În paralel, după ce a fost la rândul său exclus din ALDE, fostul vicepremier Daniel Constantin a început să construiască un partid “patriotic” intitulat PRO România, în care a atras deja 5 deputați excluși la rândul lor din ALDE. Încă de la început, acest partid a fost etichetat ca fiind viitoarea destinație politică a lui Victor Ponta.

Finul lui Constantin, europarlamentarul Laurențiu Rebega, conduce partidul naționalist Forța Națională, care pregătește pentru această toamnă un Congres în care speră să “absoarbă” cât mai mulți membri de la alte formațiuni mărunte precum PRU, PRM, PSRo sau UNPR.

Astfel, Forța Națională și PRO România își vor uni forțele, odată cu venirea lui Victor Ponta la cârmă, într-un „pol patriotic”. Acțiunea are scopul de a transforma noul proiect politic într-un magnet pentru senatorii și deputații PSD și ALDE.

Deja în echipa Ponta se află parlamentarii ex-ALDE Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Eugen Durbacă, Damian Florea, Remus Borza și din partea PSD sunt vehiculați Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu, Alin Văcaru, Radu Adrian Pau, Alfred Simonis, Eugen Dogariu, Adrian Nicolae Diaconu.

Alături de aceștia ar mai putea să facă pasul spre echipa lui Ponta alți 8-9 parlamentari din PSD și ALDE, potrivit informațiilor EVZ.

În acest moment, majoritatea necesară adoptării legilor în Camera Deputaților este de 165 de voturi, iar coaliția de guvernare PSD și ALDE are, singură, doar 164 de voturi. Situația aruncă aliații de la putere în postura de a risca să fie “șantajați” de UDMR sau minoritățile naționale ca să nu intre în opoziție.

La Senat, situația este mai relaxată pentru PSD și ALDE, însă majoritatea de 69 de voturi va fi pusă în pericol dacă proiectul lui Victor Ponta va obține succesul la care visează fostul premier.

CE ŞTIE PONTA DESPRE DRAGNEA? „Puterea vine cu necazuri.” DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ despre liderul PSD

Proiectul lui Ponta ar putea să fie ajutat indirect prin acțiunile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliției de guvernare. Cei doi trebuie să găsească o soluție pentru punerea în aplicare a programului de guvernare și momentan cifrele bugetare sunt îngrijorătoare. Un eventual eșec de imagine al coaliției ar putea să încurajeze o hemoragie a parlamentarilor PSD-ALDE către partidul lui Ponta.

Surse apropiate de proiectul politic al lui Ponta au explicat EVZ că noul partid ar putea să contribuie, în cazul în care va avea succes, la declanșarea în PSD a unei acțiuni de debarcare a lui Liviu Dragnea de la șefia partidului.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
În paralel, după ce a fost la rândul său exclus din ALDE, fostul vicepremier Daniel Constantin a început să construiască un partid “patriotic” intitulat PRO România, în care a atras deja 5 deputați excluși la rândul lor din ALDE. Încă de la început, acest partid a fost etichetat ca...

Preluat de la EVZ