Mii de susținători au ieșit în stradă, în fața unui tribunal din Barcelona, azi, în timp ce fostul președinte catalan Artur Mas este judecat.

El este acuzat de nesupunere civilă gravă, după votul neoficial din Catalonia, care a avut loc în noiembrie 2014, referendum în care se cerea independența față de Spania.

Scrutinul a fost organizat în ciuda unei interdicții venite din partea Curții Constituționale a Spaniei. Procurorii cer ca el să nu mai poată ocupa o funcție publică timp de 10 ani, scrie BBC News.

Mas, împreună cu adjunctul său, Joana Ortega, și fostul ministru al Educației, Irene Rigau, sunt judecați pentru mai multe acuzațiI: de la nesupunere și pervertire a cursului justiției, până la folosirea frauduloasă a fondurilor publice.

Mulțimi de oameni s-au strâns în fața tribunalului din Barcelona, strigând „nu ești singur”, „democrația nu este o crimă” și „independență”!

Procesul este folosit de cei care sunt pro-independență pentru a-și resuscita campania. Actualul guvern catalan a promis că va organiza un nou vot, în septembrie.

Votul din 9 noiembrie 2014, care nu este obligatoriu, cu consultativ, a avut loc în ciuda opoziției vehemente a guvernului național și a fost scos în afara legii de Curtea Constituțională a Spaniei.

Oficialii cataloni spun că peste 80% din cei care au votat au susținut independența. Cu toate acestea, doar două milioane de alegători din cei 5,4 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Duminică, Mas a declarat într-o conferință de presă, că guvernul catalan „este hotărât să meargă mai departe”. „Am făcut ce aveam de făcut în 2014 și am face același lucru din nou, dacă ne permit circumstanțele”, a explicat el.

Actualul președinte catalan, Carles Puigdemont, spune că a început numărătoarea inversă pentru un stat spaniol independent. Catalonia are deja, ca alte regiuni din Spania, puterea de a-și manageria sistemele de educație și sănătate, ca și libertăți limitate în domeniul taxelor și impozitelor.

Catalonia este una dintre cele mai bogate și industrailizate regiuni din Spania.

Tag-uri:

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderul separatist CATALAN, judecat la Barcelona. Mii de oameni, în fața tribunalului, pentru a-l SUSȚINE .

SPUNE-TI PAREREA

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/button-share-113.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/button-share-113-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Mii de susținători au ieșit în stradă, în fața unui tribunal din Barcelona, azi, în timp ce fostul președinte catalan Artur Mas este judecat.El este acuzat de nesupunere civilă gravă, după votul neoficial din Catalonia, care a avut loc în noiembrie 2014, referendum în care se cerea independența față...

Preluat de la EVZ