Autor:
Iasmina Ardelean
|
marţi, 31 ianuarie 2017 | 3 Comentarii
| 1320 Vizualizari

<!–

–>

Şedinţa CSAT se reuneşte astăzi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte marţi pentru a analiza proiectului de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale.

UPDATE: “Este important de ştiut că acest aviz este obligatoriu, şi ca atare discuţia a fost una aplicată şi cu concluzii destul de clare pe care o să vi le prezint. 

Până ajungem acolo, câteva considerații mai generale. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să îl trimită în Parlament și, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit și este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și după părerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare – vorbim de o creștere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat.

În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale, în unele zone, au fost scăzute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apărării Naționale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare și este important de subliniat că acest buget trebuie și executat. Și trebuie executat cu folos pentru România și pentru securitatea națională a României.

Mai simplu spus, este extrem de important ca acești bani alocați Ministerului Apărării Naționale să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România.

Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% față de alocarea de anul trecut.

Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Important de reținut este că Guvernul, prin Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului.

Cu această remarcă, a fost avizat proiectul de buget”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa CSAT pentru analiza proiectului de buget privind instituţiile din domeniul securităţii naţionale a început marţi la Palatul Cotroceni.

Şedinţa condusă de preşedintele Klaus Iohannis este prima la care participă membrii Consiliului din Guvernul Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis săptămâna trecută convocare şedinţei CSAT, după ce proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de Guvern, a fost primit vineri după-amiază la Secretariatul CSAT, potrivit agerpres.ro.

Guvernul s-a reunit vineri pentru discutarea proiectului de buget pentru anul 2017.

Administraţia Prezidenţială a precizat vineri că Executivul a decis, în acest an, să acţioneze fără să se coordoneze cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget pe 2017 privind instituţiile din domeniul securităţii naţionale.

“Vom merge marţi, la CSAT (…) Vă spun cu toată fermitatea, ca să nu existe surprize. Ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru bugetul pe anul 2017”, a declarat Sorin Grindeanu.

Şedinţa va avea loc la ora 12,30 la Palatul Cotroceni şi este prima reuniune la care participă membrii Guvernului Grindeanu.

Tag-uri:
CSAT, Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu, Palatul Cotroceni, discuţie, reunire, convocare, Iohannis, proiect, buget, instituţie, securitate naţională, domeniu, transmis, Executiv, acţionare, coordonare, unilateral, agendă, aprobare, fermitate, surpriză, schimbare

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului KLAUS IOHANNIS DĂ DE PĂMÂNT CU BUGETUL PROPUS DE GUVERN: “Mi se PARE PROBLEMATIC. Este mult prea OPTIMIST”. CSAT a dat AVIZ FAVORABIL. Care sunt condiţiile puse lui Sorin Grindeanu | UPDATE.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/04-csat-decembrie-2015-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/04-csat-decembrie-2015-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Iasmina Ardelean | marţi, 31 ianuarie 2017 | 3 Comentarii | 1320 Vizualizari <!-- --> ...

Preluat de la EVZ