loading…

Parlamentul britanic ia în dezbatere, cu începere de astăzi la amiază, proiectul de lege vizând autorizarea guvernului de a lansa negocierile cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Intitulat “Proiect de lege al Uniunii Europene (notificarea retragerii)”, documentul — foarte scurt și publicat joi — cere parlamentarilor să “confere primului ministru puterea de a notifica, potrivit art.50 al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE”.

Examinarea acestui text în fața Camerei Comunelor începe marți și continuă miercuri, înaintea altor trei noi zile de dezbateri în 6, 7 și 8 februarie, care ar urma să se încheie printr-un vot, potrivit guvernului.

Dacă textul este scurt și ar putea — teoretic — să fie aprobat rapid, cum dorește executivul, el a antrenat deja depunerea a cinci “amendamente motivate” care vizează să împiedice adoptarea acestui proiect de lege.

Astfel, se poate citi în două din aceste demersuri, consultabile pe site-ul internet al Parlamentului, că deputații care le-au depus solicită ca proiectul de lege să nu fie studiat întrucât el “eșuează în garantarea apartenenței viitoare a Regatului Unit la piața unică” europeană.

Un alt amendament refuză studierea textului pentru că parlamentele regionale nu vor fi consultate asupra activării art.50.

Un al patrulea amendament invită la același lucru din cauza absenței unei “cărți albe” care să conțină strategia Theresei May.Aceasta a acceptat totuși săptămâna trecută publicarea unui document care se inspiră din discursul său din 17 ianuarie în care ea susținuse o rupere “clară și netă” de UE, implicând ieșirea din piața unică în vederea reluării controlului asupra frontierelor țării.Dar, în pofida insistenței liderului opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, ea a refuzat să precizeze o dată la care ar urma să dea curs acestei cereri.

Aceste amendamente au puține șanse să-și atingă scopul, Partidul Conservator dispunând de majoritate în camera inferioară a Parlamentului, iar Partidul Laburist — principala formațiune politică de opoziție — promițând să nu blocheze proiectul de lege, notează AFP.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/incep-dezbaterile-in-parlamentul-britanic-asupra-declansarii-brexit-ului-35453.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/incep-dezbaterile-in-parlamentul-britanic-asupra-declansarii-brexit-ului-35453-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv