Autor:
Simona Stupar
|
marţi, 31 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 119 Vizualizari

<!–

–>

Pagina Ambasadei României la Londra despre servicii consulare

De la 1 februarie sunt eliminate aproape toate taxele aferente serviciilor consulare, prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.

Începând de mâine, cetățenii români din străinătate vor beneficia de prestarea cu titlu gratuit a serviciilor consulare în materie de întocmire a actelor de stare civilă, a actelor notariale (autentificări, legalizări, certificări), eliberare a titlurilor de călătorie, acordare/redobândire a cetățeniei române, procurare de acte judiciare și extrajudiciare, verificare a valabilității permiselor de conducere, precum și a altor servicii consulare.

Pașapoarte:

La eliberarea pașapoartelor simple electronice și a celor temporare, a fost eliminată taxa consulară aferentă, care constituia venit la bugetul de stat, cu mențiunea că de la solicitanți se va percepe în continuare, la fel ca la depunerea cererilor în țară, contravaloarea blanchetelor pașapoartelor (în cuantum de 59 euro pentru un pașaport simplu electronic, respectiv 20 euro pentru unul temporar), care reprezintă costul de producție al acestor documente de călătorie și care se virează către producători.

Acte notariale:

La autentificarea actelor notariale care urmează a fi utilizate în cadrul unor proceduri notariale din România, se va încasa doar tariful de publicitate notarială în vederea înscrierii actelor respective în registrele naționale notariale din țară (în cuantum de 3 euro), care se virează către Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale din cadrul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, taxa consulară aferentă fiind eliminată.De asemenea, printr-un act normativ adoptat recent la nivelul Guvernului, a fost reglementată și finanțarea din alocații bugetare a unor activități care anterior erau suportate exclusiv din taxele de urgență accesorii taxelor consulare, precum asistența financiară în anumite cazuri umanitare și retribuirea personalului consular angajat pe plan local.

Conform unor surse diplomatice, este vorba de circa 4-5 milioane de euro/an, bani care intrau în bugetul MAE, din taxe de urgență și recuperarea cheltuielilor, spre deosebire de taxele consulare, care erau vărsate la bugetul de stat. În total, toate aceste tarife consulare se ridicau la circa 27 de milioane de euro/an.

MAE mai anunță că, printr-o decizie recentă a Guvernului, schema de încadrare cu personal a serviciului exterior al MAE a fost suplimentată cu 50 de posturi consulare, pentru optimizarea capacității de procesare a serviciilor consulare.

De asemenea, MAE  își propune să continue procesul de extindere și modernizare a rețelei consulare a României, urmând să operaționalizeze, anul acesta, consulate generale la Bari (Italia), Stuttgart (Germania), Manchester (Marea Britanie) și Miami (SUA), și să deschidă alte două oficii consulare, în 2017, la Sazburg (Austria) și Haifa (Israel). 

Tag-uri:
MAE, taxe consulare, servicii pentru romani, strainatate, consulate, ambasade

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Important pentru românii din STRĂINĂTATE. Eliminarea TAXELOR CONSULARE începând de mâine. Ce taxe au dispărut și care rămân.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/consulara-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/consulara-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Simona Stupar | marţi, 31 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 119 Vizualizari <!-- --> ...

Preluat de la EVZ