Autor:
Teodora Cimpoi
|
luni, 30 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 253 Vizualizari

<!–

–>

Preţul energiei electrice tranzacţionate pe bursa de profil administrată de OPCOM a ajuns la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor. Mai mult, autorităţile anchetează două tranzacţii suspecte, iar OPCOM are informaţii despre posibile înţelegeri prealabile între jucători.

“Încă tânăra piață românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepțională. Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, a declarat Georgios Stassis, Country Manager Enel România, printr-un comunicat.

Potrivit acestuia, descurajarea acțiunilor speculative, care urmăresc obținerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte și lipsite de responsabilitate, este esențială pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate: clienți, furnizori de servicii și instituțiile implicate. 

În plus, reprezentantul Enel a adăugat că este extreme de important un cadru de reglementare predicitibil și cu o viziune pe termen lung, care să ia în calcul toți producătorii și toate tipurile de tehnologii de producție, în beneficiul tuturor clienților, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă. 

“În săptămânile trecute, marcate de condiții de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum și având un efect benefic, de moderare a prețurilor pe piață. Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situație disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin. Dacă dorim să încurajăm cu adevărat stabilitatea și siguranța pe termen lung ale sectorului energetic, o soluție pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând – mai ales că proiectul de ordonanță de urgență vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană”, a transmis reprezentantul Enel.

OPCOM are informaţii despre posibile înţelegeri

Operatorul pieţei de energie electrică, OPCOM, a transmis Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliului Concurenţei informaţii privind unele practici ale participanţilor la piaţă care ar fi putut distorsiona concurenţa, precum înţelegeri prealabile între jucători, a declarat astăzi, pentru Agerpres, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu.

“ANRE oricum deţine toate informaţiile pe care le avem şi noi referitoare la preţuri şi oferte. Ei pot face aceste investigaţii fără să solicite informaţii de la OPCOM”, a afirmat acesta.

Investigaţie pentru tranzacţii suspecte

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat o investigaţie în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislaţia, şi a cerut ajutorul Consiliului Concurenţei în această anchetă, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii ANRE.

“Sunt raportate două tranzacţii suspecte. ANRE este în discuţii în acest moment cu Consiliul Concurenţei pentru a analiza aceste tranzacţii. Preşedintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenţei ca împreună să desfăşurăm o investigaţie în legătură cu aceste contracte”, au spus oficialii reglementatorului, potrivit sursei citate. 

ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preţ mai mare decât ar fi normal. 

“Dacă OPCOM, care este operatorul pieţei, ne sesizează şi el alte tranzacţii suspecte, cu siguranţă şi acolo vom începe controlul, investigaţia”, au precizat reprezentanţii ANRE. 

Aceştia au refuzat să precizeze care sunt tranzacţiile şi companiile anchetate. “Este o investigaţie în curs şi nu putem da nume. Este vorba de tranzacţii încheiate şi pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.)”, au mai spus oficialii autorităţii. 

Preţurile pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. 

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. 

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. 

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Tag-uri:
energie, electricitate, opcom, pret energie, piata spot, consum de energie, deficit de energie, Consiliul Concuren, Ziua Următoare

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TRANZACŢII SUSPECTE pe bursa de energie. PREŢURILE sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ULTIMELE DECENII.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/electricitate-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/electricitate-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Teodora Cimpoi | luni, 30 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 253 Vizualizari <!-- --> ...

Preluat de la EVZ