Autor:
Andrei VişanRamona Feraru |
luni, 30 ianuarie 2017 | 21 Comentarii
| 2725 Vizualizari

<!–

–>

Ministrul Justiției, Florin Iordache, dă piept cu societatea civilă pe tema grațierii

Începând cu ora 10.00, la sediul Ministerului Justiției are loc dezbaterea cu privire la proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală și proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse.

Ora 15:00: Întrebat cum îi răspunde preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut Executivului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, ministrul Florin Iordache a răspuns: “Voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente, care să respecte consultarea publică”. 

Ora 14.15. Dezbaterea publică de la Ministerul Justiției s-a încheiat! Peste 30 de minute ministrul Justiției va susține o conferință de presă.

Ora 14.14. Teodor Mărieș: Vreți să schimbați legea și să retrimiteți dosarele Revoluției și Mineriadei la secția civilă? I s-a răspuns că NU. “Lăsați-i să stea în pușcării!”, a replicat președintele Asociației 21 Decembrie.

Ora 12.55. După o scurtă pauză, dezbaterea publică de la Ministerul Justiției se reia. Alți 40 de participanți își vor spune punctul de vedere. Printre ei este și președintele Ascociației 21 DECEMBRIE 1989, Teodor Mărieș.

Cetățean: Vă rog să luați măsuri. Justiția nu funcționează. Procurorii și judecătorii sunt ai serviciilor. Iulia Motoc de la CEDO trebuie schimbată.

Alt cetățean: Adamescu m-a prejudiciat, dar nu trebuia să moară. Vă rugăm, domnule ministru, să fiți bărbat de stat, să vă asumați și să țineți cu poporul!

Viorel Ene, Asociația Victimelor Mineriadelor: Proiectele sunt cu dedicație. Dragnea e penal, iar Tăriceanu a mințit. Veți trece ordonanța și vă veți face de rușine.Nu vreau să moară în pușcărie, dar nici să fie puși în libertate. Președintele țării poate să ia decizii de grațiere la propunerea dumneavoastră. Deci se poate. Noi vom rămâne în stradă!

Întrebat dacă vreun om politic va fi grațiat, ministrul Iordache a răspuns: NU!

Cetățean: Am 300 de dosare și în ele nu intră decât 7 judecători. Toți sunt cu dedicație. Mă judec pentru proprietățile mele. Justiția e coruptă!

Basarab Norma: Nu sunt de acord cu ordonanțele. Puteam fi Elveția, dar conducătorii sunt de vină. faceți ceva pentru popor, nu pentru penali

Mihai Vaja; Nu da’i ordonanțele! Construiți penitenciare. Băsescu e vinovat, Iliescu e vinovat, toți sunt vinovați.

Adrian Comăniță: Ați dat dovadă de înțelegere. Vă invit la un miting. Puteși întra în istorie.Vă rog să nu subestimați strada. Dezincriminarea abuzului în serviciu e o struțocămilă.

O doamnă plânge. Fiul ei a furat trei mașini. Cei care nu vor grațierea sunt puși de Iohannis și vor ca oamnii să moară în penitenciare.

Altă doamnă: Suntem împotriva ordonanțelor. Eu sunt din teleorman și Dragnea are două străzi în Alexandria.Ați fost în spital să vedeți cum se moare?

Doamnă: Vrem să vedem și celula lui Voiculescu. Ne prezentați poze din închisoare? Nu puteți să le dați drumul iarna că nu au bani de lemne.

Fiecare participant spune ce îl doare. de exemplu, un cetățean se plânge că în sectorul 4 polițiștii fac ce vor… Dezbaterea s-a abătut de la subiect

O doamnă solicită desființarea tutror partidelor, iar în loc să apară unul al femeilor, unul al bărbaților și o autoritate care să vegheze. Plus înființarea curții cu jurați ca nimeni să nu mai facă abuzuri.

Mitingurile să se țină pe STADIOANE că produc CUTREMURE

Gigi Becali a ajuns la Ministerul Justiției pentru a participa la dezbaterea privind grațierea, el intrând pe ușa din față, în timp ce ceilalți participanți au fost îndrumați spre intrarea din spate. Pe lângă numeroși ziariști mai este prezent și Florentin Scalețchi.

Timpul alocat fiecarei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual, a anunțat MJ. Reprezentantii presei au acces la dezbatere, fie ca s-au înscris sau nu, dar filmarea nu este permisă decât în primele minute.

La începerea dezbaterii timpul alocat fiecărui participant a fost redus la două minute.

Gigi Becali a avut a treia intervenție. El a susținut că ordonanța privind grațierea să die modificată astfel încât să iasă din pușcării 7-8000 de deținuți.

“Între 3-4 ani să se dea graţierea. Ştiţi de ce? Pentru că nu ştiu la puşcărie niciun politician care are între 3-4 ani puşcărie. Am propus să rămână pedeapsa la abuzul în serviciu aşa. Şi am propus faptele care trebuie să se graţieze. Pentru că sunt 10 fapte care să se graţieze, adică uşoare, păi dacă tu te şantajezi cu el «dă-mi 5.000 de euro că te spun lu nevastă-ta că ai fost cu o femeie», nu se graţiază asta, e şantaj. Ei nu graţiază şantajul, ei graţiau abuzul în serviciu că dacă voiau sute de milioane. Faptele de corupţie nu se ….E respectul faţă de oamenii din stradă. Şi ei nu au vrut. Nici nu vreau, decât abuzul în serviciu. Graţierea asta ştiu pentru cine se făcea, da? Nu vreau să îmi fac duşmani , dar doar atâta îi transmit: aşa ceva nu se face”, a declarat Gigi Becali.

In deschiderea dezbaterilor, Florin Iordache a precizat ca se discuta despre un “proiect al legii gratierii“, in conditiile in care pana in prezent se discuta despre varianta unei ordonante de urgenta.

Intervenția lui Florentin Scalețchi, al cincilea vorbitor, a provocat deja controverse. Florentin Scalețchi a fost condamnat pentru corupție, așa că mai mulți participanți au protestat: “Ați făcut consfătuire cu condamnații? Trebuia să o faceți separat”.

La dezbaterea de la Ministerul Justiției participă, printre alții, secretarul de stat Constantin Sima și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe.

Ioana Ene Dogioiu: Expunerea de motive este pe lângă lege!

Toți vorbitorii de până acum au cerut retragerea sau modificarea proiectului privind grațierea

Reprezentatnt Agenția pentru Integritate: Nu facem pentru Dragnea acest proiect

Corneli Lalu, avocat: Sunt anumite persoane care ar putea primi pedepse mai mari. Alt aspect, desp[gubirile ar putea rămâne neachitate

Reprezentatul victimelor mineriadelor: Ion Iliescu ar putea scăpa. Ar trebui întrebate și victimele

Cetățean: Mogulii să nu beneficieze de grațiere

Marian Ivan: Să luați în considerare strada

Macarie: Am un copil de 21 de ani care nu se poate angaja pentru că are doi ani cu suspendare pentru că a parcat mașina și era băut

George Vascan: România are nevoie de o astfel de lege

Vivian Oancea: Cei din penitenciare suferă. Dar cei care ies trebuie susținuți după eliberare

APADORCH:  Nu s-au făcut estimări, ordonanțele să fie retrase

Cezara Grama: Discuțiile au fost benefice, dar trebuie retrasă ordonanța. La coduri sunt aspecte neconstituționale

Mihai Polițeanu: Textele sunt false deși și Prună le-a avut în vedere. Întâlnirea e o farsă. Să vă dați demisia!

Raluca Andrei, avocat FACIAS: Se încalcă drepturile deținuților. Am primit o scrisoare cu gândaci și solicităm să admiteți și să treceți prin ordonanță

Cetățean: Vom depune scris modific[rile pe care le exprimăm și credem că proiectul trebuie extins și pentru alte fapte

Andreea: Soțul meu e arestat și ar trebui să fie mai explicit proiectul

Aida Călin: Propun să dați ordonanță, dar nepolitizată

Florin Ghiulbenghian, condamnat la 3 ani cu suspendare: Este necesară grațierea, dar și o aminstie. Cazanciuc și Prună se fac vinovați de încălcarea drepturilor. El a spus ca a anuntat de cativa ani ca e nevoie de gratiere si amnistie. “Intelegem urgenta adoptarii acestor masuri. Dar trebuie sa aratati cum veti elibera rapid cei 9.000 de detinuti? Conditionati de neimplicarea in decizia publica pe o anumita perioada, ca sa nu fiti acuzati ca favorizati factori politici”.

Sandu Dănuț, fost arestat: Ar trebui să lucrăm la puterea procurorilor! sala a comentat că nu procurorii arestează

Asociația de Custodie Comună: Este o violență asupra minorilor care au un părinte în penitenciar, cum sunt primiți acolo în vizită.

“Prin aceste doua initiative reconfigurati politica penala a statului in ceea ce priveste cateva infractiuni. Abuzul in serviciu e gratiat, potrivit proiectului de ordonanta. Impuneti mai multe conditii: plangerea prealabila, un cuantum al prejudiciului si scaderea pedepselor. In nota de fundamentare nu explicati de ce. Infractiune de abuz in serviciu e practic dezincriminata, nu mai exista nici conflict de interese. Se poate modifica politica penala a statului prin ordonanta de urgenta?”, l-a intrebat jurnalistul Liviu Avram pe ministrul Justitiei.

Gelu Trandafir, Freedom House: Cerem retragerea ordonanțelor pentru că altfel veți arunca România în aer. Protestele nu vor înceta. Strategia anticorupție trebuie să continue!

Mai multi participanti propun inlocuirea gratierii colective cu gratieri individuale, care sa tina cont de cazurile sociale ale detinutilor

Mihai Dragoș, Consiliul Tineretului: Vă cerem să retrageți ordonanțele. Tinerii pe care îi reprezint vă cer asta.Nu vă jucați cu fosul, domnule ministru!
Andrei Privac: Modificările aduse și puse în discuție trebuie să rămână așa

Gheorghe Dobrican, profesor de Drept: Îmi pare rău că nu ați avut în vedere și problemele pe care le-am ridicat. Nu ați mai fi avut aceste discuții care învrăjbesc societatea

Prima parte a dezbaterii s-a încheiat.

Tag-uri:
grațierea, dezbatere, gigi becali, ministerul justitiei

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DEZBATEREA PUBLICĂ privind GRAȚIEREA. Gigi BECALI a intrat pe ușa din față a MINISTERULUI JUSTIȚIEI – LIVE TEXT.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/Florin-Iordache-Biografie-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/Florin-Iordache-Biografie-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Andrei Vişan,  Ramona Feraru | luni, 30 ianuarie 2017 | 21 Comentarii | 2725 Vizualizari <!-- --> ...

Preluat de la EVZ