Autor:
Antoaneta Etves
|
duminică, 29 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că există clar discuţii ca să fie proceduri de fragmentare, să nu mai intre atâţia oameni de-odată în staţie de metrou.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat în cadrul unei emisiuni tv că structura pe care o conduce a fost aproape de a închide o staţie de metrou, din cauza unor probleme grave privind evacuările într-un eventual caz de urgenţă. “Eram atât de aproape să închidem o staţie de metrou, dar s-a rezolvat problema. Chiar am ridicat problema că, dacă nu e rezolvată, o să ne gândim şi să închidem staţia, dar după asta s-a rezolvat aspectul care era acolo”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la Digi24.

El a arătat că totuşi este foarte greu ca anumite aspecte, nerezolvate de peste 20 ani, să fie îndreptate peste noapte. “În situaţiile astea este foarte greu să rezolvi de azi pe mâine. E foarte rău că, 20, 20 şi ceva de ani, anumite lucruri nu au fost rezolvate. Faptul că am început să le rezolvăm şi îmbunătăţim în fiecare zi ce trece anumite aspecte, e normal că o să ne ducă la un nivel la care o să spunem ‘da, suntem mulţumiţi acolo, nu mai facem decât nişte inspecţii periodice’. N-am ajuns acolo, dar am avansat foarte mult”, a spus Arafat. Întrebat dacă după jumătatea acestui an va închide staţiile care nu au autorizaţie de la ISU, Raed Arafat a răspuns că nu.

“Nu. Atenţie, sunt două chestii diferite. Legislaţia se referă la anumite spaţii, la discoteci, la cluburi, la teatre, la anumite spaţii culturale, nu se referă la spitale. (…) În situaţia în care se va simţi că este un risc care nu poate fi controlat şi care necesită ca o staţie să fie închisă o perioadă, eu nu văd o problemă. Există clar discuţii ca să fie proceduri de fragmentare, să nu mai intre atâţia oameni de-odată în staţie. Dacă vom mai vedea că se întâmplă acest lucru, normal că acolo se va lăsa şi cu amenzi şi cu alte măsuri. (…) Măsura aici nu e să închizi staţia, măsura e să temporizezi oamenii”, a mai spus Arafat.

El a menţionat că situaţia de la metrou a făcut obiectul DSU încă din 2014. “S-au făcut foarte mulţi paşi în prevenirea incendiilor la metrou. (…) Acolo, într-adevăr, ce am găsit în 2014, mai ales la modul în care era prevăzută lupta contra incendiului la metrou şi intervenţia, efectiv stăteam pe o bombă. Acum situaţia este mai bună ca atunci, mai ales că avem dotare să putem să intrăm în tuneluri, dacă avem ceva. La prevenire, s-au rezolvat foarte multe aspecte cu căile de evacuare, erau căi închise cu lacăte, erau anumite aspecte care, o parte, încă sunt în curs de rezolvare, o parte s-au rezolvat. Erau nişte bare la turnicheţi care împiedicau să te întorci şi să te evacuezi, acum astea ştiu că s-au eliminat. Au început să lucreze pe magazinele care mâncau o parte din calea de evacuare. Şi acolo s-au luat anumite măsuri de către pompieri”, a mai declarat Arafat.

Şeful DSU a arătat că a solicitat o procedură în cazul supraaglomerării de la metrou. “Noi am avut o discuţie cu metroul şi am solicitat o procedură, când se întâmplă aşa ceva să nu mai ajungă toată lumea în interior, adică prefer să fie aşteptare, decât să intre şi toţi să se îmbulzească acolo. Asta a fost ultima discuţie şi după ultimele imagini pe care le-am văzut am trimis pompierii acolo, au fost discuţii cu metroul şi avem promisiunea că se face o procedură în acest sens să împiedice acest lucru”, a mai afirmat Arafat. El consideră că, deşi s-au aplicat amenzi şi s-a progresat în domeniul siguranţei, riscurile nu au fost eliminate.

“Au fost date mai multe amenzi acolo (…). Vreau să spun că la metrou a fost primul loc unde am cerut expertiză internaţională de la pompierii din Paris. Pentru că nu am crezut nişte chestii care mi s-au spus, n-am vrut să vin şi să mi se spună că ‘e nou şi nu ştie ce vorbeşte’… Riscurile au căzut, asta nu înseamnă că sunt eliminate”, a mai spus Arafat. Întrebat dacă poate oferi o estimare despre câte cluburi care nu vor avea autorizaţie până la jumătatea anului 2017 vor fi închise, Raed Arafat a arătat că, “dacă nu vor avea autorizaţie, cu siguranţă unele dintre ele vor fi închise”.

“Totul depinde de cum va merge treaba până în iunie, (….) a crescut cu certitudine numărul avizărilor, asta e clar, acum şi numărul autorizaţiilor trebuie să crească, pompierii au simţit o creştere în solicitări, ceea ce înseamnă că oamenii au venit cu documentaţia”, a explicat Arafat. El consideră că termenul de 30 iunie pentru obţinerea autorizaţiilor de la ISU nu ar trebui prelungit.

Tag-uri:
metrou, acces, dimineata, raed arafat, metrorex, isu, incendiu risc

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raed Arafat: Există discuţii ca să se limiteze accesul la metrou.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/metrou-cross-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/metrou-cross-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Autor: Antoaneta Etves | duminică, 29 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU),...

Preluat de la EVZ