Autor:
Teodora Cimpoi
|
duminică, 29 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 8 Vizualizari

<!–

–>

Incasarile din fonduri europene pot fi supraestimate.

Legea bugetului de stat pentru 2017 indică o potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce ar putea duce la un deficit mai mare decât cel proiectat, în lipsa unor măsuri corective, se arată în opinia preliminară a Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat şi Legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2017, publicată pe pagina web a instituţiei.

“Scenariul macroeconomic din spatele construcţiei bugetare apare drept semnificativ mai favorabil decât evaluările anterioare ale Comisiei Naţionale de Prognoză. (…) Consiliul fiscal consideră acest scenariu drept optimist şi nepotrivit din perspectiva unei construcţii bugetare prudente. (…) Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evoluţia proiectată a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potenţială supraevaluare a acesteia”, se arată în analiza Consiliului fiscal (CF), citată de Agerpres.

De asemenea, în opinia preliminară a CF se arată că evoluţiile proiectate ale agregatului de venituri “sume de la UE în contul plăţilor efectuate” şi contrapartida sa de cheltuieli (proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile) nu sunt comparabile cu cele istorice, în condiţiile în care bugetul anului 2017 este tranzitat de subvenţiile pentru agricultură (din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 8,1 miliarde lei, precum şi de fonduri pentru agricultură din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 4,1 miliarde lei, al căror beneficiar final este sectorul privat). 

Consiliul fiscal subliniază că unele cheltuieli, în special cele cu bunurile şi serviciile, dar şi cele de personal, apar subdimesionate în lipsa detalierii surselor economiilor proiectate (raportate la impactul măsurilor adoptate). 

Consiliul fiscal preciza vineri că se află în imposibilitatea de a elabora o opinie completă cu privire la Raportul privind situaţia macroeconomică pentru anul 2017 şi proiecţia acesteia în perioada 2017-2020, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017, proiectul Legii asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017, Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019 “având în vedere intenţia Guvernului de a aproba documentele mai sus menţionate în şedinţa din 27.01.2017, ceea ce implică în mod evident un interval de timp insuficient pentru analiza, elaborarea şi aprobarea opiniei solicitate”. 

Tag-uri:
consiliul fiscal, venituri bugetare, cheltuieli bugetare, buget 2017, guvern

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul fiscal, despre bugetul de stat pe 2017: Potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/euro-news-465x390-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/euro-news-465x390-4-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Teodora Cimpoi | duminică, 29 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 8 Vizualizari <!-- --> Incasarile din fonduri europene pot fi supraestimate. Legea...

Preluat de la EVZ