loading…

‘Copacul morții’ este unul din cei mai toxici arbori de pe Pământ și poate provoca leziuni grave și chiar moartea, atât prin fructele sale, cât și prin contactul cu scoarța sau frunzele.

Prezent în regiunile ecuatoriale, din sudul Floridei până în nordul Americii de Sud, este un arbust/copac extrem de periculos, ale cărui fructe sunt supranumite „merișoarele morții”. Pot părea apetisante. Seamănă, într-adevăr, cu niște mere mici, verzi, au miros îmbietor. Dar pot cauza ore de suferințe teribile și chiar moartea, fie și numai după o îmbucătură.

Copacul măsoară între cinci și 25 de metri, are scoarța de culoare cenușie, fructele seamănă cu niște mere mici verzi. Un lapte alb se scurge atunci când îi rupi o frunză. E o sevă periculoasă, pentru că poate provoca arsuri.

Toate părțile plantei sunt extrem de corozive: seva, florile, fructele și chiar pulberea de lemn care rezultă din tăierea trunchiului.

În anul 2000, un radiolog britanic a făcut un experiment deloc plăcut. „Am mușcat din acest fruct și am descoperit că este bun, dulce”, a explicat Nicola Strickland în revista de știință British Medical Journal. Însă în câteva minute, bărbatul a simțit în gât un gust iute, care s-a transformat treptat în arsură, apoi în senzație de sufocare. Simptomele s-au agravat în următoarele ore, până când cercetătorul nu a mai putut înghiți hrană solidă din cauza „durerii atroce și a unui sentiment de obstrucție a faringelui”, după cum a povestit el.

Însă fructul nu este singurul element toxic al copacului. Fiecare componentă a „copacului morții” este periculoasă și potrivit Institutului pentru Științe Alimentare și Agricole din Florida, contactul cu cea mai mică parte a acestui arbore poate fi mortală. Inclusiv cu scoarța, frunzele și seva lăptoasă, din care o singură picătură poate arde pielea turiștilor care ar căuta umbra sub coroana generoasă a copacului. Seva poate cauza dureri serioase de cap, grave probleme respiratorii sau orbire temporară dureroasă.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/cel-mai-periculos-copac-din-lume-poate-provoca-moartea-35385.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/cel-mai-periculos-copac-din-lume-poate-provoca-moartea-35385-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv