Autor:
Simona Stupar
|
vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 16 Vizualizari

<!–

–>

Theresa May și Donald Trump (foto: CNN)

Premierul britanic Theresa May a anunțat că Donadl Trump a acceptat invitația de a vizita Marea Britanie, în speranța de a îmbunătăți relația cu noul președinte american, la o săptămână de la învestirea lui în funcție.

Vorbind la Casa Albă, unde a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Trump, după ce aceasta a devenit președinte, May a declarat că Trump a acceptat invitația transmisă de Regina Elisabeta a II-a și va face o vizită la Londra în acest an. 

Trump s-a declarat „onorat” să o găzduiască pe Theresa May și a prezis că cei doi vor construi împreună un parteneriat puternic.  Adresându-i-se cu apelativul „doamna premier”, Trump a spus că relația dintre cele două țări  reprezintă „o forță pentru pace”, adăugând că o Mare Britanie liberă și independentă este „o binecuvântare pentru lume”, scrie CNN

May l-a felicitat pe Trump pentru „incredibila lui victorie”, subliniind că un viitor acord comercial ar „cimenta” relația crucială între cele două țări.  May a afirmat că este gata să spună tot ce crede când vor exista opinii diferite pe diverse teme. „Punctul special al unei relații este că se poate discuta deschis și direct”, a spus May.

Prima temă pe care au avut deja opinii diferite, în timpul conferinței de presă, a fost cea a sancțiunilor împotriva Rusiei – May susținând sprijinul pentru sancțiuni, după anexarea Crimeei de la Ucraina. În ciuda cererilor unor parlamentari britanici ca May să denunțe tortura, premierul britanic a evitat subiectul.

Trump și-a reiterat susținerea pentru folosirea torturii, dar a spus că secretarul Apărării, James Mattis, este cel care a subliniat că se va lucra doar în conformitate cu legea. 

Cei doi lideri și-au reafirmat sprijinul pentru NATO și May a confirmat că Trump „este 100% în favoarea NATO”, în ciuda comentariilor sale recente în care numea alianța ca fiind „învechită”.

Întrebat ce va discuta sâmbătă cu Vladimir Putin, în convorbirea telefonică, Trump a negat că ar fi vorba despre rdiciarea sancțiunilor economice. „Este foarte devreme să vorbim despre asta”, le-a spus el jurnaliștilor. De asemenea, a explicat că a avea „o relație excelentă” cu țări ca Rusia și China nu este un lucru negativ, ci unul pozitiv, scrie și BBC.

May, în schimb, a subliniat: „Am spus foarte clar că vrem să vedem implementarea totală a Acordului de la Minsk”, iar sancțiunile nu pot fi eliminate până când acest lucru nu se va întâmpla. 

Tag-uri:
theresa may, donald trump, sua, marea britanie, vizita, londra, rusia, sanctiuni

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Theresa May anunță că Donald TRUMP vine în VIZITĂ la Londra, anul acesta. Ce a spus liderul SUA despre NATO și RUSIA.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/may-trump2-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/may-trump2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Simona Stupar | vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 16 Vizualizari <!-- --> Theresa May și Donald Trump (foto: CNN) Premierul...

Preluat de la EVZ