Autor:
Simona Stupar
|
vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 22 Vizualizari

<!–

–>

Olga Batalian, inițiatoarea proiectului de lege

Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova a adoptat o lege care dezincriminează unele forme ale violenței domestice.

Conform proiectului de lege, infractorii aflați la prima abatere, care nu-și rănesc grav partenera/soția/soțul/copiii, vor fi condamnați la maximum 15 zile în arestul poliției, în loc de doi ani de închisoare. 

Legea trebuie aprobată de Camera superioară a Parlamentului și apoi promulgată de președintele Vladimir Putin. 

Activiștii pentru drepturile omului spun că legea – denumită și „legea pălmuirii” – reprezintă exonerarea „tiranilor” din casă. 

Duma de Stat a aprobat-o cu 380 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, la două zile după ce a trecut de a doua citire, scrie BBC. 

Proiectul a fost inițiat de o femeie, parlamentara Olga Batalina, și se referă la atacurile care presupun durere fizică, dar nu provoacă răni ce pun în pericol sănătatea victimei. Acest proiect vine după o schimbare a Codului penal, în luna iulie 2016, care dezincrimina bătaia la adresa străinilor, dar pedepsea penal bătaia în familie. 

Conservatorii consideră inacceptabil că părinții ar putea fi pedepsiți mai dur pentru că-și pleznesc propriii copii, decât dacă aceștia ar fi loviți de vecini.

Potrivit proiectului de lege, prima abatere ar fi pedepsită cu o amendă de până la 30.000 de ruble (circa 470 de euro) și arest de 15 zile sau muncă obligatorie în folosul comunității, până la 120 de ore.

Loviturile care provoacă răni serioase sau abaterile repetate, în decursul unui an, vor fi pedepsite de legea penală și autorii pot fi trimiși la închisoare. 

„Vrem să arătăm că deputații ruși nu vor permite aceleași excese ca cele din Europa de Vest”, a spus deputatul partidului de guvernământ Andrei Isayev, care spune că în Occident copiii își denunță părinții pentru a putea face ce vor, ceea ce conduce la pierderea custodiei părintești. 

Parlamentarii Partidului Comunist s-au opus legii. „Femeile nu merg des la poliție sau tribunal pentru a-și denunța soții abuzivi, iar acum vor fi și mai puține cazuri de acest fel, iar numărul crimelor va crește”, afirmă Iuri Sinelshchikov..

Maria Mokhova, directorul exectiv al Centrului pentru victimele abuzurilor, a declarat pentru Reuters: „Legea cere exonerarea tiranilor de acasă. Mesajul este acesta: Să nu pedepsim o persoană care își bate familia, doar pentru că are dreptul să facă asta”.

Statisticile Ministerului rus de Interne arată că 9.800 de femei au murit în 2015, în urma unor agresiuni fizice, un sfert dintre atacuri au loc acasă. Ceea ce înseamnă că anual mor circa 600 de femei în urma violențelor din propriul cămin.

O petiție lansată de activista pentru drepturile femeilor Alena Popova, care cere o legislație contra violenței domestice, a strâns circa 239.000 de semnături. 

Tag-uri:
proiect de lege, parlament, bataia, violenta domestica, femei ucise, acasa, copii, proteste, petitie, pedepse, inchisoarea, codul penal, Parlamentarii Partidului, Statisticile Ministerului, rusii

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RUȘII relaxează legislația privind VIOLENȚA domestică, deși un număr ALARMANT de femei mor anual din cauza bătăilor primite acasă.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/olga-batalina-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/olga-batalina-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Simona Stupar | vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 22 Vizualizari <!-- --> Olga Batalian, inițiatoarea proiectului de lege Camera inferioară...

Preluat de la EVZ