Autor:
Magda Spiridon
|
vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 369 Vizualizari

<!–

–>

Laura Codruta Kovesi, șefa DNA

După ce jurnalistul Dan Andronic a făcut dezvăluiri despre protocolul secret de colaborare DNA-SRI și că Laura Codruța Kovesi avea instalat în birou un terminal SRI, DNA a trimis, după opt ore, un comunicat de presă în care spune că ”informațiile respective sunt neadevărate, ofensatoare și absurde și au menirea de a discredita activitatea procurorilor DNA”

Imediat după publicarea comunicatului de presă al DNA, Dan Andronic a venit cu detalii.

”Mi se pare ciudat că DNA neagă niște afirmații făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr, și de șeful SRI, Eduard Hellvig. În privința videoconferințelor la care ar fi participat Laura Codruța Kovesi, și aici am semne de întrebare. În primul rând, declarația fostului ofițer SRI, făcută în fața instanței britanice, este veche. A fost făcută în procesul lui Alexander Adamescu de la Londra, iar statul român a fost reprezentat. Nu am văzut nicio reacție atunci, după cum nu am văzut nicio reacție în urmă cu 48 de ore, când a fost publicată integral, în presa română, de site-urile flux24.ro, luju.ro și evz.ro și reluată de toată mass-media. Mai mult, comunicatul DNA vine la opt ore de la momentul la care am pus în discuție prezența unui video-terminal în biroul doamnei Kovesi, prin care lua legătura cu cei de la SRI. Toate aceste întârzieri îmi arată o bâlbâială instituțională care demonstrează că s-au atins niște puncte nevralgice”, a spus jurnalistul Dan Andronic, care a adăugat că, după comunicatul DNA, a contactat din nou sursele care i-au dat informația primară și a cerut reconfirmarea știrii:

”Am primit-o, iar una din explicațiile oferite este de ordin semantic, așa cum îi place doamnei Kovesi în ultima vreme, întrucât fibra optică prin care se comunică a fost instalată de STS, nu de SRI. Însă participarea la videoconferințe a fost reiterată. Ca atare, am suspiciuni rezonabile că afirmațiile sunt adevărate. Așa cum a spus Laura Codruța Kovesi că nu este prietenă cu inculpatul Ghiță – deși din 2002  Sebastian Ghiță era inculpat într-un dosar aflat pe rolul instanței, deci din punct de vedere al procurorului Kovesi, Ghiță era inculpat de când l-a cunoscut și până s-a dezis de el – tot așa îmi pot închipui că asistăm la o interpretare personală a unor fapte reale”.

Procurorul general al României, despre protocolul SRI-DNA

Prezent la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 19 ianuarie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că a existat un protocol între parchete şi serviciile secrete, în special SRI, prin care s-au format echipe mixte de anchetă formate din procurori şi ofiţeri de informaţii.

“Nu mergem înainte cu astfel de inginerii”

Augustin Lazăr a spus că, de când este în funcţie, protocolul nu mai există: “Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, care nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însa eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule… Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”.

Procurorul general a mai arătat că nu vede locul comisiilor mixte: “Care ce să facă această comisie mixtă? Nu are ce… Mai ales acum… noi suntem privilegiaţi că avem un nou cadrul legal care ne arată foarte clar că ofiţerii de informaţii nu au atribuţii nici macar în materie de interceptări, de supravegheri operative etc.”

CSAT a recunoscut “echipele mixte”

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a publicat un document al CSAT despre relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie. În privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, CSAT a precizat că relaţiile de cooperare interinstituţională s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.

Tag-uri:
Dan Andronic, Laura Codruța, Alexander Adamescu, Sebastian Ghiță, SRI, DNA

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului REPLICA jurnalistului Dan Andronic la comunicatul dat de KOVESI: ”Se comunica cu SRI prin fibra optică instalată de STS”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/03-laura-codruta-kovesi-34-nd-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/03-laura-codruta-kovesi-34-nd-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Magda Spiridon | vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 369 Vizualizari <!-- --> Laura Codruta Kovesi, șefa DNA După ce jurnalistul...

Preluat de la EVZ