Autor:
Simona Stupar
|
vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Militari ai misiunii ONU în Cipru

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o decizie, în unanimitate, privind extinderea mandatului misiunii de menținere a păcii în Cipru ( (UNFICYP) până la 31 iulie 2017.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au anunțat într-o declarație scrisă că extinderea mandatului „ar încuraja liderii națiunii insulei divizate să profite de această oportunitate a progreselor recente din negocieri, pentru a asigura un acord comprehensiv a disputei dintre ei”. 

Consiliul a ceruit implementarea măsurilor de creștere a încrederii și a cerut liderilor din Ciprul turc și cel grec să facă eforturi pentru a ajunge la o înțelegere pe problemele importante. 

Misiunea ONU urma să se încheie în 31 ianuarie 2017. Misiunea ONU de menținere a păcii în Cipru datează din 1964, fiind una dintre cele mai longevive care operează la nivel global, în acest moment. 

Insula din estul Mediteranei este divizată într-un stat turc cipriot, în partea de nord, și unul grec în sud, după o lovitură militară din 1974, urmată de operațiuni de pace, cu Turcia ca putere garantă. 

Procesul de pace a fost întrerupt de mai multe ori, în ultimii ani, cele mai recente runde de negocieri desfășurându-se în Elveția, la începutul acestei luni, sub auspiciile țărilor garante: Turcia, Grecia și Marea Britanie. 

Celor două părți li s-a cerut, în egală măsură, să permită accesul geniștilor pentru deminaree și înlăturarea minelor care au rămas în zona tampon dintre cele două state – Ciprul de nord (turcesc) nefiind recunoscut de comunitatea internațională. 

Tag-uri:
misiune de mentinere a pacii, cipru, turcia, grecia, marea britanie, acord, pace, negocieri, onu, consiliul de securitate

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O misiune de menținere a păcii a fost prelungită cu șase luni în țara divizată de conflicte sângeroase de 53 de ani.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/misiune-onu-cipru-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/misiune-onu-cipru-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Simona Stupar | vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Militari ai misiunii ONU în Cipru Consiliul de...

Preluat de la EVZ