Autor:
Simona Stupar
|
vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 136 Vizualizari

<!–

–>

Militari ai misiunii ONU în Cipru

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o decizie, în unanimitate, privind extinderea mandatului misiunii de menținere a păcii în Cipru (UNFICYP) până la 31 iulie 2017.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au anunțat, într-o declarație scrisă, că extinderea mandatului „ar încuraja liderii națiunii insulei divizate să profite de această oportunitate a progreselor recente din negocieri, pentru a asigura un acord comprehensiv a disputei dintre ei”. 

Consiliul a ceruit implementarea măsurilor de creștere a încrederii și a cerut liderilor din Ciprul turcesc și cel grecesc să facă eforturi pentru a ajunge la o înțelegere pe problemele importante. 

Misiunea ONU urma să se încheie în 31 ianuarie 2017. Misiunea ONU de menținere a păcii în Cipru datează din 1964, fiind una dintre cele mai longevive care operează la nivel global, în acest moment. 

Insula din estul Mediteranei este divizată într-un stat turc cipriot, în partea de nord, și unul grec cipriot în sud, după o lovitură militară din 1974, urmată de operațiuni de pace, cu Turcia ca putere garantă. 

Procesul de pace a fost întrerupt de mai multe ori, în ultimii ani, cele mai recente runde de negocieri desfășurându-se în Elveția, la începutul acestei luni, sub auspiciile țărilor garante: Turcia, Grecia și Marea Britanie. 

Celor două părți li s-a cerut, în egală măsură, să permită accesul geniștilor pentru înlăturarea minelor care au rămas în zona tampon dintre cele două state – Ciprul de nord (turcesc) nefiind recunoscut de comunitatea internațională. 

Tag-uri:
cipru, turcia, grecia, marea britanie, acord, pace, negocieri, onu, consiliul de securitate, misiune, mentinere a pacii

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Misiunea de menținere a păcii a fost PRELUNGITĂ, în țara divizată de CONFLICTE sângeroase acum 53 de ani.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/misiune-onu-cipru-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/misiune-onu-cipru-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Simona Stupar | vineri, 27 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 136 Vizualizari <!-- --> Militari ai misiunii ONU în Cipru Consiliul de...

Preluat de la EVZ