Autor:
Simona Ionescu
|
joi, 26 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 24 Vizualizari

<!–

–>

Până la Revoluție, românii au crezut că președintele lor, Nicolae Ceaușescu, este născut în ziua de 26 ianuarie. La două zile după sărbătorirea Unirii de la 1859, țara se transforma într-un imens spectacol de ovații, temenele, cântece patriotice și de petrecere.

 Secretarii de partid și propagandiștii își intrau, an de an, în roluri și Ziua de naștere a Tovarășului devenea ca o gogoașă umflată, grandioasă prin excese. Dacă ar fi trait, azi ”Nea Nicu” ar fi împlinit 99 de ani.

După căderea dictaturii, jurnaliștii au descoperit că în registrul de la Primăria din Scornicești, acolo unde se născuse Nicolae Ceaușescu, era trecut la data nașterii ziua de 23 ianuarie. Nimeni nu a putut explica de ce Ceaușescu a ales să-și falsifice ziua de naștere. Puțini își mai amintesc că, în rândul celor 10 copii ai lui Andruța și Alexandrina din Sornicești, doi băieți purtau numele de Nicolae. Beat fiind, tata Andruța a mai declarat la Primărie încă un Nicolae.

Din biografia lui Nicolae Ceaușescu se poate reține că în 1950, la numai 32 de ani, devine general-maior și ministru al Forțelor Armate.

Povestea acestei fotografii am găsit-o pe siteul observator.tv, publicată în anul 2014. E o poză făcută în vara lui 1989 de fotograful englez Peter Turnley, care a postat-o pe contul său de Facebook cu o scurtă istorioară. „În august 1989, m-am dus la România cu alți doi jurnaliști de la Newsweek care au facut un interviu în exclusivitate cu Nicolae Ceaușescu, unul dintre cei mai nemiloşti dictatori ai secolului XX, care a condus România cu un pumn de fier timp de multe decenii. După acest interviu, l-am întrebat pe Ceaușescu dacă aș putea să-i fac un portret pentru Newsweek Magazine. Acest om care a intimidat cetățeni români atât de mult timp nu vorbea limba engleză, dar putea înțelege franceza, deși el însuşi nu putea vorbi bine. I-am spus că vreau să-l fotografiez afară din vila sa din Snagov. Ne-am plimbat și următoarea oră am vorbit cu acest om, spunându-i cum vreau să fac acest lucru iar el a ascultat toate cererile mele. Am mers la un dig lângă un iaz, iar el a luat această poziție, care a fost atât de revelatoare pentru personalitatea sa”, a scris Peter Turnley pe contul său.

Tag-uri:
ceausescu, nicolae ceausescu, revolutie, Scornicești, România

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acum 27 de ani, Nicolae Ceaușescu a pozat ca un manechin! | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/clipboard01_238-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/clipboard01_238-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Simona Ionescu | joi, 26 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 24 Vizualizari <!-- --> Până la Revoluție, românii au crezut că...

Preluat de la EVZ