Autor:
Florin Saiu
|
miercuri, 25 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 1019 Vizualizari

<!–

–>

În ianuarie 1982, Marina Moradi-Bakht este arestată, apoi torturată şi condamnată la moarte pentru crime politice: protestase la şcoală împreună cu alţi tineri atunci cînd, în urma revoluţiei din Iran, propaganda islamică şi studierea Coranului deveniseră mai importante decît disciplinele de învăţămînt.

Poveste cutremurătoare! În sinistra închisoare Evin din Teheran, Ali, unul dintre anchetatorii care interoghează deţinuţii, se îndrăgosteşte de ea şi o salvează din faţa plutonului de execuţie folosindu-şi legăturile cu ayatollahul Khomeini. Preţul pe care i-l cere în schimb este covîrşitor: va trebui să-l ia de soţ şi să se convertească la religia islamică. Altfel, nu doar ea, ci întreaga ei familie şi Andre Nemat, tînărul pe care îl iubeşte, vor avea de suferit.

Marina va trebui să accepte şi, din condamnată la moarte, va deveni prizonieră pe viaţă a statului iranian şi a bărbatului care ţine în mîini soarta ei şi a familiei sale. Dramatice, pline de pasiune şi sensibilitate, amintirile ei au fost traduse şi publicate în zeci de ţări din întreaga lume.

Povara memoriei: Prizonieră în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană, de Marina Nemat

„Marina Nemat spune o poveste sfîşietoare despre iertare, speranţă şi dragoste răbdătoare; ea dă glas istoriilor nespuse, trecute sub tăcere de revoluţia din Iran.” (Publishers Weekly)

Bestseller internaţional, Prizonieră în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană, de Marina Nemat, a apărut recent la Editura Polirom, în traducerea Mădălinei Sofron şi a Cristinei Popescu.

Îmi doream să o fi putut salva. Îmi doream să fi murit cu ea. Dar moartea mea nu ar fi ajutat pe nimeni. Aveam o poveste de spus. Zahra le dăduse prizonierilor politici din Iran un nume şi un chip; venise rîndul meu să le dau glas.” (Marina Nemat) 

Marina Nemat s-a născut în 1965 în Iran, ţară pe care a părăsit-o în 1991 împreună cu soţul şi copilul ei pentru a trăi în Canada. A mai scris volumul de amintiri After Tehran: A Life Reclaimed. În 2007 i s-a decernat Premiul Demnităţii Umane de către Parlamentul European şi asociaţia culturală Europa 2004.

Tag-uri:
Poveste, Andre Nemat, Marina Nemat, Publishers Weekly, Editura Polirom, Mădălinei Sofron, Cristinei Popescu, After Tehran, Life Reclaimed, Premiul Demnită, Parlamentul European

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveste CUTREMURĂTOARE. Cum a supraviețuit o TÂNĂRĂ de 16 ani în ÎNCHISORILE iraniene. A fost TORTURATĂ și condamnată la MOARTE pentru CRIME POLITICE.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/prizoniera-in-teheran-marina-nemat-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/prizoniera-in-teheran-marina-nemat-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCultură
Autor: Florin Saiu | miercuri, 25 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 1019 Vizualizari <!-- --> În ianuarie 1982, Marina Moradi-Bakht este arestată,...

Preluat de la EVZ