Autor:
Iasmina ArdeleanAna PetrescuMatei Năstase |
miercuri, 25 ianuarie 2017 | 20 Comentarii
| 3753 Vizualizari

<!–

–>

Eduard Hellvig

Comisia pentru controlul activităţii SRI îl l-a audiat miercuri pe directorul SRI Eduard Hellvig, pe tema bugetului şi a situaţiei instituţiei.

UPDATE 4.

Adrian Țuțuianu a confirmat vizitele făcute de familia lui Florian Coldea, alături de cea a lui Sebastian Ghiță, în Seychelles, Toscana și Disneyland – Franța. Dezvăluirile privind vacanțele celor două familii au fost făcute de Sebastian Ghiță la RTV.

De asemenea, Țuțuianu a declarat că ar putea fi audiați Florian Coldea și Victor Ponta, dar și Sebastian Ghiță, în cazul în care acesta ar fi găsit.

”Sebastian Ghiță nu a fost ofițer acoperit”, a mai declarat Țuțuianu.

”Domnul Ghiță, dacă ar fi aici, ar putea fi audiat. La fel și domnul Coldea și domnul Ponta. Orice persoană care se consideră nedreptățită de SRI, ar putea să ceară audierea la comisie”, a spus Adrian Țuțuianu.

UPDATE 3.

”Am discutat despre starea de securitate națională a României, despre mediul intern de securitate, amenințare teroristă și cibernetică. Am avut două rapoarte: raportul care privește situația domnului general Coldea Florian și un alt raport privind situația generalului de brigadă Elena Istode”, a declarat șeful comisiei parlamentare de control a SRI, Adrian Țuțuianu.

”Ne este greu să ne apărăm pentru că fiecare mesaj pe care îl transmitem este interpretat. Am speranța, în calitate de director al SRI și ca cetățean, că atacurile se vor opri. Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ține SRI în limitele cadrului legal și în limitele stipulate de lege. Urăsc abuzurile. SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică și în justiție. În mandatul meu SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere. În mandatul meu, SRI nu va organiza proteste sau mișcări de stradă. Îmi doresc o colaborare transparentă cu toate instituțiile statutului”, a declarat Eduard Hellvig în fața jurnaliștilor.

Totodată, șeful SRI a mai spus că va exista un cod de etică al angajaților serviciului pe care îl conduce, pentru a evita situațiile de incompatibilitate și abuzurile.UPDATE 2 Șeful SRI este audiat de mai bine de 7 ore de către Comisia de control a SRI din Parlament. La o scurtă pauză, unul dintre adjuncții lui Eduard Hellvig a spus că sunt de abia la jumătatea audierilor, urmând ca ulterior directorul SRI să facî declarații de presă.

UPDATE 1 Eduard Hellvig a ajuns la sediul Parlamentului, unde va fi audiat în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI. El a declarat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele de săptămâna trecută.

“Am dat un comunicat în acea seară. Evident că nu am avut nicio implicare (c.n. la proteste). Vom discuta și în comisie aceste lucruri. Sunt absolut convins că vom lămuri aceste aspecte. Pentru mine ca și director al acestei instituții este importantă relația cu Parlamentul, am fost parlamentar, înțeleg rolul Parlamentului într-o democrație și am toată disponibilitatea și deschiderea atât a mea, cât și a instituției de a avea o relație cât mai apropiată și onestă cu comisia de control.Toate documentele care vor fi prezentate în comisie, evident, vor fi enunțate public și de șeful comisiei de control, domnul Adrian Țuțuianu. După audiere, vom face declarații publice”, a spus Hellvig, la Parlament.

De asemenea, șeful SRI a venit în fața comisiei cu patru valize cu documente clasificate.

„Sunt documente clasificate, care vor fi puse la dispoziția Comisiei pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică”, a spus șeful SRI.

Hellvig a refuzat să comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni şi angajaţi ai SRI. El a precizat că va informa comisia parlamentară şi despre bugetul instituţiei. 

“Sunt discuţii în acest moment legate de bugetul instituţiei. Voi face precizări şi în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna”, a explicat Hellvig. 

Alături de directorul Serviciului Român de Informaţii, la audieri participă şi şeful comisiei de anchetă a SRI, cei trei adjuncți ai instituției și persoana care se ocupă de bugetul Serviciului.

De la audieri lipsesc doi membri ai Comisie de control a SRI respectiv deputatul liberal Cezar Preda și deputatul USR Manuel Costescu. Din partea PNL este totuși prezent deputatul Ioan Chirteș.

“În situaţia de faţă, comisia ar putea cere informaţii şi cu privire la protestele recente. În aceste discuţii se pot pune întrebări şi privind situaţiile care au apărut pe parcurs”, a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila.

La finalul primei şedinţe, preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, declarase că a convenit cu directorul SRI, Eduard Hellvig, să vină pentru audieri în comisiei în data de 25 ianuarie, temele de audiere privind cazul Coldea şi bugetul SRI pe anul 2017, potrivit mediafax.ro

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că respinge orice încercare de a implica instituţia în “dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate” potrivit legii.

Tag-uri:
Hellvig, Eduard Hellvig, audiere, comisiei, SRI, control, informaţie, protest, discuţie, întrebare, UDMR, Verestoy Attila, PSD, Adrian Ţuţuianu, Coldea, buget, respingere, încercare, implicare, dispută, politică, organizare, misiune, asumare, lege

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EDUARD HELLVIG A FOST AUDIAT ŞAPTE ORE. Discuţii EXPLOZIVE despre ŞEFA ACOPERIŢILOR din SRI şi SCANDALUL cu Florian Coldea. Comisia SRI vrea audierea lui GHIȚĂ, COLDEA ȘI PONTA. Serviciul confirma vacanțele lui COLDEA cu GHIȚĂ | UPDATE.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/hellvig-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/hellvig-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Iasmina Ardelean,  Ana Petrescu,  Matei Năstase | miercuri, 25 ianuarie 2017 | 20 Comentarii | 3753 Vizualizari <!-- --> Eduard Hellvig Comisia pentru controlul activităţii...

Preluat de la EVZ