Autor:
Ana Petrescu
|
marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 110 Vizualizari

<!–

–>

Klaus Iohannis, președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că în Capitală se va desfășura, pe 6 aprilie, o conferinţă internaţională pe tema rolului majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică veritabilă, informează Agerpres. La eveniment va participa secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

“România este un susţinător fervent al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre. Astfel, mi-am exprimat părerea că este nevoie, mai mult decât oricând, să sprijinim – la cel mai înalt nivel – standardele şi valorile Consiliului Europei. Din acest motiv, împreună cu domnul secretar general (n.r. al Consiliului Europei), vom inaugura, sub patronaj comun, pe 6 aprilie, la Bucureşti, o Conferinţă Internaţională, organizată în colaborare cu Comisia de la Veneţia, pe tema Rolul majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică veritabilă”, a afirmat Iohannis, după întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 

El a subliniat că organizarea acestei conferinţe este iniţiativa secretarului general Jagland, care a solicitat Comisiei de la Veneţia să elaboreze un set de linii directoare cu privire la această chestiune. 

“Conferinţa de la Bucureşti va reprezenta un reper important în procesul de elaborare a acestor linii directoare esenţiale. Aceasta este speranţa noastră”, a spus Iohannis, precizând că aşteaptă cu interes vizita secretarului general al Consiliului Europei în România. 

Şeful statului a menţionat că împreună cu oficialul european şi-a exprimat “îngrijorarea în legătură cu actualul context politic dificil din Europa, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului, precum şi de încercări de a acţiona împotriva valorilor democratice fundamentale”. 

“Am căzut de acord că este esenţial să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate aceste fenomene”, a spus Iohannis, care l-a asigurat pe secretarul general al Consiliului Europei de angajamentul său personal în acest scop. 

El l-a informat pe secretarul general şi cu privire la sprijinul României pentru proiectul unui viitor Summit al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul Europei, care să fie organizat în Franţa, în anul 2019. 

“Aştept cu interes să cooperăm în vederea pregătirii acestui eveniment, din postura exercitării Preşedinţiei Consiliului UE”, a afirmat șeful statului. 

Iohannis a arătat că discuţiile au vizat şi Republica Moldova. 

“Am reiterat faptul că obiectivul nostru strategic comun este să construim instituţii democratice solide în această ţară şi să susţinem continuarea procesului de reforme. Implicarea Consiliului Europei în sprijinirea pregătirii alegerilor parlamentare din 2018 este, de asemenea, esenţială”, a punctat Iohannis. 

Şeful statului a precizat că discuţiile au vizat activitatea Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice din Bucureşti. 

El a prezentat şi reuşitele Preşedinţiei române în exerciţiu a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. 

Secretarul general al Consiliului Europei a apreciat rolul important jucat de România în ceea ce priveşte deţinerea preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. 

“România este un partener important al Consiliului Europei. (…) România este o ţară importantă şi în regiune”, a afirmat oficialul european. 

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți și miercuri o vizită oficială la Strasbourg, unde va susține un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la invitația președintelui acestui for, Pedro Agramunt, și va avea întrevederi cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, precum și cu alți oficiali.

Tag-uri:
iohannis, klaus iohannis, consiliul europei, throbjorn jagland, jagland, opozitie, putere, stat de drept, comisia venetia, Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Consiliul Europei, Republica Moldova, Implicarea Consiliului, Oficiului Consiliului, Memoria Holocaustului

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iohannis anunță un EVENIMENT IMPORTANT care va avea loc în Capitală. VEZI despre ce e vorba.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/iohannis_1-465x390-5.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/iohannis_1-465x390-5-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Ana Petrescu | marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 110 Vizualizari <!-- --> Klaus Iohannis, președintele României Preşedintele Klaus Iohannis a...

Preluat de la EVZ