loading…

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, a anunțat luni că formațiunea pe care o conduce intenționează organizarea a două referendumuri – cel mai posibil în primăvara acestui an – unul pe tema familiei formată dintr-un bărbat și o femeie, iar celălalt pe tema eliminării imunității, inclusiv pentru președintele României.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis marți președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunță că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

‘Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanșa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanșăm cu tema ‘familia’. S-au strâns peste 3 milioane de semnături și este o temă de interes major, care ține de substanța societății noastre. Iar a doua temă – eu am spus-o de un an și jumătate în spațiul public și o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităților din România. Eu am spus-o mereu și susțin în continuare – nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a președintelui. Dacă românii sunt de acord’, a afirmat Dragnea la Romania TV.

El a adăugat că este vorba despre ‘imunitățile tuturor’.

‘Noi vorbim de un articol fundamental din Constituție – ‘nimeni nu e mai presus de lege’. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunitățile trebuie să dispară pentru toți. (…) E vorba de principiu. Nu mai e președinte Iohannis, în 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un președinte în funcție, așa cum e prevederea respectivă, omoară un om pur și simplu. Este în continuare președinte cinci ani, pentru că nu poate fi judecat? Nu mi se pare în regulă. Noi avem în plan în primăvară (n.r. organizarea referendumurilor) și sigur că vrem să facem în primăvară. Mi se par două teme importante’, a menționat președintele PSD.

Acesta a susținut că ‘îi este greu să creadă că președintele va dori sa participe la o discuție privind modificarea Constituției, pentru că s-ar putea să deranjeze’.

Iohannis le-a transmis președinților Parlamentului o scrisoare privind declanșarea procedurii privind organizarea referendumului

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis marți președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunță că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Iohannis: Voi începe demersurile pentru un referendum pe tema grațierii și aministiei

Președintele Iohannis anunță referendum pe tema modificării legilor justiției afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale și grațierii, iar poporul trebuie să se pronunțe asupra acestor teme.  În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la România TV, că președintele Iohannis „își cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” și să meargă în țară „ca să se victimizeze”, dar social-democrații nu sunt interesați la acest moment de o posibilă suspendare a șefului statului.

“Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce a iesit lumea in strada, activisti, agitati si agitatori au fugit la televiziuni sa explice ca e o noua mineriada. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat! Dau lovitura de gratie statului de drept”, a spus șeful statului la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.

El a adăugat: “În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieșit indignați să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanță de urgență legilația penală. Am auzit fel și fel de aberații, imediat după ce au ieșit oamenii în stradă. Activiști agitați și agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetațenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de grație stat de drept”.

În consecință, președintele a anunțat că va iniția procedurile pentru un referendum pe tema celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal. 

”Această temă a devenit o temă națională. E evident că există un larg interes pentru schimbarea codurilor penale și a grațierii. Dacă așa este, voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Klaus Iohannis.

El a arătat că aceste două chestiuni nu au fost subiecte în campania electorală, iar românii au dreptul să-și exprime opinia pe marginea lor. ”Atunci când au votat, aceste teme nu s-au regăsit în programul de guvernare. Dacă guvernanții a făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular”, a spus președintele.

Iohannis a apreciat că tema acestui referendum depășește însă cadrul strict al domeniului justiției.

“În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, stat de drept sau vrem să fim o națiune așa și așa, un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea? Vrem să fim o națiune între celelalte națiuni, așa cum sunt națiunile europene, sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea în corul națiunilor europene? Așadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce națiune suntem, ce fel de națiune vrem să fim. Eu îmi doresc o națiune puternică, eu îmi doresc o națiune de oameni mândri și liberi. Românii sunt mândri și liberi și îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o națiune condusă de politicieni competenți. Orice altceva pentru mine este prea puțin, iar pentru a obține acest lucru, pentru mine niciun preț nu este prea mare”, a afirmat Iohannis.

Dragnea: Iohannis își cere suspendarea ca să meargă în țară să se victimizeze. Nu suntem interesați de așa ceva

„Președintele Iohannis își cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în țară ca să se victimizeze. Nu suntem interesați de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze și în Parlament să dăm legile pe care românii le așteptă. Eu, cel puțin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România așa ceva acum. De la alegeri încoace, președintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic câte o temă”, a afirmat Liviu Dragnea.

Președintele PSD a mai spus că Iohannis „a dat buzna” la ședința de Guvern, nefiind invitat de premierul Sorin Grindeanu.

„S-a aflat în afara Constituției și când s-a dus la Guvern. Președintele a mințit la acea întâlnire de la Guvern, a spus că a fost invitat. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la ghiotantul președintelui (…). A dat buzna la Guvern și asta a fost invitația premierului? Premierul a și spus că nu l-a invitat”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală față de proiectele de ordonanță ale Guvernului privind grațierea și modificarea codurilor penale. La manifestația din Piața Universității s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, și președintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenționează și că oamenii au de ce să fie indignați.

”O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci, sute de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignați”, a spus Iohannis.

Alte câteva zeci de mii de persoane au protestat în mai multe orașe. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, duminică seară, că președintele Klaus Iohannis s-a situat în afara legii, că este un început de lovitură de stat și a dat asigurări că nu-i va mai permite șefului statului să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/dragnea-vrem-declansarea-a-alte-doua-referendumuri-familia-si-eliminarea-imunitatii-inclusiv-pentru-presedintele-romaniei-35156.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/dragnea-vrem-declansarea-a-alte-doua-referendumuri-familia-si-eliminarea-imunitatii-inclusiv-pentru-presedintele-romaniei-35156-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv