Autor:
Mihnea-Petru Pârvu
|
marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 67 Vizualizari

<!–

–>

17-01/14-15-adamescu-evz-465×390

Mai toate afacerile fostului magnat sunt pe ducă. Ultima nevastă a cerut un partaj greu de gestionat. Alexander, fiul său cel mare e cu un picior în arest

Afaceristul Dan Grigore Adamescu  s-a născut pe 20 septembrie 1948, în satul Vaideei, județul Vâlcea. Comuniștii i-au schimbat denumirea în Vaideeni. Controversatul om de afaceri a deținut companiile Astra Asigurări, AXA Life Insureance, Unirea Shopping Center și trustful Medien Holding care deține cotidianul România liberă și săptămânalul Academia Cațavencu, prin intermediul altei companii Nova Group. El a mai fost patron și peste clubul de fotbal Oțelul Galați. De asemenea, a deținut acțiuni la firma de construcții Baumeister și la cea cu afaceri în domeniul energiei Mega Construct, precum și la City Business Center, Modern Business Center – de imobiliare și la hotelurile Rex, din Mamaia, InterContinental și Pullman, toate din București. Acolo unde decizia a aparținut numai de el și familia sa afacerile au intrat în insolvență.

Începuturile în „bisnisul” comunist

În 1971, după ce a absolvit Academia de Studii Economice din București, s-a angajat la I.C.L. „Universal-Consignaţia”, un „rai” al bunurilor aduse din  străinătate și puse în vânzare de oamenii care le aduceau sau primeau de „afară”. Tânărul Dan Adamescu – pe atunci nu avea mai mult de 25 de ani – s-a trezit cu gestiunea celor mai râvnite produse electronice și mai târziu alimentare, în mijlocul celor mai diverse cereri. Unele inclusiv venite din partea Elenei Ceaușescu pentru aprovizionarea cantinei ICECHIM – Institutul de Cercetare Chimică. A avut grijă să se acopere cu semnături la fiecare livrare și să strângă, conștiincios, totul. Dar un control – făcut de o echipă mixtă de la Miliţia Economică şi de la Securitate – l-a adus în faţa celor mai mari șefi ai acestor temute instituţii cărora, finalmente, le-a obţinut respectul pentru că, abil, a avut răspunsuri pregătite pentru toate întrebările. Ulterior, vestea că avea o tumoare la hipofiză, neoperabilă în România, i-au deschis, în mod paradoxal, porţile spre Occident, mai precis spre Germania Federală. Revoluţia din ’89 l-a prins în Germania. Acolo, în decursul a 11 ani, a reuşit să pună pe picioare un business de zeci de milioane de mărci germane. Nici azi nu e limpede cu ce bani a debutat în afaceri, dar ipoteza că  avut bani chiar de la Securitate nu e chiar incredibilă.

Intrarea pe piața românească

Firma pe care a reuşit s-o ridice de la zero avea 40 de filiale în Estul Europei, fiind, în 1989, reprezentant exclusiv pentru Europa Centrală şi de Est al producătorilor japonezi JVC, Seiko şi Panasonic. În momentul prăbuşirii sistemului comunist, firma lui Adamescu avea vânzări anuale de 60 de milioane de mărci germane şi un profit net de 12 milioane de mărci germane. Căderea Cortinei de Fier l-a obligat pe Adamescu să ia o decizie, dezvoltând unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine de electrocasnice din Germania de Est. Începerea unei afaceri în România a fost o întâmplare. Rămăsese pe stoc cu 20.000 de televizoare, iar tatăl său i-a dat ideea de a le aduce în ţară. Astfel a luat naştere societatea MegaVision care, după numai un an, avea o cotă de piaţă de 14%. Au fost voci, destul de autorizate, care au spus că Adamescu a fost implicat și într-o afacere cu casete video cu fileme porno. Iar despre succesul din afaceri, din anii ’90, au fost destui care au spus că e doar un „produs”

România liberă și Unirea Shopping Center

Din 1991 şi până în prezent, Adamescu a reuşit să creeze în România un adevărat imperiu, afacerile sale extinzându-se în domenii variate, de la asigurări şi hoteluri, până la media şi construcţii. În anii ’90, a devenit proprietarul unei cote importante la cotidianul România Liberă, dar pentru scurt timp, întrucât participaţia îi este diminuată repede. Revine însă în 2004, când preia un pachet de acţiuni al societăţii „R”, care publică România Liberă, şi devine partener cu WAZ.

Din 1995, implicarea omului de afaceri în mediul de business autohton este tot mai evidentă. Magazinul Unirea din centrul Capitalei a intrat în portofoliul familiei Adamescu în urmă cu 17 ani, când a câştigat procesul de privatizare. A câştigat licitaţia cu 105 milioane de lei, aproximativ 14 milioane de dolari, la acea vreme.

Pokerul, pasiunea unui miliardar

Pasiunea sa a fost pokerul. Miliardarul a fost un obişnuit al turneelor organizate în marile cazinouri din Europa. Dar și în cazinourile autohtone unde obișnuia să rezerve câte o masă de poker doar pentru el. De cele mai multe ori pierdea și replica sa, la fiecare „mână” pierdută era: „Ne-ați omorât!”. Omul de afaceri spune că pokerul este doar o distracție şi că nu s-a gândit vreodată să câştige bani din acest joc.

Copiii săi, divorțul și partajul

Familia Adamescu are doi băieţi, ambii implicaţi în business-urile familiei. Dacă Rani Adamescu, fiul adoptiv, din a doua sa căsătorie a fost mai mereu în atenţia presei tabloide, Alexander a fost mult mai discret. Primului, lui Rani, Adamescu i-a cedat administrarea Hotelului Rex din Mamaia, în timp ce al doilea este implicat în conducerea mai multor divizii din grupul deţinut de familia Adamescu. Hotelul Rex a luat foc, iar firmele administrate de moștenitorul „coroanei”, Alexander, au intrat, pe rând, în insolvență. Ulterior arestării sale, Dan Grigore Adamescu a divorțat de Carmen,  adoua sa soție. Procesul de partaj nu e finalizat nici azi, miza fiind uriașul magazin Unirea Shopping Center.

Afacerea Black Cube, ultima încercare disperată

Dan Adamescu a fost cotat ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. În 2015, averea sa era estimată la nu mai puţin de un miliard de euro. Înainte de a fi condamnat, procurorii DNA au instituit un sechestru record de 900 de milioane de lei pe averea sa. Anchetatorii au vrut să recupereze prejudiciul din dosarul Astra Asigurări.

Miliardarul a fost și unul din potențialii beneficiari ai celebrului dosar Black Cube, el semnând un contract în acest sens. În acest caz, angajații israelieni urmau să-i furnizeze lui Adamescu informații despre anchetatorii care l-ar fi urmărit.

Final trist

Adamescu a murit, luni spre marți, într-o rezervă a unui spital privat, unde era internat pentru mai multe afecțiuni cronice, sub paza gardienilor de la penitenciarul Jilava unde fusese încarcerat, pentru corupție. Dan Grigore Adamescu a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare pentru că a mituit niște judecători ca să obțină decizii favorabile în anumite dosare de insolvență ale firmelor sale.

Tag-uri:
Grigore Adamescu, Astra Asigurări, Life Insureance, Unirea Shopping, Medien Holding, Academia Cațavencu, Nova Group, Oțelul Galați, Mega Construct, City Business, Modern Business, Petre Mihai, Studii Economice, Dan Adamescu, Elenei Ceaușescu, Cercetare Chimică, Germania Federală, Estul Europei, Europa Centrală, Magazinul Unirea, Familia Adamescu, Hotelului Rex, Hotelul Rex, Dan Grigore, Afacerea Black, Black Cube, dan grigore adamescu, mogul, romania libera

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dan Grigore Adamescu. Biografia neromanțată a unui mogul de presă mort.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/14-15-adamescu-evz-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/14-15-adamescu-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Mihnea-Petru Pârvu | marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 67 Vizualizari <!-- --> 17-01/14-15-adamescu-evz-465x390 Mai toate afacerile fostului magnat sunt...

Preluat de la EVZ