Autor:
Melania Stoica
|
marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 399 Vizualizari

<!–

–>

Corneliu Orza

Corneliu Orzea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Alba face o radiografie economică a judeţului în care se regăsesc cele mai mari investiţii germane şi austriece din România.

Alba are o populaţie de peste 340.000 de persoane, din care 161.200 cu loc de muncă şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi un oraş – Sebeş – unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro. Alba este de asemenea gazda celor mai mari investitii austriece din România. Conform unui studiu făcut de Creditinfo, firmele austriece cu activitate în România au avut în 2015 o cifră de afaceri de 13 miliarde, informează Capital.

În perioada 2012-2015, numărul persoanelor salariate în Alba a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Cifra a ajuns de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani iar produsul intern brut al judeţului pe cap de locuitor a fost in 2015 de aproximativ 8.000 de euro. În judeţul Alba sunt 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş care este si cel mai mare investitor austriac din regiune angajand în ultimii ani circa 2055 de oameni din judeţul Alba, realizand in 2015 o cifră de afaceri de 169 milioane de euro si contribuind la exporturile Romaniei cu 116 milioane de euro.

Bunăstarea economică a judeţului a fost generată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, constructorul german care deţine Mercedes-Benz, a investit 300 de milioane de euro în extinderea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie din industria componentelor auto în ultimii ani. În total, investiţiile făcute în acest judet de către companii precum Daimler, Holzindustrie sau Kronospan au totalizat peste un miliard de euro.

Reporter: Cifra de afaceri a judeţului Alba a crescut cu 123% în ultimii şapte ani. Care sunt cele mai importante domenii care au dus economia judeţului la o asemenea performanţă?
Corneliu Orzea: Alba este un judeţ cu un potenţial relevant de creştere economică – prezintă avantaje competitive precum poziţia geografică favorabilă deschisă către proiectele UE, o cultură orientată spre dialog şi un antreprenoriat deschis cunoaşterii.

Economia judeţului Alba este predominant orientată spre sectorul serviciilor şi al industriei, în special industria uşoară. În prezent, industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară (prelucrarea cărnii, lactate, îmbutelierea băuturilor alcoolice), industria uşoară şi industria construcţiilor de maşini sunt pilonii pricipali ai industriei judeţului Alba.

Reporter: Potrivit statisticilor, evoluţia este dată atât de investiţiile companiilor locale cu afaceri de anvergură naţională, cât şi ale concernelor străine. Ce pondere au investitiile străine şi cât de importante sunt acestea în economia locală?
Corneliu Orzea: În conformitate cu datele din bilanţul pe 2015, atât companiile cu capital românesc, cât şi cele cu capital străin au contribuit la creşterea economiei judeţului. Dintre societăţile cu capital autohton, amintim Transavia, Jidvei, Abalact,  Alpin 57 lux, Elit, Apulum, Ipec, Pehart Tec, Supremia Grup, Elis pavaje, IAMU Blaj, iar dintre cele cu capital străin Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sebeş, Bosch Rexroth, Star Transmission şi Savini Due. La export predomină societăţiile cu capital străin, cu o pondere de 70%.

Reporter: Alba este un judeţ mic, cu populaţie puţină. Cum de a devenit atât de atractiv pentru investitorii străini?|
Corneliu Orzea: Poziţia geografică, precum şi un dialog permanent cu autorităţile locale şi judeţene sau cu Camera de Comerţ şi Industrie Alba au făcut posibil ca judeţul Alba să fie atractiv pentru investitorii străini. Apropierea de aeroporturile din Cluj-Napoca şi Sibiu precum şi autostrăzile A1 şi A10 sunt de asemenea atracţia investitorilor străini. Și nu în ultimul rând, calificarea superioară a forţei de muncă.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii străine care au ridicat judeţul în clasamentul celor mai puternice din România?
Corneliu Orzea: Cele mai importante investiţii străine care au ridicat judeţul Alba în clasamentul celor mai puternice din România sunt cele în prelucrarea lemnului (Holzindustrie Schweighofer SRL, Kronospan Sebeş SA), industria construcţiilor de maşini (Bosch Rexroth SRL, Star Transmission SRL) şi industria confecţilor textile sistem ”Lohn” (Galway Sport SRL, Rekord SRL).

Reporter: În fiecare an, Camera de Comerţ şi Industrie Alba a realizat un top al firmelor pe baza unui punctaj care însumează atât statisticile de performanţă cât şi criterii cu caracter social, cum ar fi numărul de noi locuri de muncă. Ce impact social are prezenţa acestor mari companii în Alba?
Corneliu Orzea: În fiecare an, de 23 de ani, Camera de Comerţ Alba organizează Topul Firmelor pe baza datelor din bilanţurile contabile depuse la DGFP. Clasamentul se face după un algoritm unitar în întreg sistemul Cameral, unde sunt luaţi în calcul 5 (cinci) indicatori economici. Prezenţa societăţilor comerciale în acest clasament arată de fapt cât de performante sunt acestea, atât din punct de vedere a rezultatelor financiare, cât şi al numărului de locuri de muncă create. Dintre acestea, enumerăm societăţi precum: Bosch Rexroth, Transavia, Holzindustrie Schweighofer, Star Transmission,  Apulum, Ipec, Apa CTTA, IAMU Blaj, Albalact sau Cupru Min Abrud.

Reporter: Aveţi o situaţie pe oraşe? Care sunt oraşele din judeţ în care se simte prezenţa investiţiilor străine şi care au schimbat în bine viaţa locuitorilor?
Corneliu Orzea: Investiţiile străine în judeţul Alba sunt legate şi de pregătirea specialiştilor din zonă. La Sebeş predomină specialişti în industria de prelucrare a lemnului, iar la Cugir sau Blaj, specialişti în industria de construcţii de maşini. Toţi aceşti specialişti provin din fostele interprinderi care funcţionau înainte de 1989.

Reporter: Pe lângă taxe şi impozite plătite la bugetul local sau locuri de muncă, ce aport mai au aceştia la viaţa comunităţii? Cât de implicaţi sunt?
Corneliu Orzea: Pe lângă taxele şi impozitele pe care le plătesc la bugetul local, precum şi pentru locurile de muncă create, societăţile respective se ocupă şi de viaţa comunităţii în jurul căreia îşi desfăşoară activitatea. Exemple în acest sens ar fi compania Transavia care a contribuit la renovarea unor sectii ale Spitalului Judetean Alba sau Holzindustrie Schweighofer SRL, care zilele trecute a sprijinit un orfelinat cu peleţi în valoare de 15.000 euro.

Reporter: Cum poate CCI Alba să sprijine atât investitorii actuali autohtoni sau străini deopotrivă, cât şi pe cei care ar dori să vină la Alba pentru a dezvolta o afacere?
Corneliu Orzea: Camera de Comerţ şi Industrie Alba este poartă de intrare atât a investitorilor autohtoni, cât şi străini. Prin specialiştii pe care îi avem, oferim consultanţă atât în ceea ce priveşte înfiinţarea de societăţi comerciale, cât şi ofertele de care dispune. acest judeţ.

Tag-uri:
alba, judetul alba, economie, corneliu orza, investitori

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alba, județul care A UIMIT ROMÂNIA datorită unei REALITĂŢI ECONOMICE demne de toată aprecierea.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/orzea-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/orzea-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Melania Stoica | marţi, 24 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 399 Vizualizari <!-- --> Corneliu Orza Corneliu Orzea, preşedintele Camerei de Comerţ...

Preluat de la EVZ