Autor:
Matei NăstaseMagda Spiridon |
marţi, 24 ianuarie 2017 | 3 Comentarii
| 2077 Vizualizari

<!–

–>

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în seara de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani. Adriana Constantinescu, nora milionarului, a anunțat decesul la România TV și a acuzat că pentru moartea lui se fac vinovați judecătorii care nu au acceptat cererea de eliberare condiționată a acestuia. În luna mai a anului trecut, Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență, iar pe 20 decembrie 2016, patronul de la ”România liberă” a fost trimis în judecată în dosarul falimentării Astra Asigurări, în care prejudiciul s-ar ridica la 800 de milioane de euro.

”Se afla intubat, la secția de Terapie Intensivă a unui spital privat. Din informațiile noastre, acesta ar fi contractat un microb din penitenciar care i-ar fi agravat starea medicală, asta după ce i s-au descoperit alte 15-16 afecțiuni”, a explicat reprezentantul legal al celui care până nu demult figura în topul celor mai bogați români.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, omul de afaceri Dan Adamescu era internat într-o cameră septică a unui spital privat, iar familia, adică sora acestuia, reclama că nu este lăsată să-l vadă.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu, declara atunci pentru Evenimentul zilei că Dan Adamescu a fost mutat la o clinică particulară unde a fost supus unei intervenții chirurgicale: ”Cererea familiei de a sta la căpătâiul acestuia a fost respinsă pentru că cele cinci vizite pe care le avea de primit Dan Adamescu au expirat, conform legii. În 19 decembrie am făcut o verificare la spital și deținutul era, pot să spun, amărât. Am stat de vorbă cu dânsul și am discutat despre efectele pe care  foamea le poate avea asupra unei persoane. Printre problemele medicale era și cea care privește scăderea în greutate pentru că așa i-au prescris medicii, întrucât avea probleme cu greutatea și a fost operat la un genunchi. I-am explicat care sunt condițiile și că cei din peniteciar respectă legea”.

Pe de altă parte, Mihaela Petrovan, PR firmelor lui Adamescu, ne-a declarat atunci că sora acestuia se află și ea în fața geamului salonului unde este ținut  omul de afaceri: ”Dan Adamescu este intubat și are nevoie de multă atenție pentru că nu mai răspunde la antibiotice. În acest moment nu poate să vorbească iar familia, adică sora dânsului, îl vede printr-un geam. Nora nu poate să vină în România pentru că are trei copii mici, iar Alexander Adamescu are anumite probleme și nu poate să aibă grija de cei mici”.

Dosarul în care a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare

Pe 27 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență. Atunci, instanța supremă a respins apelul declarat de Adamescu și a menținut sentința dată de Curtea de Apel București în februarie 2015.

În același dosar, omul de afaceri Iosif Armaș, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiți de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani și 2 luni închisoare, cu mult mai puțin decât cei 22 de ani închisoare dați de Curtea de Apel București.

Condamnați au fost și alți trei foști judecători de la Tribunalul București: Ion Stanciu — 3 ani și 4 luni închisoare cu executare; Elena Rovența — 4 ani și 6 luni închisoare cu executare; Ciprian Sorin Viziru — 4 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Trimis în judecată în 2014

În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu și Iosif Armaș, aceștia fiind acuzați că au dat mită unor judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în instanță pentru firme ale lor aflate în insolvență.

Potrivit DNA, cei patru judecători au pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, desemnării preferențiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență, pentru a-și exercita influența pe lângă alți magistrați de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

În rechizitoriul DNA se arată că judecătorul Moldovan ar fi primit bani și bunuri în valoare de 29.935 lei, iar Ion Stanciu a primit, în cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, suma de 15.000 euro de la Dan Adamescu și de la o altă persoană, prin intermediul și cu ajutorul Monicăi Borza, pentru a pronunța o hotărâre favorabilă într-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolvenței SC Baumeister SA, coordonată de Adamescu, și în schimbul numirii unei anumite societăți de insolvență drept administrator judiciar.

Fiul a fost arestat la Londra și eliberat pe cauțiune

În același dosar este anchetat și fiul său, Alexander Adamescu, care trăiește la Londra. De altfel, el a fost arestat pe 14 iunie 2016, însă a fost eliberat pe cauțiune. În luna martie, procurorii DNA au cerut arestarea în lipsă a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acesta fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că “în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.

Procurorii au anunţat că au fost făcute numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa acestuia în faţa organelor judiciare, “însă a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de el şi în final sustragerea de la urmărirea penală”. După cererea DNA, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu.

Tag-uri:
dan adamescu, a murit, a murit dan adamescu, dan adamescu mort, adamescu, inchisoare

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A MURIT DAN ADAMESCU, patronul cotidianului ”România liberă”. Nora milionarului a anunțat decesul. Acesta ispășea o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare, dar era internat într-un spital privat.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/02-adamescu-2775-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/02-adamescu-2775-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Matei Năstase,  Magda Spiridon | marţi, 24 ianuarie 2017 | 3 Comentarii | 2077 Vizualizari <!-- --> Omul de afaceri Dan Adamescu a...

Preluat de la EVZ