loading…

După reducerea taxării aplicate carburanților de la 1 ianuarie, România a ajuns să aibă cele mai mici taxe la carburanți din Europa.

Reducerea fiscalității s-a văzut și în evoluția prețurilor, care au ajuns printre cele mai mici din Europa, dar mai este loc de ieftiniri, conform economica.net.

După reducerea accizei cu 70 de euro la 1.000 de litri și după reducerea TVA cu 1 punct procentual, măsuri care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, România a ajuns să aibă cele mai mici taxe la carburanți din toată Uniunea Europeană. Ponderea taxelor în prețul final a ajuns, la noi, de 51 % în cazul benzinei și de 48% în cazul motorinei, potrivit ultimelor date din Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din blocul comunitar. Sunt cele mai mici niveluri te taxare din Uniunea Europeană, cu excepția Luxemburgului, unde ponderea taxelor la motorină în preț este cu doar un procent mai mica decât în România-47%.

Cu nivelurile de 51% pentru benzină și 48% pentru motorină, nivelul taxării este mult sub media europeană-62% la benzină și 57% la motorină, deci unul dintre motivele invocate de companiile petroliere pentru prețurile ridicate ale carburanților nu mai există.

După aceste reduceri de taxe și prețurile au scăzut la pompele din România. Prețul mediu al benzinei în România este de 1,049 euro pe litru, iar cel al motorinei este de 1,046 euro pe litru.

La motorină, carburantul preferat al românilor, este al doilea cel mai mic preț din Europa-doar în Luxemburg, de altfel singura țară unde ponderea taxelor în prețul motorinei este mai mică decât la noi, acest carburant este mai ieftin-1.028 litru.

La benzină însă, carburantul cu cea mai mică pondere a taxelor în prețul final din toată Europa, nu suntem cei mai ieftini, semn că, totuși, prețurile ar mai putea să scadă. În Bulgaria, țară în care ponderea taxării benzinei este mai mare decât la noi, prețul de la pompă este totuși mai mic: 1,039 euro pe litru, față de 1,049 euro pe litru.

Piața carburanților din România este estimată la circa 10 miliarde de euro anual și este dominată de patru mari lanțuri, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil și Mol.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/romania-a-ajuns-sa-aiba-cele-mai-mici-taxe-pe-carburanti-din-europa-35131.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/romania-a-ajuns-sa-aiba-cele-mai-mici-taxe-pe-carburanti-din-europa-35131-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv