Autor:
Matei Năstase
|
luni, 23 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 193 Vizualizari

<!–

–>

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit, luni, la București, cu omologul din Republica Moldova, Andrei Galbur, întâlnire în care au convenit, printre altele, asupra reluării ședințelor Comisiei mixte interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană.

Potrivit unui comunicat al MAE, Teodor Meleșcanu, a avut la București o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, primul omolog primit la București de noul șef al diplomației române, arată Agerpres.

Cu această ocazie, arată sursa citată, cei doi miniștri au efectuat o evaluare a stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale, reiterând interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a cooperării pe toate planurile, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

“Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate de importanță majoră a politicii externe a României și a confirmat voința fermă a Bucureștiului de a sprijini în continuare parcursul european și procesele de reformă promovate de Chișinău, în conformitate cu Acordul de Asociere și cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, al căror obiectiv este de a răspunde aspirațiilor de prosperitate și securitate ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se precizează în comunicat.

Conform MAE, ministrul Andrei Galbur a reiterat hotărârea fermă a Guvernului de la Chișinău de a realiza în deplină măsură agenda sa europeană de reforme și de modernizare a societății și a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în promovarea programelor sale de dezvoltare, inclusiv prin implementarea proiectelor de infrastructură și de sprijinire a populației.

Cei doi miniștri au convenit asupra reluării ședințelor Comisiei mixte interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană, stabilind ca următoarea reuniune să aibă loc la Chișinău, în prima jumătate a anului 2017.

De asemenea, cei doi demnitari s-au pronunțat în favoarea organizării, în primăvara acestui an, la Bruxelles, a unei reuniuni a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), în cadrul căreia să fie efectuată o analiză cuprinzătoare asupra evoluției parcursului european al Republicii Moldova.

“A fost efectuat un schimb de opinii privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cei doi miniștri au pledat pentru continuarea eforturilor în vederea identificării unei soluții politice în cadrul negocierilor în formatul “5+2″, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană”, se mai arată în comunicatul MAE.

La final, miniștrii Teodor Meleșcanu și Andrei Galbur au concluzionat că Parteneriatul Strategic bilateral trebuie consolidat pe mai departe.

Tag-uri:
teodor melescanu, mae, omolog, republica moldova, andrei galbur, integrare europeana

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire de ULTIMĂ ORĂ la cel mai înalt nivel. Ce se va întâmpla între ROMÂNIA și REPUBLICA MOLDOVA..

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/1-km-de-steag-tricolor-la-chisinau-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/1-km-de-steag-tricolor-la-chisinau-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Matei Năstase | luni, 23 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 193 Vizualizari <!-- --> Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit,...

Preluat de la EVZ