Autor:
Radu Pădure
|
luni, 23 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 74 Vizualizari

<!–

–>

Donald Trump

Trei acţiuni – una în domeniul politicii interne, alta în domeniul politicii externe şi cealaltă în domeniul securităţii – demonstrează cu claritate ce linie va urma cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Imediat după depunerea jurământului, Donald Trump a semnat primul său decret prezidenţial, lovind la temelia Obamacare, controversatul sistem de asigurări de sănătate al predecesorului său. Pentru a oferi protecţie persoanelor considerate defavorizate, care nu muncesc şi trăiesc din asistenţă socială, americanul de rând a ajuns nevoit să suporte în 2017 o asigurare de 10.000 de dolari.

Noul preşedinte a dat dispoziţie agenţiilor guvernamentale să uşureze obligaţiile Obamacare, până când congressmanii republicani vor identifica o modalitate de a anula total sistemul de sănătate instituit de predecesorul său.

Această iniţiativă a lui Trump din domeniul politicii interne arată decizia noului şef de la Casa Albă de a-şi respecta promisiunile din campania electorală, şi anume de a-i sprijini pe cei care muncesc efectiv şi de a descuraja traiul fără muncă. O viziune diametral opusă celei promovate de Obama, care a instituit un sistem atât de împovărător de taxe şi impozite pentru angajaţi, în paralel cu facilităţi sociale atât de îmbietoare, încât a descurajat munca, ducând şomajul la cote nemaiîntâlnite de mulţi ani.

Axa Washington – Londra

Primul oaspete străin pe care Donald Trump îl va primi la Casa Albă dezvăluie linia pe care acesta intenţionează să o abordeze în politica externă. Este vorba de premierul britanic Theresa May, care va ajunge la Washington vineri, după cum a anunţat noul purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. Astfel, Trump arată că privilegiază o axă Londra – Washington, în detrimentul unei relaţii cu UE. Noul preşedinte a lăudat Brexitul şi a criticat Uniunea Europeană în repetate rânduri. Într-un interviu de acum o săptămână, el a acuzat-o pe Angela Merkel pentru „politica catastrofală” de a deschide graniţele Europei în faţa imigranţilor.

Pe de altă parte, cum May vine la Washington cu dorinţa de a consolida NATO, este de presupus că cei doi vor discuta o reformă a Alianţei, despre care Trump afirma recent că este „învechită”, dar „importantă” pentru el.

Al treilea gest al celui de-al 45-lea preşedinte este unul din domeniul securităţii: Trump a vizitat sediul CIA din Langley, Virginia. Este evidentă încercarea noului şef al executivului american de a aplana tensiunile cu serviciile secrete, după ce acestea l-au acuzat că ar fi beneficiat de sprijinul Moscovei pentru a fi ales. Drept urmare, Trump le-a făcut angajaţilor CIA o adevărată declaraţie de dragoste: „Vă voi sprijini 1000%. Vă iubesc şi vă respect.”

Însă, cel mai important  element al vizitei a fost dorinţa de a lichida ISIS şi de a lupta împotriva terorismului islamic, criticând vechea administraţie pentru lipsă de acţiune: „Nu am utilizat toate capacităţile de care dispuneam. Trebuie să scăpăm de ISIS, nu există alternativă.”

Tag-uri:
trump, may, cia, isis, presedinte, casa alba

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce dezvăluie primele gesturi ale lui Trump ca preşedinte?.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/trump_17-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/trump_17-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | luni, 23 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 74 Vizualizari <!-- --> Donald Trump Trei acţiuni - una în...

Preluat de la EVZ