Autor:
Andrei Vişan
|
duminică, 22 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 1 Vizualizari

<!–

–>

Rumen Radev, militarul ajuns preşedinte

Noul preşedinte al Bulgariei, generalul Rumen Radev, nu a rostit cuvântul Rusia în cuvântările pe care le-a ţinut la ceremoniile de învestire în funcţie.

În campaniei electorale în urma căreia a ajuns la putere, Radev s-a arătat îngăduitor faţă de anexarea Crimeii de către Rusia şi a susţinut relaxarea sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.
 

Rumen Radev, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate pe 13 noiembrie, a fost duminică învestit oficial ca preşedinte al Bulgariei în urma unei ceremonii militare care s-a desfăşurat în centrul capitalei Sofia, după ce săptămâna trecută el a depus jurământul în cadrul unei prime ceremonii la Parlament. Atitudinea sa faţă de Rusia stârneşte deja îngrijorări, deşi preşedintele bulgar are puteri limitate.

Conform ceremonialului din Bulgaria, preşedintele a fost învestit cu onoruri militare. Mandatul lui Radev va avea cinci ani, dar el se anunţă agitat încă din primele zile, întrucât prima măsură pe care va trebui să o ia este dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor legislative anticipate – probabil pentru luna martie -, în încercarea de a soluţiona criza provocată de demisia guvernului Borisov, rămas deocamdată interimar.

“Am fost martorii a trei decenii de erori, un timp pierdut. Dar nu ne-am abătut de la calea noastră, de la tranziţia paşnică înspre o societate membră a Uniunii Europene”, a spus Radev în discursul rostit alături de preşedintele care şi-a încheiat mandatul, Rosen Plevneliev, la ceremonia desfăşurată în faţa Catedralei Alexander Nevski.

“Voi lucra activ împreună cu partenerii noştri pentru o integrare europeană accelerată a Bulgariei, dar în acelaşi timp voi apăra drepturile, interesele şi demnitatea naţiunii şi a poporului meu”, a continuat noul preşedinte bulgar. El a subliniat săptămâna trecută, în discursul susţinut la ceremonia de depunere a jurământului, că Bulgaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană şi în NATO, dar să-şi apere interesele în interiorul acestor organizaţii, insistând că “politica externă a Bulgariei trebuie formulată acasă şi susţinută în exterior, nu invers”.

Într-o declaraţie dată după încheierea ceremoniei de duminică, Radev a enunţat printre principalele probleme ale Bulgariei erodarea democraţiei, corupţia şi percepţia că justiţia este absentă, precum şi inegalităţile în creştere dintre bogaţi şi săraci.

Tag-uri:
rusia, presedinte bulgaria, Rumen Radev, Rosen Plevneliev, Uniunea Europeană, nato, crimeea

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RUSIA nu este în vocabularul noului preşedinte al BULGARIEI.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/rumen-radev-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/rumen-radev-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Andrei Vişan | duminică, 22 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 1 Vizualizari <!-- --> Rumen Radev, militarul ajuns preşedinte Noul preşedinte al...

Preluat de la EVZ