loading…

Premierul britanic, Theresa May, va insista, la întâlnirea pe care o va avea cu noul președinte al SUA, Donald Trump, asupra importanței ca Uniunea Europeană să rămână unită și asupra menținerii angajamentelor în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Theresa May îl va îndemna pe Donald Trump să nu submineze unitatea Uniunii Europene, insistând că Marea Britanie consideră UE un partener esențial în domeniul economic și al securității.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Theresa May a transmis că se așteaptă să aibă “discuții foarte clare” cu noul președinte al SUA în cursul vizitei la Washington, argumentând că “onestitatea” va fi un element-cheie al viitoarea relații bilaterale “extrem de speciale”.

Liderul de la Londra speră să obțină progrese în sensul unui acord comercial Marea Britanie / Statele Unite, subliniind însă că nu împărtășește abordarea lui Donald Trump despre riscul destrămării Uniunii Europene. “Decizia Marii Britanii de ieșire din UE nu este o decizie în sensul destrămării UE. Eu vreau ca Uniunea Europeană să continue să fie puternică, vreau un parteneriat apropiat și strategic cu UE. Este important din punctul de vedere al securității. În contextul amenințărilor cu care ne confruntăm, nu este momentul să reducem cooperarea”, a insistat Theresa May.

Theresa May s-a declarat convinsă că Donald Trump “recunoaște importanța și semnificația NATO”. “De asemenea, sunt încrezătoare că Statele Unite vor recunoaște importanța cooperării pe care o avem în Europa pentru garantarea apărării și securității colective”, a subliniat May.

Rugată să nuanțeze poziția despre Brexit, Theresa May a precizat: “Ideea pe care am vrut să o prezint (în recentul discurs -n.red.) este că nu vom semna un acord prost”.

Premierul Theresa May a semnalat marți că Marea Britanie nu va rămâne membră a pieței unice a Uniunii Europene, dar dorește un acord pentru menținerea accesului la uniunea vamală europeană.
Într-un discurs care cel mai probabil are rolul creării unor condiții de negociere favorabile Londrei, May a afirmat: “Niciun acord este o situație mai bună decât un acord prost. Nu vrem o apartenență parțială la UE, nici o asociere cu UE, nimic care să ne lase jumătate în interiorul UE și jumătate în afară. Nu vrem adoptarea unui model adoptat deja de alte țări”. În schimb, premierul britanic crede că va exista o perioadă de tranziție și vrea apartenența la uniunea vamală comunitară. În plus, Theresa May a semnalat că acordul pe tema Brexit va fi supus votului Parlamentului britanic, ceea ce lasă deschisă, cel puțin teoretic, posibilitatea rămânerii Marii Britanii în UE.

În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie pe tema Brexit “nu vor fi ostile”, dar vor fi “foarte, foarte dificile”.La rândul său, Germania a transmis, miercuri, Marii Britanii că nu va putea menține accesul la piața internă a Uniunii Europene dacă nu va respecta normele fundamentale UE, cerând Guvernului Theresa May să declanșeze procedura de părăsire a Blocului comunitar.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/may-va-insista-la-intalnirea-cu-trump-asupra-importantei-relatiilor-cu-ue-si-nato-35048.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/may-va-insista-la-intalnirea-cu-trump-asupra-importantei-relatiilor-cu-ue-si-nato-35048-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv