Autor:
Laura Ionescu
|
sâmbătă, 21 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Lumea ar trebui să se ferească de crearea unei crize, pe fondul discuţiilor privind războaiele comerciale, a afirmat ieri Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC), în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, eveniment care reuneşte an de an elitele lumii.

“Am auzit tot felul de informaţii la Davos în legătură cu războaiele comerciale. Acestea vor distruge locurile de muncă, nu vor crea slujbe. Cu siguranţă trebuie să evităm să declanşăm o criză din cauza unor vorbe goale”, a avertizat şeful WTO, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, “comerţul a ajutat la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a împărţi beneficiile, atât timp cât efectele pozitive ale comerţului nu au sens pentru cineva care şi-a pierdut locul de muncă”.

Acesta a adăugat: “În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că motorul principal al schimbării îl reprezintă tehnologia, inovaţia. Atacarea comerţului şi adăugarea unor bariere nu vor fi de ajutor”. 

Şeful OMC a anunţat că nu a avut un contact direct cu noua administraţie de la Washington şi este dificil de speculat care vor fi politicile sale comerciale. 

“Va fi necesar să vedem dacă temerile SUA privind comerţul pot fi rezolvate prin instrumentele de care dispune Organizaţia Mondială a Comerţului”, a arătat el. 

La reuniunea miniştrilor Comerţului au participat reprezentanţi ai fostei administraţii de la Washington, ai Chinei, Rusiei şi Uniunii Europene. 

“Oficialii au fost de acord că protecţionismul nu este răspunsul adecvat la opiniile anti-comerţ şi la temerile privind schimbările tehnologice”, a declarat ministrul elveţian al Economiei, Johann Schneider-Ammann. 

Noua administraţie de la Washington nu caută un conflict cu China, dar vrea ca SUA să obţină profituri mai ridicate de pe urma legăturilor sale comerciale cu statul asiatic, a afirmat, marţi, Anthony Scaramucci, viitor consilier al preşedintelui ales al SUA. Acesta a reacţionat, astfel, la declaraţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, potrivit căruia ”nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial”. 

Un nou război comercial nu ar fi în interesul nimănui şi protecţionismul duce doar la un impas, a avertizat marţi preşedintele Chinei, Xi Jinping, la Forumul Economic Mondial. 

”Urmărirea protecţionismului este ca şi cum te-ai încuia singur într-o cameră întunecată. Deşi vântul şi ploaia pot fi ţinute în afară, tot aşa sunt şi aerul şi lumina”, a declarat preşedintele Chinei. 

Xi Jinping nu a pronunţat numele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, dar pare să fi reacţionat la declaraţiile oficialului american împotriva acordurilor de liber schimb şi a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale. 

Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a ameninţat că va lua măsuri, dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte.

Forumul Economic Mondial de la Davos, care s-a desfăşurat între 17 şi 21 ianuarie, a avut ca teme principale vizita istorică a preşedintelui Chinei, Xi Jinping, la acest eveniment care reuneşte elitele mondiale, provocările globalizării, efectele Brexit, politicile noului preşedinte al SUA, Donald Trump, şi impactul nefast al populismului asupra prosperităţii.

Tag-uri:
criza, razboi comercial, comert, davos, saracie, criza globala, china, sua, trump

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderii economici ai lumii SE TEM de O NOUĂ CRIZĂ GLOBALĂ.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/davos_1-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/davos_1-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Laura Ionescu | sâmbătă, 21 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Lumea ar trebui să se ferească de...

Preluat de la EVZ