loading…

Departamentul Justiției din SUA a anunțat ieri că banca franceză Societe Generale a acceptat să plătească o amendă civilă de 50 de milioane de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autoritățile americane, potrivit Agerpres.

Vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) a jucat un rol semnificativ în declanșarea crizei financiare din 2008. Băncile din SUA au făcut obiectul mai multor investigații, ca urmare a acuzațiilor potrivit cărora au acordat credite ipotecare unor debitori care nu întruneau toate condițiile, iar ulterior au vândut aceste credite sub forma unor investiții sigure. Printre băncile amendate s-au aflat JP Morgan Chase, Goldman Sachs și Bank of America.

Referindu-se la practicile de creditare subrime din acea perioadă, un bancher de la Societe Generale a declarat că “întregul proces era o glumă”. Dar autoritățile din SUA nu au apreciat declarația iar procurorul Robert Capers a afirmat: “Nu a fost o glumă. Recunoașterea de către SocGen a comportamentului greșit în privința titlurilor de valoare garantate cu credite ipotecare a reprezentat principala componentă a acestei rezoluții”.

Jim Galvin, purtător de cuvânt al băncii franceze, a declarat: “Societe Generale este mulțumită că a rezolvat această problemă legală care implică o afacere din care firma a ieșit în 2008”.

Și Deutsche Bank AG a anunțat luna trecută că va plăti 7,2 miliarde de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autoritățile SUA, ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare.

Valoarea amenzii este mai mică decât cea solicitată în septembrie de SUA — 14 miliarde de dolari. Suma cerută Deutsche Bank ar fi reprezentat cea mai importantă amendă aplicată vreodată unei bănci străine în SUA, depășind-o cu mult pe cea de 8,9 miliarde de dolari aplicată în 2014 grupului francez BNP Paribas pentru încălcarea embargourilor americane.

Société Générale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 145.000 de angajați în 66 de țări și 31 de milioane de clienți în întreaga lume, în trei activități-cheie: retail banking în Franța, retail banking internațional, servicii financiare și asigurări, respectiv corporate & investment banking, private banking, administrare de active și servicii pentru investitori.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/banca-franceza-societe-generale-amenda-de-50-de-milioane-de-dolari-in-sua-35030.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/banca-franceza-societe-generale-amenda-de-50-de-milioane-de-dolari-in-sua-35030-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv