Autor:
Antoaneta Etves
|
vineri, 30 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 113 Vizualizari

<!–

–>

16-12/elena-si-nicolae-ceausescu-465×390

Porcii se tăiau pe ascuns, elevii erau obligați să meargă la câmp, iar alimentele erau raționalizate. Nici șoferii nu ieșeau pe stradă când vroiau.

Lumina și apa caldă, chiar și cea rece, erau raționalizate. Fiecare român avea lampâ în casă și bidoane, in care avea mereu apă de rezervă. Mulți țineu cada mai mereu plinăcu apă, pentru că aproape zilnic se întrerupea furnizarea apei și a energiei electrice.

Multe cartiere de case au fost demolate, pentru a face loc blocurilor comuniste, pe principiul: încap mai mulți pe vertical. Blocuri care au fost catalogate ca adevărate cutii de chibrituri.Erau cartiere pentru muncitori și cartiere pentru generali și cei cu funcție ăn partid. 

Copiii erau obligaţi să meargă la cules de măceşe şi fructe de pădure, iar elevii de liceu se duceau de două ori pe săptămână la muncile câmpului.

Nici tăierea porcului de Crăciun nu era legală. Animalele erau tăiate pe ascuns, dacă se afla- poliția confisca animalul sacrificat. 

Nici de la magazin nu se putea cumpăra orice și oricât. În anii ’80, pe fondul accentuării sărăciei, familia Ceauşescu a impus raţionalizarea hranei. Pâinea, uleiul și carnea  era vândută pe cartelă. Și la portocale și banane era rație, ele erau cumpărate verzi și erau ținute înainte de sărbători să se coacă. 

La televizor, programele de sărbători erau decise tot de soții Ceușescu. În ceea ce privește mașinile, benzina era foarte greu de procurat, aşa că exista o raţie lunară. Nicolae Ceauşescu a impus o soluţie arbitrară în acest caz: autoturismele care aveau ultima cifră a numărului de înmatriculare cu soţ circulau o duminică, cele care se terminau în cifră fără soţ mergeau cealaltă duminică.

Tag-uri:
ceușescu, reguli, apă caldă, porc, alimente, rație, cartelă

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regulile impuse de Ceaușescu: mâncarea, lumina și apa caldă- cu porția.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/elena-si-nicolae-ceausescu-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/elena-si-nicolae-ceausescu-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Antoaneta Etves | vineri, 30 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 113 Vizualizari <!-- --> 16-12/elena-si-nicolae-ceausescu-465x390 Porcii se tăiau pe ascuns, elevii erau...

Preluat de la EVZ