Autor:
Antoaneta Etves
|
joi, 29 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 23 Vizualizari

<!–

–>

Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi, bucureştenii sunt rareori consultaţi în legătură cu personalităţile reprezentate şi locurile potrivite pentru fiecare statuie în parte. Mai marii Capitalei au făcut o nouă achziţie, fără să consulte bucureştenii: potrivit unui anunţ de atribuire, publicat pe site-ul public de licitaţii, lucrarea de artă, care va costa 1,84 milioane de lei, fără TVA, va fi montană în holul sediului Primăriei Capitalei.

Sediul vechi al Primăriei Capitalei, cel situat de bulevardul Regina Elisabeta, va fi decorat cu o lucrare de artă care va costa aproximativ 500.000 de euro. Recent, Municipalitatea s-a mutat înapoi pe Regina Elisabeta, deşi lucrările de reabilitare a clădirii nu sunt gata. Potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei, pentru EVZ, lucrările privind reabilitarea clăririi sunt gata în proporţie de 85%. Statuia care va trona în hol va fi realizată artistul Florin Codrea, potrivit anunţului de atribuire, după o negociere.

De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii Capitalei au dat bani grei pentru statui şi fântâni: peste 10 milioane de euro. Li s-a cerut însă de prea puţine ori părerea în legătură cu locul potrivit pentru amplasarea vreunui monument. Aşa că statui ieftine sau scumpe, urâte sau reuşite, de toate dimensiunile, au umplut parcurile şi pieţele oraşului. Controversele au cuprins atât breasla artiştilor, cât şi societatea civilă.

Statuia lui Carol I

Preţul-record îl deţine o statuie care nu e încă finalizată. Potrivit Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti, pentru realizarea statuii din bronz care îl înfăţişează pe Regele Carol I călare, municipalitatea a achitat cea mai mare factură: 9,5 milioane de lei (2,26 milioane de euro). Construirea monumentului a fost o adevărată epopee: ba adispărut piciorul calului din atelierul artistului, ba coada de bronz a acestuia.

Şi Caragiale a primi un omagiu scump: consilierii au decis să aloce 4 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru monumentul „Căruţa cu Paiaţe”, care redă în bronz personajele lui Nenea Iancu. Ea este amplasată în faţa Teatrului Naţional.

2,9 milioane de lei pentru „Vioară Spartă”

De altfel, artistul care a realizat „Căruţa cu Paiaţe”, Ion Bolborea, a şi dovedit că are „lipici” la lucrări importante: a primit un contract în valoare de 2,9 milioane de lei pentru a transpune în bronz monumentul „Vioară Spartă”. Lucrarea, de mari dimensiuni, poate fi admirată în părculeţul de lângă Spitalul Colţea.

Monumentul care îl înfăţişează pe Şerban Cantacuzino, aşezat la baza Dealului Patriarhiei, a costat 3,85 milioane de lei (910.000 de euro). Artistul Mihai Buculei a lucrat la el timp de doi ani.

Ceva mai puţin a costat statuia realizată din bronz – „Omul, Spaţiul, Timpul”, pentru care administraţia din subordinea Consiliului General al Capitalei a plătit anul trecut 3,2 milioane de lei.

Cei care păşesc pe ansamblul monumental Fondatorii Uniunii Europene din Parcul Herăstrău ar fi interesaţi poate să afle că au sub tălpi peste 2,29 milioane de lei. Atâţia bani a scos Administraţia Monumentelor din vistierie pentru realizarea ansamblului, în urmă cu patru ani.

Alte monumente care au costat mai mult de 500.000 de lei sunt: statuia lui Alexandru Ioan Cuza (970.000 de lei), cea a lui Charles de Gaulle, statuia numită Diana şi ansamblul monumental Aleea Cariatidelor.

Sorin Oprescu a fost „bătut” la capitolul statui

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, nu are la activ nicio statuie sau monument de for public. Astfel, toate proiectele de restaurare şi de construire de statui şi monumente noi aflate în derulare în prezent sau terminate în anii 2008 şi 2009 au fost demarate înainte de iunie 2008.

Pe de altă parte, fostul edil-şef al Bucureştiului Adriean Videanu s-a vrut un adevărat Mecena de Dâmboviţa: a reabilitat zeci de statui şi ansambluri monumentale şi a construit altele noi. Adriean Videanu a fost foarte generos şi în ceea ce priveşte fondurile alocate Direcţiei de Cultură a municipalităţii. Ghidându- se după mottoul „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine”, a alocat zeci de milioane de euro unor proiecte culturale. 

Tag-uri:
statuie, bucureştiul, milioane, euro, capitala, vlad ţepeş, primăria capitalei

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucureştiul statuilor de milioane de euro. Gabriela Firea dă 500.000 de euro pe o statuie care va fi montată în holul Primăriei Capitalei.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/button-share-40.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/button-share-40-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Antoaneta Etves | joi, 29 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 23 Vizualizari <!-- --> Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi,...

Preluat de la EVZ