Autor:
Ionel Dancu
|
miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 1260 Vizualizari

<!–

–>

Social-democraţii au la îndemână o propunere de premier pe care preşedintele Klaus Iohannis ar accepta-o în proporţie de 99,9%, însă partidul nu vrea să meargă pe această variantă, au relatat surse din partid pentru EVZ. Liderii organizaţiilor judeţene ale PSD se reunesc, la Bucureşti, să voteze o eventuală demarare a procedurii de suspendare a şefului statului.

Social-democraţii sunt de părere că preşedintele Klaus Iohannis l-ar nominaliza prim-ministru pe Vasile Dîncu, actual vicepremier şi ministru al Dezvoltării regionale, au declarat surse de la vârful PSD pentru EVZ.

Avantajele lui Vasile Dîncu sunt că acesta este prieten cu preşedintele Liviu Dragnea şi are o imagine bună în cancelariile externe. O altă bilă albă în contul acestuia este apropierea sa de problemele Israelului, că fost membru într-o delegaţie europeană.

Marea bilă neagră a lui Vasile Dîncu este că filialele importante ale PSD din Muntenia şi Moldova nu sunt de acord cu nominalizarea acestuia. Un alt element sensibil pentru Vasile Dîncu este faptul că este profesor la facultatea SRI-ului, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din București.

Singura filială judeţeană PSD care îl susţine făţiş pe Vasile Dîncu este Bistriţa Năsăud. Liderul acesteia, Radu Moldovan, a spus recent că Vasile Dîncu “este capabil” să ocupe funcţia de premier şi nominalizarea sa ca premier PSD “ar fi un mare câştig şi pentru România”.

Liderii PSD vor decide, începând cu ora 16.00, calea de urmat după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh. Fie PSD vine cu alt nume de premier, fie trece la suspendarea din funcţie a lui Iohannis. Surse de la vârful PSD au relatat, aseară, pentru „Evenimentul zilei”, că partidul este dispus să meargă la Palatul Cotroceni cu un nou nume de prim-ministru. „Suntem deschişi la toate variantele”, au spus sursele citate. Condiţia este ca PSD să primească de la Klaus Iohannis o minimă garanţie că „nu va respinge la infinit” orice propunere a social- democraţilor.

„Radu Moldovan, dacă se va pune problema susţinerii lui Vasile Dâncu, nu are nicio rezervă să facă acest lucru. Şi cred că şi organizaţia PSD Bistriţa-Năsăud l-ar gira pe preşedintele ei să-l susţină pe Vasile Dâncu. Nu am cunoştinţă de astfel de discuţii, dar ca să nu vă supăr, am comentat, ceea ce nu fac de obicei, ştiri pe surse”, a mai spus liderul PSD BN.

Piruetele lui Dîncu

Dîncu nu a exclus să facă parte din viitorul Guvern. El a spus că “prima intenţie” a sa este să se întoarcă la proiectele sale sociologice dar nu a exclus “surprize” legate de prezenţa sa într-un viitor cabinet. În noaptea alegerilor parlamentare, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că Dîncu nu ar vrea să fie premier. “M-a rugat să spun că nu vrea să fie prim ministru. Am avut o discuţie, suntem foarte buni prieteni”, a spus Dragnea.

Apropiat de Dragnea

Dîncu este prieten apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, şi l-a consiliat pe acesta în toată perioada de când a devenit lider interimar al PSD şi apoi lider ales al partidului. “Am o relație cu PSD și cu Liviu Dragnea de respect reciproc. Liviu Dragnea este unul dintre prietenii mei. Avem o relație, pe care nu o ascundem, de prietenie”, a explicat Dîncu.

Decorat de Klaus Iohannis

FDGR-ul condus de Klaus Iohannis l-a decorat în 2005 pe Vasile Dîncu cu cea mai înaltă distincţie pe care o acordă anual, „Insigna de Aur”.

De asemenea, Vasile Dîncu a fost decorat în 2015 de Germania, el primind Crucea de Merit în rang de cavaler. 

Personalitatea anului în SUA

Vasile Dîncu a mai fost decorat şi în SUA, pe 17 decembrie, el primind titlul de “Personalitatea anului’, în semn de recunoaștere pentru activitatea desfășurată în folosul comunității românești, în cadrul galei anuale organizate de Societatea Medicală Română și Camera de Comerț Româno-Americană din New York.

“Vasile Dâncu este un om politic care valorizează lupta de idei, un patriot care dorește crearea unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene, dorește ca țara noastră să fie un partener solid al Statelor Unite, într-o lume plină de provocări, dar și de mari oportunități’, a spus ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

Sociolog, fost ministru

Licenţiat în filosofie şi istorie în 1989 la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Vasile Dîncu a devenit în 1998 doctor în Sociologie la aceeaşi facultate. A fost ministru al Informaţiilor Publice în perioada 2001-2003, în timpul Guvernului PSD Adrian Năstase.

Tag-uri:
premier, psd, vasile dîncu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Surse: Numele premierului PSD “de nerefuzat” pentru Klaus Iohannis. Şedinţă la vârful PSD pentru suspendare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/06-psd-rzv-9436-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/06-psd-rzv-9436-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPartide
Autor: Ionel Dancu | miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 1260 Vizualizari <!-- --> Social-democraţii au la îndemână o propunere de...

Preluat de la EVZ