Autor:
Antoaneta Etves
|
miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 128 Vizualizari

<!–

–>

16-12/cgmb-465×390

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a admis existenţa unor deficienţe în ceea ce priveşte lucrările realizate la sediul istoric al Primăriei Generale, mai ales în cazul finisajelor, dar a precizat că a urgentat finalizarea reabilitării pentru ca aparatul Municipalităţii să poată fi mutat în sediul de lângă Cişmigiu, imobil care a intrat în renovare în 2009 şi nici acum nu este gata.

Bucureștenii au plătit 33 de milioane de euro pe chirie și pe lucrări făcute parcă de Meșterul Manole. Termene devansate, milioane de euro achitate din bugetul Capitalei. Aşa se poate descrie în câteva cuvinte „epopeea sediilor Primăriei Capitalei”, care a început în 2009 şi pare să nu se mai termine. În decembrie expiră contractul de închiriere a imobilului de lux de pe Splaiul Independenței.

Potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei, pentru Evenimentul Zilei, în prezent lucrările privind modernizarea şi reabilitarea imobilului situat pe B-dul Regina Elisabeta nr.47 sunt realizate în proporţie de 85%. “Direcţia Investiţii din cadrul PMB verifică lunar situaţiile de lucrări vizate de către Consultant, în vederea transmiterii la plata. De asemenea, în perioada Septembrie 2016 – Octombrie 2016, Curtea de Conturi a efectuat un audit financiar aferent anului 2015. În ceea ce prive?te investiţiile care nu au fost realizate, va reamintim că perioada contractuală nu s-a încheiat şi, prin urmare, se continuă lucrările pentru finalizarea proiectului. Referitor la lifturi, clădirea va avea lifturi panoramice de 20 persoane (5 staţii) în număr de 2 bucăţi şi 4 bucăţi lifturi panoramice de 8 persoane(4 staţii). Au fost decontate echipamentele prinse în oferta prezentată de către Constructor”, a precizat Municipalitatea în răspuns, atunci când reporterii EVZ au întrebat dacă lucrările sunt gata.

Potrivit reprezentanţiilor Primăriei, devizul total de lucrări pentru “Modernizarea şi reabilitarea imobilului situat în B dul Regina Elisabeta nr.47” a fost de 99,856,808.92( inclusiv TVA), iar Municipalitatea a achitat suma de 85,462,605.75(inclusiv TVA).

“În prezent lucrările privind modernizarea şi reabilitarea imobilului situat pe B-dul Regina Elisabeta nr.47 sunt realizate în proporţie de 85%. Direcţia Investiţii din cadrul PMB verifică lunar situaţiile de lucrări vizate de către Consultant, în vederea transmiterii la plata. De asemenea, în perioada Septembrie 2016 – Octombrie 2016, Curtea de Conturi a efectuat un audit financiar aferent anului 2015.În ceea ce priveşte investiţiile care nu au fost realizate, va reamintim că perioada contractuală nu s-a încheiat ?i, prin urmare, se continuă lucrările pentru finalizarea proiectului.
Referitor la lifturi, clădirea va avea lifturi panoramice de 20 persoane (5 staţii) în număr de 2 bucăţi şi 4 bucăţi lifturi panoramice de 8 persoane(4 staţii). Au fost decontate echipamentele prinse în oferta prezentată de către Constructor”, a mai precizat Municipalitatea în răspuns.

Firea admite că nu s-a respectat proiectul

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a admis miercuri existenţa unor deficienţe în ceea ce priveşte lucrările realizate la sediul istoric al Primăriei Generale, mai ales în cazul finisajelor, dar a precizat că a urgentat finalizarea reabilitării pentru ca aparatul Municipalităţii să poată fi mutat în sediul de lângă Cişmigiu.

“Am fost şi eu destul de surprinsă de calitatea lucrării. Am urgentat aceste lucrări. Probabil că dacă nu am fi urgentat noi lucrările, ne mutam la anul, prin vară, ceea ce nu este normal, pentru că termenele sunt demult depăşite. Am preferat să facem acest efort, să ne mutăm fără a fi finalizată recepţia – avem această analiză şi o vom face şi publică în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, puteţi să veniţi şi la noi în birou. Nu sunt finalizate, nu sunt finisate, nici măcar mobilier nu este adus. Am vrut să facem acest efort pentru a nu mai plăti din ianuarie chiria în clădirea în care am locuit provizoriu, pentru că însemna încă o lună de plată, adică aproape încă 300.000 de euro”, a spus Firea, în replică la intervenţia consilierului general USR Roxana Wring.

Wring a semnalat, în cadrul şedinţei CGMB, calitatea proastă a lucrărilor la sediul PMB. “Sunt două aspecte foarte importante. Unul este că acesta este monument istoric categoria A, ceea ce înseamnă că şi interioarele nu sunt protejate. În această sală nu s-a protejat nimic din interiorul iniţial. Deci, aceasta este o clădire neo-românească, de peste 100 de ani vechime, cu nişte lambriuri care erau originale din lemn (n.r. – sala de Consiliu), acesta este lemn stratificat, cel mai ieftin posibil (…). Aspectul este de cămin cultural, deci în niciun caz nu este aspectul unei primării care vrea să se compare cu Viena. Din punctul nostru de vedere, aici s-a încălcat legea monumentelor istorice. Vom cere să vedem avizele de la Ministerul Culturii, vom vrea să vedem cine a făcut această restaurare, care de fapt nu este restaurare, ci este un atac la monumentul oraşului Bucureşti”, a precizat Wring.

Notă de plată a poveștii: 31,5 milioane de euro

EVZ a calculat câți bani a cheltuit Municipalitatea de când a început epopeea „reabilitarea sediului Primăriei Capitalei de pe bulevardul Regina Elisabeta și închirierea imobilului de lux de pe Splaiul Independenței”. Rezultatul: 31,5 milioane de euro s-au alocat până acum. Aproximativ 18 milioane de euro costă reconsolidarea clădirii vechi, în timp ce pentru imobilul închiriat, pe care Primăria Capitalei putea să-l cumpere de mult cu bani mai puțini decât a dat pe chirie, s-au cheltuit nu mai puțin de 13,5 milioane de euro.

Tag-uri:
primăria capitalei, sediu de lux, milioane, meşterul manole, gabriela firea

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meşterul Manole s-a instalat în Primăria Capitalei. Bătaie de joc pe bani publici de aproape opt ani! Notă de plată: 33 de milioane de euro.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/cgmb-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/cgmb-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Antoaneta Etves | miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 128 Vizualizari <!-- --> 16-12/cgmb-465x390 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a admis existenţa...

Preluat de la EVZ