Autor:
Adrian Pătruşcă
|
miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 328 Vizualizari

<!–

–>

Obama și Kerry

Guvernul Netanyahu a acuzat Statele Unite că au pus la cale rezoluția ONU din 23 decembrie, dar Washingtonul a dezmințit acest fapt. Israelul a sugerat că Obama pregătește recunoașterea Palestinei în ultimele zile de mandat.

Înainte de votul din Consiliul de Securitate al rezoluției 2334, care condamnă așezările israeliene din teritorii, secretarul de stat american s-a întâlnit la începutul lui decembrie cu o delegație palestiniană la Washington, pentru a discuta draftul rezoluției și au căzut de acord asupra modului în care vor coopera, potrivit transcrierilor date publicității de ziarul egiptean Al-Youm Al-Sabea.

Potrivit materialului din cotidianul egiptean, Kerry, împreună cu consilierul pentru securitate ONU Susan Rice, s-au întâlnit cu secretarul general al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, și cu Majed Faraj, șeful serviciului secret al OEP.

Trascrierile discuțiilor dintre americani și palestinieni confirmă acuzațiile mai multor oficiali israelieni că rezoluția din 23 decembrie a fost orchestrată de Obama. Ziarul egiptean nu dezvăluie sursa transcrierilor, scrie Jerusalem Post.

Potrivit documentelor publicate de Al-Yaoum, Kerry și Rice le-au spus palestinienilor că nu au încredere în premierul israelian Netanyahu, care vrea să pună capăt „soluției cu două state” (care promovează recunoașterea Statului Palestina – n.r.) și este interesat doar de menținerea statu quo-ului în regiune.

De asemenea, diplomații americani i-au sfătuit pe palestinieni ca, după încheierea mandatului lui Obama, să evite gesturile provocatoare, deoarece viitorul președinte Donald Trump este „periculos”.

Palestinienii au declarat că dacă Trump își pune în practică promisiunea și recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, atunci OEP nu va mai recunoaște statul Israel și va cere tuturor statelor arabe să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

Interesant este că exact aceeași amenințare a fost proferată de Saeb Erekat cu ocazia unei tele-conferințe organizate pe 19 decembrie de Wilson Center. Erekat a spus că ar demisiona imediat din funcția de negociator șef și că „OEP va revoca recunoașterea Israelului” ca și acordurile anterioare semnate cu acesta. Mai mult, liderul palestinian a amenințat că toate ambasadele americane din lumea arabă vor fi obligate să se închidă – nu doar la dorința liderilor politici arabi – ci din cauza furiei arabilor, care „nu vor permite” ca ambasadele americane să continue să lucreze.

Un oficial israelian, citat de Times of Israel, a comentat dezvăluirile făcute de ziarul egiptean:

„Transcrierile confirmă ceea ce știam și noi. Ne așteptăm la noi lovituri la ONU. Transcrierile reprezintă doar vârful aisbergului complicității americano-palestiniene.” 

Vinerea trecută, Statele Unite au făcut un gest nemaiîntâlnit până acum, abținându-se și nefăcând uz de dreptul de veto, ceea cea permis unei rezoluții anti-Israel să treacă cu o largă majoritate (14 – 0) în Consiliul de Securitate.

David Keyes, purtătorul de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu, a declarat:

„Avem dovezi irefutabile, primite de la surse din lumea arabă, care demonstrează că administrația Obama a ajutat la scrierea rezoluției și a făcut presiuni puternice pentru ca ea să treacă.”

Departamentul de Stat a dezmințit acuzațiile părții israeliene. De asemenea, liderul palestinian Saeb Erekat a dezmințit conținutul documentelor difuzate de ziarul egiptean.

Erekat a declarat că unele persoane care au legături strânse cu ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, și cu omul de afaceri austriac sionist Martin Schlaff, au fabricat documentele tocmai pentru a sprijini acuzațiile guvernului Netanyahu că rezoluția ONU a fost o conspirație între administrația Obama și liderii palestinieni, scrie același Jerusalem Post.

Se așteaptă ca miercuri, 28 decembrie, John Kerry să facă o serie de considerații privind Orientul Mijlociu, inclusiv pașii despre care crede că ar trebui urmați pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

La Tel Aviv există temeri că discursul lui Kerry, care are loc cu mai puțin de o lună înainte de terminarea mandatului lui Barack Obama, pe 20 ianuarie, va constitui o nouă lovitură la adresa Israelului. Inclusiv că acesta pregătește o nouă rezoluție ONU, de recunoaștere a statului Palestina și a-l pune astfel pe Donald Trump în fața faptului împlinit.

În cei opt ani de mandat, Obama a fost acuzat adeseori că face jocurile arabilor împotriva Israelului, dar și în restul lumii.

Tag-uri:
israel, rezolutie onu, consiliul de securitate, obama, kerry, netanyahu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au apărut DOVEZILE că administrația Obama a ORCHESTRAT lovitura anti-Israel de la ONU. „Este doar vârful aisbergului COMPLICITĂȚII americano-palestiniene!”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/obama-kerry-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/obama-kerry-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Adrian Pătruşcă | miercuri, 28 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 328 Vizualizari <!-- --> Obama și Kerry Guvernul Netanyahu a acuzat...

Preluat de la EVZ