loading…

Peste zece mii de persoane au asistat, marți, la Suceava, la parada măștilor și la Festivalul internațional al obiceiurilor de iarnă la care au participat circa 1.500 de urători din 36 de formații din județul Suceava, dar și din localitatea Crasna din Ucraina.

Parada a fost deschisă de buciumași, urmați de călăreți costumați în Ștefan cel Mare și curtea acestuia, unul dintre călăreți fiind un copil ce a reprezentat Anul Nou. Nu a lipsit nici ceata de urători din Crasna-Ucraina și grupurile de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, potrivit Mediafax.

Cetele de urători și mascați au trecut prin fața Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinați de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, de președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Munteanu, de prefectul Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și de alți reprezentanți ai administrațiilor din Suceava și Cernăuți.

Urătorii din localitatea ucraineană Crasna au prezentat „Malanca”, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba și moșneagul, doctorul, popa, capra și ciobanul, căiuții, ursul, cerbul și negustorul, specifică Bucovinei și care s-a păstrat și în această zonă în ciuda interdicțiilor impuse de regimul sovietic.Costumele lor au atras, în mod special, atenția celor prezenți, fiind realizate din paie cu aripi de cinci metri ce cântăresc circa o sută de kilograme.

Printre cetele de urători suceveni s-au aflat grupuri cu “plugul”, iar altele, însoțite de muzicanți, au prezentat “dansul caprei” sau “jocul ursului”.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/zeci-de-mii-de-oameni-au-luat-parte-la-parada-mastilor-si-la-festivalul-obiceiurilor-de-iarna-de-la-suceava-34083.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/zeci-de-mii-de-oameni-au-luat-parte-la-parada-mastilor-si-la-festivalul-obiceiurilor-de-iarna-de-la-suceava-34083-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv