Autor:
Dan Andronic
|
marţi, 27 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 1779 Vizualizari

<!–

–>

Țara de dincolo de Facebook.

Doamna Sevil Shhaideh este soția unui semi-terorist, sau cel puțin asta am înțeles din dezbaterile dinaintea Crăciunului. Ele au continuat și după, fiind aproape o opinie generală că Akram Shhaideh va fi motivul pentru care Președintele Iohannis va refuza propunerea lui Liviu Dragnea. Soțul Propunerii PSD, cum l-aș denumi scurt pe Akram Shhaideh, sirianul devenit cetățean român în urmă cu câțiva ani, este demascat ca fiind un adept înfocat al regimului Bashar al-Assad și al Hezbollah.

Doamna Sevil Shhaideh este în centrul unei controverse publice legată de numirea ca prim-ministru. Nu din cauza vreunei întâmplări din CV-ul personal, ci din cauza soțului. Care este de origine siriană, devenit cetățean român, dar a dobândit cetățenia într-un mod ciudat, la o lună după ce a cerut-o, durata medie de așteptare fiind de 8 ani, a susținut public regimul lui Bashar al-Assad, a distribuit propagandă pro-Hezbollah pe Facebook, este fost funcționar sirian, timp de 22 de ani a lucrat în ministerul Agriculturii din Damasc. Cam astea ar fi “acuzațiile”, tema generală a celor care se ocupă de acest subiect fiind că votarea lui Sevil Shhaideh va fi un prilej pentru aliații din NATO să își manifeste neîncrederea și să ne blocheze accesul la informații sensibile. 

În primul rând am căutat să văd care este poziția Statului român față de regimul lui Bashar al-Assad. Pentru că nu prea înțelegeam pe cine ar fi trebuit să susținem în Siria: pe al-Assad, pe ISIS, pe rebelii, atunci care din grupări?  Iată singurele referiri găsite pe siteul MAE:

10.09.2016

Măsura de încetare a focului în Siria creează climatul adecvat pentru derularea negocierilor privind identificarea unei soluții politice a crizei din această țară și va facilita acordarea de asistență umanitară populaţiei din zonele afectate de conflict.
Acordul constituie, de asemenea, un pas important către reconcilierea, instaurarea păcii și asigurarea stabilității în Siria și consolidează premisele menținerii suveranității, independenței și integrității statului sirian. În egală măsură, implementarea acestui acord va crea cadrul necesar pentru combaterea terorismului, efort internațional la care România contribuie inclusiv în calitatea sa de membră a Coaliției globale anti-Daesh.

Deci e de rău dacă susții ISIS sau Daesh, cum i se spune politically correct. Nici un cuvânt despre regimul lui Bashar al-Assad, care, merită menționat, beneficiază de o ambasadă UE la Damasc. Care este a României!

Am căutat în continuare:

14.10.2015

Realizator: Aţi spus că în subgrupuri ar exista reprezentanţi ai grupărilor moderate. Statul Islamic face parte dintre ele?
Bogdan Aurescu: Evident că nu.

Realizator: Bashar al-Assad şi puterea de la Damasc face parte din aceste grupuri considerate moderate?
Bogdan Aurescu: Vorbim despre grupurile opoziţiei moderate, pe de o parte, şi vorbim şi despre reprezentanţi ai regimului, pentru că un proces de tranziţie…

Realizator: Ele, aceste poziţii trebuie conciliate…
Bogdan Aurescu: Trebuie conciliate, evident. Dacă vrem să declanşăm un proces politic de negociere care să ducă la un proces de tranziţie, aceasta este poziţia UE aşa cum a fost ea exprimată în aceste reuniuni, inclusiv luni, trebuie să avem la masă şi reprezentanţi ai puterii şi reprezentanţi ai opoziţiei moderate. Sigur, nu putem să avem la masă reprezentanţii Daesh, ai Statului Islamic, reprezentanţii forţelor afiliate Al Qaeda din Siria, dar trebuie să avem la masă opoziţia moderată. 

Deci ministrul de Externe califică regimul al-Assad ca fiind parte a negocierii cu părți moderate de opoziție, nefiind terorist. Singurii teroriști sunt Daesh, ai Statului Islamic, reprezentanţii forţelor afiliate Al Qaeda din Siria…

Cu Hezbollahul e clar, dar, din punctul de vedere al lui Akram Shhaideh, este unul din aliații lui Bashar al-Assad, așa că pot înțelege motivul pentru care distribuit informațiile pe FB. Nu înseamnă că sunt de acord cu ele. Nici că le trec cu vederea, considerându-le neimportante.

Doamna Sevil Shhaideh are un soț. Care nu pare a fi pe placul unora, din motive de politică internă sau internațională. Partea păcătoasă a întregii discuții este că nimeni nu discută despre experiența profesională a doamnei Sevil Shhaideh. Care este excepțională, după părerea mea. Să lucrezi 20 de ani în admnistrația locală și să nu existe un maldăr de dosare DNA despre tine este o dovadă de abilitate și inteligență.

Doamna Sevil Shhaideh a condus direcții de proiecte, de fonduri europene, a lucrat cu Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea, a fost în ochiul uraganului, cum îmi place mie să spun. Dar nu a fost atinsă de nici o picătură de rahat administrativ. De aceea eu aș vedea experiența profesională a doamnei Sevil Shhaideh ca un atu, nu ca o povară. Dacă citiți, de curiozitate, declarațiile tuturor celor care vorbesc despre doamna Sevil Shhaideh o să găsiți numai lucruri de laudă, nici o ocară. Numai că are un soț, numai bun de verificat de SRI și SIE.

Klaus Iohannis nu are programată nici o întâlnire cu Liviu Dragnea sau doamna Sevil Shhaideh. Un indiciu clar că are de gând să prelungească criza politică. O tactică pe care am mai întâlnit-o la Emil Constantinescu, care înainte să-l propună pe Mugur Isărescu premier, a ținut România într-o tensiune politică timp de 6 luni, până să-l schimbe pe indezirabilul Radu Vasile. De fapt, a fost o bâlbâială politică care ne-a costat mult. Ca popor. 

Acum se pare că vom experimenta o variantă mai puțin elaborată, talentul politic existent la Cotroceni fiind incomparabil mai mic, dar costurile vor rămâne aceleași.

Dacă aș mai fi consultant politic mi-ar fi greu să dau un sfat legat de nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh. Lui Dragnea sau Iohannis.

Este o propunere riscantă care are avantaje și dezavantaje pentru ambii combatanți.

Dar ca ziarist pot trage o concluzie. 

Unii oameni sau UNELE INSTITUȚII n-au înțeles că au pierdut alegerile. Spunea Liviu Dragnea.

Eu aș completa: Ba da, au înțeles! Numai că vor să arate că au pierdut doar voturile, nu și PUTEREA…

Ho-Ho-Ho! Spiritul Crăciunului să vă însoțească!

P.S. Sper ca în acest spirit să înțelegeți titlul editorialulului ca fiind o exagerare. 

EXAGERÁRE, exagerări, s. f. Acțiunea de a exagera și rezultatul ei; deformare a realității prin mărire, amplificare peste măsură. Necesitatea exagerării conștiente, a reliefării figurii în vederea sublinierii tipicului, decurge pentru artistul realist din însăși concepția sa asupra raporturilor dintre artă și realitate.

Tag-uri:
Shhaideh, PSD, SRI, SIE, Liviu Dragnea, Iohannis, Cotroceni, premier, Craciun, terorist

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SEVIL SHHAIDEH ESTE SOȚIA UNUI SEMI-TERORIST. Cum se bâlbâie Statul român în încercarea de a bloca propunerea PSD. Țara de dincolo de Facebook de Dan Andronic.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-editorial-andronic-mi-465x390-8.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-editorial-andronic-mi-465x390-8-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Dan Andronic | marţi, 27 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 1779 Vizualizari <!-- --> Țara de dincolo de Facebook. Doamna Sevil...

Preluat de la EVZ