loading…

Un tânăr din București are o poveste de viață impresionantă, fiind abandonat de părinți când avea 13 ani într-un centru de plasament, a luptat apoi pentru a-și depăși condiția și a ajuns acum să fie managerul unuia dintre cele mai luxoase restaurante din Capitală.

Povesta lui Gelu începe în urmă cu aproape șase ani, când părinții săi au divorțat. Atunci, tatăl lui a cerut instanței ca cei doi copii ai familiei să fie luați în îngrijirea statului.

Judecătorii au acceptat cererea, astfel că Gelu, care abia împlinise 13 ani, a ajuns împreună cu fratele său într-un centru de plasament din București.

A luptat să rămână pe linia de plutire, dar încet-încet s-a îndepărtat de școală, s-a împrietenit cu oamenii nepotriviți, iar la 18 ani era decis să abandoneze liceul, fiind convins că oricum nu are nicio șansă să facă ceva notabil în viață.

,,Eu mă gândeam că, în cel mai fericit caz, voi fi un vânzător la magazin, un spălător de vase sau orice altceva care presupune muncă necalificată. Mi se spunea că aș fi foarte norocos dacă m-aș angaja ca vânzător la un magazin, că liceul îmi e suficient, că nu am de ce să visez la altceva. Așa am ajuns să nu mai pun preț pe carte și eram pe punctul să abandonez liceul”, povestește Gelu.

Șansa lui a fost Incubatorul Social, o asociație non-profit care oferă sprijin tinerilor din centrele de plasament. Aceștia beneficiază de cursuri gratuite de pregătire profesională, consiliere și orientare în carieră, meditații la diferite materii, pentru cei care sunt elevi sau studenți, consiliere psihologică și, probabil cel mai important, le oferă modele de succes, oameni pe care îi pot lua drept exemplu.

,,Cei de la centrul de plasament mi-au recomandat să merg la această asociație pentru a mă ajuta să îmi găsesc un loc de muncă. Eu am crezut că Incubatorul Social e un fel de agenție de plasare a forței de muncă. Când am ajuns acolo am descoperit că e cu totul altceva, pentru că ei au stat de vorbă cu mine, m-au întrebat ce îmi doresc, la ce mă pricep, m-au încurajat să spun ce visuri am, ce speranțe, iar din aproape în aproape am realizat că îmi doresc să muncesc cu oamenii, într-un mediu activ. Ei m-au instruit, m-au învățat cum să vorbesc, cum să mă comport, ce atitudine să am, cum să îmi realizez un CV, mi-au deschis noi orizonturi, astfel încât eu să pot alege ceea ce mi se potrivește. Așa am ajuns să lucrez la un restaurant spaniol, inițial ca ajutor de ospătar”, spune Gelu.

S-a îndepărtat total de anturajul care îl determinase să renunțe la liceu și s-a axat pe muncă.

,,Mi-a plăcut că eram ambițios, voia să știe cât mai multe, chiar dacă nu era tocmai meseria la care visa. Când venea la muncă, nu se uita la ceas, nu conta cât muncea, chiar erau zile în care îi ziceam eu să plece acasă, că a stat prea mult, iar el refuza și spunea că îi place și rămânea. Când a venit aici, nicio ceașcă de cafea nu știa să țină în mână, în echilibru. Acum, are un an și jumătate de când e la noi și este, deja, cel mai bun angajat al nostru. Și a reușit asta prin ambiție, devotament și disciplină. Acum este mâna mea dreaptă, el este managerul restaurantului, el are cheile de la restaurant, el face casa, el închide, el deschide”, a declarat, pentru Mediafax, Angelica Ilie, proprietarul restaurantului.

Astfel, la 20 de ani, Gelu a reușit să devină unul dintre cei mai tineri manageri de restaurant din România.

,,Într-un fel mă bucur că am ajuns în orfelinat, pentru că acasă eram întreținut de părinți și nu cred că aș fi realizat atât de multe chestii legat de viața reală, iar chestia asta pot să spun că m-a dezvoltat. Dar cel mai mult a contat sprijinul moral și exemplele de viață, de reușită ale celor pe care i-am cunoscut la asociație. Așa am ajuns să am încredere în mine și să muncesc necontenit pentru visurile mele. Am muncit și am tras cât am putut de tare să învăț, să devin cel mai bun sau să fiu măcar printre cei mai buni în meseria asta. Dacă aș fi spus cuiva, acum trei ani, că voi ajunge aici, toți ar fi râs de mine, probabil că și eu aș fi râs. Mi-ar fi zis că locul meu e la marginea societății, că nu am eu, copil abandonat, fără posibilități, fără pile sau relații, cum să fiu managerul unuia dintre marile restaurante ale Capitalei”, mai spune Gelu.

La vară va susține examenul de Bacalaureat, pentru care face meditații intense, iar de la toamnă vrea să studieze marketing la Academia de Studii Economice, sau poate management, mai ales că va fi acumulat deja experiență în domeniu, până la începutul facultății.

,,Noi oferim acest sprijin oricărui tânăr care ne cere ajutorul. Nu le oferim job-uri, ci le oferim informațiile, suportul și pregătirea de care ei au nevoie pentru locul de muncă ce li se potrivește lor. Suntem cinci oameni care muncim în cadrul acestei asociații, alături de foarte mulți voluntari, stăm de vorbă cu acești tineri, încercăm să scoatem la lumină visurile lor, calitățile și înclinațiile pe care le au și îi sprijinim, mai ales moral și informațional, să identifice domeniile de activitate care li s-ar potrivi lor. Noi ne ocupăm apoi de intermedierea angajării acestuia la locul de muncă dorit, iar timp de doi ani îi asigurăm permanent consiliere, astfel încât, chiar dacă întâmpină probleme de adaptare, să îl ajutăm să le depășească”, explică Adriana Preda, unul dintre fondatorii asociației ,,Incubatorul Social”.

În prezent, Incubatorul Social oferă sprijin pentru aproximativ 250 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, majoritatea fiind minori aflați încă în centre de plasament sau în casele de tip familial din Timișoara, Bistrița Năsăud, Vaslui, Constanța, Ploiești, Vâlcea și București. Reprezentanții asociației mai spun că dintre tinerii cu vârste de peste 18 înscriși la diverse ateliere sau grupuri de consiliere și orientare în carieră, aproape toți și-au găsit un loc de muncă. În prezent, ONG-ul colaborează și cu Ministerul Muncii pentru dezvoltarea serviciilor oferite copiilor din centrele de plasament și adaptarea legislației în raport cu nevoile tinerilor și cele ale angajatorilor.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/povestea-impresionanta-a-unui-copil-de-13-ani-abandonat-de-parinti-a-devenit-managerul-unui-restaurant-de-lux-34072.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/povestea-impresionanta-a-unui-copil-de-13-ani-abandonat-de-parinti-a-devenit-managerul-unui-restaurant-de-lux-34072-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv