Autor:
Carmen Vintilă
|
marţi, 27 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 5 Vizualizari

<!–

–>

Klaus Iohannis a amânat desemnarea premierului până după Crăciun FOTO: PRESIDENCY.RO

A trecut Crăciunul, de astăzi discutiile despre formarea Guvernului revin în centrul atenției. Președintele trebuie să anunțe ce decizie ia în privinta lui Sevil Shhaideh

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joia trecută, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare că va desemna premierul după Crăciun. Aseară, șeful statului s-a întors de la Sibiu și, potrivit unor surse parlamentare, Iohannis ar urma ca astăzi să facă desemnarea. PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, iar PMP l-a propus pe deputatul Eugen Tomac. Potrivit surselor citate mai sus, Iohannis ar fi chemat-o pe Sevill Shhaideh în această dimineață la o Cotroceni. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al- Assad.

„Între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR. În zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, spunea Iohannis, joia trecută. PSD este pregătit, dacă Iohannis face astăzi nominalizarea să voteze noul Guvern până în Revelion.

Potrivit surselor citate mai sus, social-democrații și colegii lor de la ALDE au fost informați să nu plece din țară și să fie prezenți la Parlament zilele acestea, unde au fost programate comisii. Dacă Iohannis anunță numele premierului, Liviu Dragnea, care are deja pregătită lista cu miniștri, mai poartă o rundă de discuții cu Sevil Shhaideh și cu Călin Popescu Tăriceanu și dă startul audierilor în comisiile parlamentare. Votul în plenul Parlamentului e programat pentru joi.

„Dragnea, tu pricepi?”

Liderul PMP, Traian Băsescu, a precizat, ieri, într-o postare pe Facebook, că nu desemnarea Sevilei Shhaideh este „marea problemă”, ci „soțul domniei sale”. „Dragnea, tu pricepi? Nu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh este marea problemă, ci soţul domniei sale. În locul Preşedintelui Iohannis, te-aş chema oficial şi urgent la Cotroceni şi ţi-aş solicita ferm o altă nominalizare care să îndepărteze orice risc şi suspiciune, garantându-ţi că recunosc dreptul alianţei PSD-ALDE- UDMR de a propune candidatul la funcţia de Prim-ministru”, a scris Băsescu, ieri, pe Facebook.

„Iar, dacă Dragnea nu pricepe, responsabilitatea politică a Preşedintelui (şi nu a SRI) este maximă, iar respingerea propunerii este obligatorie.

Tu pricepi, Dragnea?. P.S. – Dacă Dragnea este sincer când susţine că vrea rapid instalarea guvernului, trebuie să colaboreze cu Preşedintele. Altfel, totul este o demagogie care vizează amânarea măsurilor propuse de PSD”, a conchis Traian Băsescu.

Probleme la ministerul condus de Shhaideh

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a comis numeroase abateri, precum înregistarea unor cheltuieli fără a se analiza cauzele care le-au generat, a scris ziarul Cotidianul, citând date dintr-un raport al Curţii de Conturi privitor la execuţia bugetară pe 2015, acelaşi an în care Sevil Shhaideh a condus ministerul, în perioada mai – noiembrie. De pildă, Curtea de Conturi a mai constatat monitorizări deficitare de finanţări sau verificări necorespunzătoare ale modului cum se utilizează fondurile alocate pentru diverse construcţii sociale. De asemenea, la nivelul entităţilor subordonate sau aflate sub autoritatea ministerului s-au consemnat evidenţe eronate ale unor sume în contabilitate.

Tag-uri:
iohannis, klaus iohannis, PSD, Sevil Shhaideh, ALDE, UDMR

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Klaus Iohannis, așteptat să anunțe numele premierului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/07-iohannis-presidency-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/07-iohannis-presidency-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Carmen Vintilă | marţi, 27 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 5 Vizualizari <!-- --> Klaus Iohannis a amânat desemnarea premierului până...

Preluat de la EVZ