loading…

Președintele în exercițiu al SUA, Barack Obama, s-a declarat ”sigur” că ar fi obținut și un al treilea mandat la Casa Albă în cazul în care Constituția i-ar fi permis să candideze la scrutinul din 8 noiembrie, transmite AFP.

Într-un interviu acordat în cadrul seriei ”The Axe Files”, moderat la CNN de fostul său consilier apropiat David Axelrod, Obama a respins criticile privind o viziune fantezistă pe care el ar fi avut-o despre SUA. ”Am încredere în această viziune, pentru că sunt sigur că, dacă m-aș fi prezentat din nou și aș fi explicat-o, aș fi mobilizat majoritatea americanilor pentru a se ralia la ea”, a spus liderul de la Casa Albă.

”După alegerea și victoria lui Trump, mulți au sugerat că într-un anumită măsură a fost doar un vis (…) Dar cultura s-a schimbat, majoritatea aderă la noțiunea unei Americi unice care este tolerantă, diversă și deschisă — și plină de energie și dinamism”, a susținut mai departe Obama, amintind că Hillary Clinton a câștigat votul popular, dar a pierdut președinția din cauza sistemului bazat pe electori.

În acest interviu el și-a precizat și prioritățile pentru perioada următoare, dorind ca pe termen lung să contribuie la crearea ”viitoarei generații de lideri, de organizatori, jurnaliști și politicieni”. Însă pe termen scurt, în lunile care vor urma plecării sale de la Casa Albă, Obama are în plan să ”doarmă”, să petreacă ”vacanțe foarte frumoase” împreună cu soția sa, Michelle, și să scrie.

”Trebuie să stau liniștit o vreme. Nu mă refer la politică, ci la aspectul interior (…) Trebuie să te readaptezi cu tine însuți și să interiorizezi ceea ce s-a întâmplat înainte să iei decizii”, explică Obama.

Dar el a exclus o viitoare implicare în politică pentru a nu ”inhiba afirmarea unor voci noi”, neexcluzând totuși posibilitatea de a interveni în eventualitatea unor ”probleme care ar atinge fundamentele democrației noastre”.

Pe 20 ianuarie Barack Obama îi va preda atribuțiile de președinte lui Donald Trump. Acesta din urmă a câștigat alegerile prezidențiale mizând pe o platformă prin care a respins excesele globalizării — care au determinat pierderea de locuri de muncă în SUA — și imigrația susținută de Administrația Obama.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/barack-obama-este-sigur-ca-ar-fi-castigat-si-anul-acesta-scrutinul-prezidential-34059.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/barack-obama-este-sigur-ca-ar-fi-castigat-si-anul-acesta-scrutinul-prezidential-34059-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv