Autor:
Magda Spiridon
|
duminică, 25 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 202 Vizualizari

<!–

–>

Imagine dintr-un spectacol

Un avion de tip Tupolev-154, care avea la bord 84 de pasageri și opt membri ai echipajului, s-a prăbușit în această dimineață în Marea Neagră, la scurt timp după ce a decolat de la Soci, la ora locală 5.20 (4.20, ora României), unde a făcut escală de la Moscova, potrivit AFP.

 La bordul aeronavei se aflau și 64 de membri Ansamblului Aleksandrov, cântăreţi dansatori şi membri ai orchestrei, inclusiv conducătorul acestuia Valeri Halilov. Avionul se afla în drum către baza aeriană rusă din Siria.Printre pasageri se aflau și nouă jurnaliști. Posturile publice de televiziune Pervy Kanal, NTV și Zvezda au precizat că aveau câte trei angajați la bordul avionului. Ministerul rus al Apărării a anunțat că nu există supravieţuitori.

Ansamblul Alexandrov, cunoscut sub denumirea de Corul Armatei Roșii, a concertat la București pe 23 septembrie 2015, apoi a revenit în 2016, cu două spectacole: pe 8 octombrie la Casa Sindicatelor din Constanţa, iar pe 9 octombrie, Sala Palatului din București. Celebrul cor îşi are sediul în inima Moscovei, în centrul istoric, lângă Piaţa Roşie, la câteva sute de metri de Teatrul Balşoi şi de turnurile Kremlinului. Sub conducerea generalului Viktor Eliseev, care este dirijor din 1974, Corul Armatei Roşii susţine peste 250 de spectacole pe an.

Generalul Eliseev: ”Niciun spectator nu poate rămâne indiferent”

În 2015, într-un interviu pentru adevărul.ro, generalul Eliseev spunea: ”De obicei, repetăm o dată în fiecare săptămână, de la 10.00 până la 02.00, şi mai facem o repetiţie în ziua show-ului, concentrându-ne pe reprezentaţie. Investim foarte mult timp în pregătirea spectacolelor, peste 1.000 de ore pentru fiecare.  Cred că Armata Roşie este un grup cu mai multe faţete, care cuprinde o varietate de genuri cu care spectatorii noştri se pot identifica. Trupa noastră este compus dintr-un cor extraordinar, cu solişti care au o voce unică, un corp de balet şi o orchestră formată din cei mai buni muzicieni şi dansatori ai timpurilor noastre. Un grup de cinci muzicieni care cântă la balalaika ne acompaniază şi acest lucru adaugă o culoare folclorică trupei. Cred că aspectul atipic al show-urilor noastre nu dă niciodată greş în a atrage atenţia publicului şi asta explică succesul de care ne bucurăm în fiecare colţ al lumii. Oamenii care formează Corul Armatei Roşii ating corzile inimii fiecărei persoane din public, coregrafiile sunt extrem de tehnice, iar muzica este fără egal, niciun spectator nu poate rămâne indiferent în faţa show-urilor noastre puternice”.

În concertele din străinătate merg 100 de artiști

Înființat în 1928, Red Army Choir are dimensiunea unui ansamblu, cu 350 de membri, printre care se numără solişti, dansatori, muzicieni, coregrafi şi dirijori. În general, pentru spectacolele de peste hotare, Corul Armatei Roşii călătoreşte cu 100 de artişti. Concret, Ansamblul Alexandrov este compus dintr-un cor de bărbați, o orchestră și o formație de dans.

Corul a devenit un simbol al Uniunii Sovietice şi mai apoi al Rusiei de astăzi cântând melodii populare rusești, imnuri creştine, arii de operă, dar şi muzică contemporană, atât în fața audiențelor din patria natală cât și pe renumite scene internaționale. Repertoriul lor include piese celebre precum: Katyusha, Kalinka, Cântecul luntrașului de pe Volga și Ave Maria. Numele acestui ansamblu este dat de primul său dirijor, Alexander Vasilyevich Alexandrov. Numele său oficial a fost schimbat în 1998 în Ansamblul academic de dans şi cântec al armatei ruse denumit după A. V. Alexandrov sau, mai pe scurt, Ansamblul Academic.

O echipă disciplinată

 Primul dirijor al acestui cor, Alexander Alexandrov, s-a născut într-o familie de țărani.  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a susținut peste 1.500 de spectacole pe fronturile sovietice, motivând trupele militare care urmau să plece la razboi, la inaugurarea buncărelor, a aeroporturilor, dar și în spitale.  După moartea lui Alexander Alexandrov, ansamblul a trecut sub conducerea fiului său, Boris Alexandrov. Sub conducerea acestuia, ansamblul a câștigat faimă în afara Uniunii Sovietice mergând din turneu în turneu prin întreaga lume. Boris Alexandrov a transformat întreg ansamblul într-o echipă foarte disciplinată. Dirijorul își poziționa membrii corului astfel încât aceștia să nu poată urmări cu toții un singur dirijor, ci el obișnuia să coboare de pe scenă lăsând întreg ansamblul să se descurce singur, uimind astfel spectatorii.

Într-un show din Canada, i-a lăsat pe aceștia să se descurce fără dirijor timp de jumătate de oră, acesta fiind unul din șiretlicurile pentru care acesta este cunoscut. ”Membrii Ansamblului erau atât de disciplinați și cu experiență încât ei puteau simți ritmul simultan și puteau să cânte și să danseze împreună din automatism, fără a avea nevoie de un dirijor”, a povestit unul dintre membri, pentru revistarespiro.ro

Concertul de la Berlin

În 1948 ansamblul a concertat la Berlin – care era încă în ruine după cel de-al Doilea Război Mondial – acesta fiind un concert pentru pace la care au participat 30.000 de persoane. Dacă înainte de război corul avea 200 de membri, numărul acesta a scăzut dramatic după acest concert la numărul de 60 de cântăreți profesioniști și a revenit la repertoriul dinainte de război, plin de armonie și relaxare, lăsând în urmă muzica militară menită să motiveze armatele în crâncenul război. Acest concert a încununat un turneu intensiv pe care ansamblul l-a avut în multe orașe din Rusia, Cehoslovacia, Polonia și Germania, toate având un numitor comun: pacea. 

În 1990, mai scrie revistarespiro.ro, ansamblul a participat în concertul intitulat Zidul al artistului Roger Waters, fost membru al formației Pink Floyd. Ei au cântat atunci un cântec anti-război: Aduceți băieții înapoi acasă.

Ovațiile din Canada

În repertoriul Ansamblului se găsesc peste 2.000 de piese, iar în funcție de locația și perioada în care are loc spectacolul sunt alese lucrările cele mai reprezentative. Spre exemplu, în Canada, când corul a cântat Imnul național al Rusiei și oamenii s-au ridicat în picioare în semn de respect, corul a continuat cu Imnul național al Canadei, în ovaționarea publicului.  Până în 1969, uniforma standard a corului, soliștilor și a orchestrei era tunica împreună cu pantalonii de călărie. De la 1 ianuarie 1970, aceasta a fost schimbată într-o uniformă militară de paradă, ce conține epoleții și gradele militare ale fiecărui membru.

Tag-uri:
Corul Armatei Rosii, Kalinka, katyusha, Ansamblul Alexandrov, Corul Armatei, Casa Sindicatelor, Sala Palatului, Teatrul Bal, Viktor Eliseev, Generalul Viktor, Armata Ro, Red Army, Uniunii Sovietice, Ave Maria, Alexander Vasilyevich, Ansamblul Academic, Alexander Alexandrov, Doilea Război, Boris Alexandrov, Membrii Ansamblului, Roger Waters, Pink Floyd

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TRAGEDIE de Crăciun. 64 de membri ai celebrului ansamblu Alexandrov sunt dați DISPĂRUȚI. Povestea Corului Armatei Roșii, care a cucerit lumea cu Kalinka și Katyusha.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/armatarosie-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/armatarosie-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Autor: Magda Spiridon | duminică, 25 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 202 Vizualizari <!-- --> Imagine dintr-un spectacol Un avion de tip Tupolev-154,...

Preluat de la EVZ