Autor:
Antoaneta Etves
|
duminică, 25 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 51 Vizualizari

<!–

–>

16-12/dan-sova-cort-465×390

Zeci de mii de români stau ore întregi blocați în trafic spre munte de sărbători. Dacă fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, s-ar fi ținut de promisiune și construia Comarnic-Brașov, timpul pentru parcurgere a distanței București-Brașov se reducea aproape la jumătate.

Cei care au ales să își petreacă sărbătorile la munte- petrec ore în șir pe drum. Timpul mediu de parcurgere a distanței București-Brașov este de aproximativ 2,5-3 ore. Asta, dacă nu este trafic intens, așa cum este de obicei de sărbătorile de iarnă, dar și vara. Dacă fostul ministru al transporturilor, Dan Șova, și fostul premier, Victor Ponta, își țineau promisiunea- timpul de parcurgere a distanței mai sus menționate era redus la jumătate. 

Concret, Ponta și Șova sunt cei care au făcut promisiuni clare referitoare la autostradă și vă reamintim acum declarațiile lor fulminante din 2013, când PSD trăgea sforile puterii.  Dan Șova: „Începem autostrada Comarnic – Braşov şi o terminăm până în 2016, chit că mă mut pe ea. Mă mut cu cortul pe autostrada Comarnic şi tot o termin!” De mutat – nu s-a mutat și nici de terminat nu a terminat-o. Nici Victor Ponta nu și-a ținut promisiunea: „Vă garantez, dacă autostrada Comarnic – Braşov nu e gata până în 2016, eu nu mai candidez!”.

Un parlamentar a decis în toamna acestui an să monteze un cort pe traseul autostrăzii, în semn de protest față de cei doi demintari care nu s-au ținut de promisiune și nu au finalizat drumul expres spre munte în 2016, de sărbătorile de iarnă. 

Astfel, deputatul PNL de Prahova- Virgil Guran, a instalat un cort pe Valea Prahovei și l-a pe fostul premier – Victor Ponta și pe fostul ministru al Transporturilor – Dan Șova să se mute acolo.

Licitație cu cântec

Compania Națională de Drumuri a lansat licitație deschisă pentru atribuirea unui contract de revizuire a studiului de fezabilitate pentru mai multe tronsoane din autostrada Bucureşti – Braşov şi pentru reabilitarea DN 73B, urmând să plătească 20,34 milioane de lei (4,5 milioane de euro), sumă care include şi TVA.

Durata contractului era aproximată la 12 luni de la data de începere a acestuia, din care şase luni pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi şase luni de asistenţă acordată beneficiarului. Valoarea fără TVA a contractului este de 16,4 milioane de lei.

Proiectul avea ca scop realizarea Autostrăzii Comarnic – Braşov, respectiv sector Comarnic – Predeal, kilometrii 115-300 de metri, kilometrii 114 -800 de metri şi sector Predeal – Cristian, kilometrii 146-800 de metri şi kilometrii 162-300 de metri, la care se adaugă reabilitarea DN 73B, în vederea asigurării infrastructurii de bază necesară cererii de transport în creştere.

Autostrada era împărţită în cinci secţiuni: Comarnic Sud – Comarnic Nord (3,4 km), Comarnic Nord – nod rutier Buşteni (16,3 km), nodul rutier Buşteni până la nodul rutier Predeal (12,8 km), nodul rutier Predeal până la nodul rutier Râşnov (15,2 km) şi nodul rutier Râşnov până la Cristian (5,4 km). 

Numai că, contractul nu a mai fost semnat cu cei care au câștigat licitația. Astfel, pe 19 decembrie 2013, premierul Ponta anunţă că asocierea Vinci-Strabag-Aktor a câştigat etapă dialogului competitiv şi că a fost selecţionata drept constructor. Chiar şi aşa, abia în 16 ianuarie premierul Ponta şi ministrul Şova anunţau semnarea unui memorandum cu asocierea câştigătoare, practic primul act semnat pentru viitoarea autostrada. Într-o conferinţă de presă, cei doi anunţau termenul de 20 aprilie până la care asocierea Vinci-Strabag-Aktor trebuie să găsească finanţarea, urmând că apoi statul să semenze şi contractul oficial.

Cu toate acestea, termenul din aprilie a trecut, iar Şova s-a aflat în postura de a tot anunţa “iminentă” semnării contractului. Asta până când în iunie a plecat de la Ministerul Transporturilor.

Tag-uri:

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum mergeam pe Valea Prahovei dacă Șova își lua acum cortul de pe Comarnic-Brașov.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/dan-sova-cort-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/dan-sova-cort-465x390.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Antoaneta Etves | duminică, 25 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 51 Vizualizari <!-- --> 16-12/dan-sova-cort-465x390 Zeci de mii de români stau ore...

Preluat de la EVZ