loading…

În Cloșani, comuna Padeș, din județul Gorj, se păstrează și astăzi, în Ajunul Crăciunului, obiceiul pițărăilor cu măști confecționate din piele de oaie, împodobite și viu colorate.

Tinerii mascați pornesc din sudul satului și se opresc la fiecare casă, primind dulciuri. Cei colindați se alătură alaiului, iar la final, după ce străbat cu toții localitatea, oamenii sunt invitați de lăutari la horă, ocazie cu care colindătorii renunță la maști și se prind în joc.

”În ziua de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se desfășoară pițărăii cu măști, un obicei străvechi, cu care noi ne-am născut și pe care noi l-am moștenit, care s-a transmis din generație în generație și constă în colindat prin satele comunei Padeș, colindat în care pornesc copiii însoțiți de părinți, de bunici, dar și de băieții care poartă măști. Aceștia se numesc mascați. Ei se maschează în costum de bărbat și de femeie, purtând pe cap măști din piele de oaie, de capră, cu diferite ornamente, cu ciocuri, mai nou și-au împodobit aceste măști și cu coarnele de la animalele pe care le-au sacrificat. Aceste măști simbolizează alungarea spiritelor rele, a tot ceea ce este rău în sat și îngospodăria oamenilor”, a declarat pentru Mediafax, Carmen Sarcină, profesor în cadrul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu și fondatoarea Ansamblului Roua, înființat în 1999, care are peste 40 de membri cu vârste între 7-35 ani.

Pregătirile de pițărăi încep de primăvara.

”Măștile sunt confecționate de către fiecare tânăr, acasă, îi mai ajut și eu, dacă nu găsesc piei, pentru că trebuie argăsite, trebuie să fie sacrificați mieii atunci la Paște și de atunci ele trebuie adunate de prin sat, de pe la oameni și mai întâi le prelucrăm. Fetele nu participă, doar băieții. În realitate, pe 24 , în ajun, numai băieții se maschează, ei se fac și fete și băieți, poartă costum și de femeie, dar și de bărbat. Ori tineri căsătoriți, ori necăsătoriți. Sunt bătrâni, tineri, copii, tot satul participă la un astfel de eveniment, pentru că este un obicei care nu a fost niciodată împărțit pe vârste. După ce trece alaiul de pițărăi dela casa fiecărui gospodar, acesta se alătură alaiului. Participă și în jur de 40 de membri ai Ansamblului Roua”, a mai precizat Carmen Sarcină.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/obicei-inedit-in-gorj-localnicii-sunt-colindati-de-mascati-33972.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/obicei-inedit-in-gorj-localnicii-sunt-colindati-de-mascati-33972-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv