Autor:
Petrică Răchită
|
vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 120 Vizualizari

<!–

–>

Ion Krech, director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și folosirea de documente false. În același dosar, fostul deputat Relu Fenechiu și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare.

Potrivit recchzitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2012-2015, Ion Krech, în calitate de director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager a două proiecte de informatizare finanțate din fonduri nerambursabile derulate de minister și președinte al comisiilor de evaluare și licitație, ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediul a două persoane, de la reprezentanții unor firme de software, în tranșe, suma totală de 274.000 euro.

”În același context, inculpatul a acceptat și promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obținerea unei funcții de conducere în cadrul unei instituții publice (titular al postului de director Direcție IT în cadrul Ministerului de Justiție). Aceste foloase au fost pretinse și primite pentru ca inculpatul Krech Ion, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să sprijine firmele respective în câștigarea licitațiilor pentru atribuirea și realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiției, în valoare totală de 29.606.559 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriul DNA.

Documente false

Cu câteva luni înainte de publicarea oficială,  mai susțin anchetatorii, Ion Krech ar fi remis reprezentanților uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, el ar fi conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă.

”De asemenea, pe parcursul derulării procedurilor, inculpatul Krech Ion a întocmit mai multe documente false, respectiv:

  •  rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte,
  • declarațiile de imparțialitate și confidențialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanții la procedura de licitație, deși pretinsese și primise de la aceștia sume de bani cu titlu de mită),
  • un proces verbal de recepție cantitativă și calitativă întocmit formal pentru crearea aparenței efectuării plății în condiții de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Rolul lui Fenechiu

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor de către inculpatul Fenechiu Relu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată și spălare a banilor, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate de trei ani și 10 luni de închisoare.

În acordul de vinovăție încheiat cu procurii, se arată că, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, în calitate de deputat al României, a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.
Concret, susțin procurorii DNA, sprijinul acordat de Relu Fenechiu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest „ajutor”, Fenechiu ar fi primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).
Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

Tag-uri:
Ministerul Justitiei

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un director din Ministerul Justiției a fost trimis în judecată, în dosarul în care Fenechiu și-a recunoscut vinovăția.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/justitie-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/justitie-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialDosare
Autor: Petrică Răchită | vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 120 Vizualizari <!-- --> Ion Krech, director delegat al Direcției...

Preluat de la EVZ