loading…

A gătit, de-a lungul timpului, pentru secretarul general al NATO și pentru Petro Poroșenko, actualul președinte al Ucrainei, iar în septembrie a fost bucătarul care a pregătit meniul lui François Hollande, pentru vizita sa în București. Este chef Ștefan Popescu.

De 16 ani, chef Ștefan Popescu trăiește zi de zi în hotel. Ca orice turist, călătorește zilnic și tră­iește tot felul de experiențe noi. Doar că el e turist în universul gastronomic, iar experiențele lui sunt cel mai frecvent culinare. Toată viața lui profesională se învârte în jurul restaurantelor din cadrul unor mari lanțuri hoteliere din București și din Anglia. Când nu inventează rețete în bucă­tărie, susține workshopuri pentru cursanții care se văd călcându-i pe urme peste câțiva ani. A gătit, de-a lungul timpului, pentru secretarul general al NATO și pentru Petro Poro­șenko, actualul pre­șe­dinte al Ucrainei, iar în septembrie a fost bucătarul care a pregătit meniul lui François Hollande, pentru vizita sa în Bu­curești. Faceți cunoștință cu bucătarul-șef al restaurantului Barbizon Steakhouse, din hotelul Pullman, chef Ștefan Popescu.

„Când eram mic, îmi plăcea să stau în bucătărie, pe lângă mama, dar nu mă gândeam la o carieră în gastronomie, eu voiam să devin pompier“, povestește Ștefan Popescu, în timp ce mânuiește ingredientele și ustensilele pentru un preparat făcut să te cucerească încă din denumire: surf and turf (preparat care combină carnea roșie cu fructele de mare) cu piure de păstârnac, spumă de sparanghel, reducție de pătrunjel și spanac tânăr, înnobilat cu sos bisque de homar.

E ca peștele în apă (sau ca homarul în ocean) când se plimbă prin bucătărie, cu mișcările acelea sigure, anume făcute ca să-ți dea încredere că știe el ce face. „În 2000, când s-a deschis hotelul Mar­riott din București, am văzut un anunț și m-am dus să mă angajez ca bucătar, deși nu aveam niciun fel de experiență. Am ajuns în bucătărie și de acolo a început aventura.“ L-a avut ca mentor întâi pe englezul Nick Hawkes, bucătarul-șef de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, la care a văzut pentru prima dată cum se mânuiește cuțitul ca un profesionist.

Apoi a învățat în bucătăria unui hotel englezesc, idilic, așezat într-o pădure de lângă Leeds, după ce a trecut și printr-un restaurant din Oswestry, în vestul Angliei.

După doi ani de cutreierat prin patria Reginei Elizabeta a II-a, a revenit în București, ca sous-chef la Novotel, iar în trei ani a preluat conducerea bucătăriei de acolo. A făcut un curs de pregătire în restaurantul cu o stea Michelin al lui Paul Bocuse (unul dintre cei mai cunoscuți chefi francezi) din Lyon.

La capătul a opt ani petrecuți la Novotel, a ajuns la Pullman, pentru că, spune chef-ul de la Barbizon, „e bine să circuli în această profesie. Trebuie să vezi lucruri și oameni noi. Într-un hotel este totdeauna altfel de organizare decât într-un simplu restaurant. Sunt altfel de oameni, un alt ritm de lucru. În plus, lucrăm și pentru tot felul de evenimente, avem o clientelă diferită“.

La hotelul Pullman, atractiv mai ales pentru oamenii de afaceri aflați în călătorii, unde coordonează 28 de bucătari, lucrează pentru cele două restaurante ale hotelului – Barbizon Steakhouse și La Gallette, dar și pentru brasserie. Preparatul pe care-l poate găti și cu ochii închiși este mușchiul de vită Limousine (o rasă franțuzească adusă în zona Transilvaniei), devenit un signature dish pentru Bar­bizon. Din „portofoliul gastronomic“ al lui Ștefan Popescu, în vârstă de 40 de ani, fac însă parte preparate și mai sofisticate.

„Când făceam brunch-urile la Novotel, am gătit o mulțime de tipuri de carne, de la crocodil și piton la struț, cangur și zebră. Crocodilul, spre exemplu, e asemănător cu puiul, are o carne albă, fragedă și un gust ușor dulceag. La Barbizon, mai inedit în meniu este mușchiul de vită Wagyu, o carne foarte grasă, cu un grad de marmorare de 10-12. Vita românească, de pildă, are un grad de marmorare de 3-4, adică are mai puțină grăsime. Wagyu este o rasă de vită regăsită mai ales în Japonia, e hrănită cu bere, căreia i se face masaj înainte de a fi sacrificată, pentru a avea carnea cât mai fragedă“, spune chef Ștefan Popescu.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/romanul-care-gateste-pentru-liderii-lumi-de-la-crocodil-si-piton-la-strut-cangur-si-zebra-33931.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/romanul-care-gateste-pentru-liderii-lumi-de-la-crocodil-si-piton-la-strut-cangur-si-zebra-33931-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv