Autor:
Matei Năstase
|
vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 172 Vizualizari

<!–

–>

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat foarte încrezător în viitor la conferința sa de presă anuală, desfășurată vineri. El a vorbit despre un an în care cel puțin pe planul politicii externe s-a întâmplat cam tot ce a vrut, printre care victoria lui Donald Trump.

‘Partidul Democrat nu a pierdut doar alegerile prezidenţiale, ci şi Senatul, unde republicanii au majoritatea, şi Congresul, unde republicanii au de asemenea majoritatea. Este acest lucru cauza a ceva ce noi, sau eu, am făcut ?’, s-a întrebat ironic liderul de la Kremlin.

Nimeni, în afară de noi’ nu credea că Donald Trump poate fi ales preşedinte al Statelor Unite, a spus Putin, criticându-i totodată pe Barack Obama şi Hillary Clinton pentru că nu au ‘demnitatea’ să se împace cu înfrângerea lor în scrutinul din 8 decembrie şi pun eşecul lor pe seama perturbării campaniei electorale de atacuri cibernetice pentru care acuză Rusia, notează agerpres.ro.

Referindu-se tot la SUA, el a acuzat actuala Administraţie a preşedintelui Barack Obama că a creat condiţiile unei noi curse a înarmării prin retragerea din tratatul ABM privind armele nucleare strategice. ‘Atunci când o parte se retrage unilateral din tratat şi afirmă că va crea o umbrelă nucleară pentru ea însăşi, atunci şi cealaltă parte este nevoită să-şi creeze aceeaşi umbrelă sau sisteme care să poată depăşi apărarea antirachetă, ceea ce (Rusia) face cu succes’, a menţionat Putin, făcând astfel aluzie la scutul antirachetă amplasat de SUA în Europa de Est. El a estimat totodată că Rusia este astăzi ‘mai puternică decât orice agresor potenţial’.

Aceste afirmaţii pline de încredere vin la o zi după ce armata siriană a recucerit Alepul, succes ce nu ar fi fost posibil fără sprijinul militar al Rusiei, care în plus a reuşit să îndepărteze aproape complet SUA din procesul de soluţionare a conflictului sirian.

De altfel, Putin şi-a precizat vineri priorităţile pentru anul viitor legate de Siria, respectiv terminarea războiului şi negocieri de pace între Damasc şi opoziţie mediate de Rusia, Turcia şi Iran. Un semn că Rusia doreşte să rămână angajată pe termen lung în Siria este ordinul dat de Putin, tot vineri, pentru extinderea facilităţilor bazei navale ruse de la Tartus.

Relaxat şi sigur pe el, preşedintele Rusiei şi-a permis să abordeze cu umor ideea unor comentatori care sugerează că el ar fi obţinut statutul de ‘stăpân al lumii’. Întrebat de un jurnalist american despre eventualitatea unor alegeri prezidenţiale anticipate, Putin i-a replicat, zâmbind, tot cu o întrebare: ‘În ce ţară ?’. Cât despre posibila sa candidatură la următorul scrutin prezidenţial ce se va desfăşura în 2018, el a spus că încă nu a luat o decizie.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Uniunea Europeană, preşedintele rus a avertizat că dacă nu va reuşi să ajungă la înţelegeri cu aceasta ca o entitate, atunci Rusia îşi va dezvolta în mod individual legăturile cu statele membre ale blocului comunitar.

Referindu-se la situaţia din estul Ucrainei, Putin a afirmat că este ‘sigur că mai devreme sau mai târziu se vor normaliza relaţiile’ cu Kievul. Deşi a calificat drept ineficient cadrul negocierilor privind soluţionarea conflictului din estul separatist al Ucrainei, şi anume formatul Normandia, preşedintele rus a estimat că trebuie continuate discuţiile în această formulă. El a asigurat însă că, în ceea ce priveşte Crimeea, această peninsulă anexată de Rusia va primi curând gaze ruseşti şi se va construi podul care o va lega de teritoriul rus.

Cât despre situaţia economică dificilă a Rusiei, care suportă consecinţele sancţiunilor internaţionale adoptate după anexarea Crimeii şi ale scăderii preţului petrolului, Putin anticipează că anul viitor se va vedea o ameliorare pe fondul unei creşteri economice negative de – 0,5-0,6% şi a ţinerii sub control a inflaţiei şi cheltuielilor bugetare.

De asemenea, liderul de la Kremlin a subliniat că economia rusă va fi ajutată şi de creşterea preţului petrolului în urma acordurilor recente între ţările OPEC şi cele din afara acestei organizaţii, acorduri la care Rusia a contribuit semnificativ. Putin a estimat că în a doua jumătate a anului viitor cotaţiile petrolului se vor stabiliza la un nivel apropiat de cel actual.

Tag-uri:
putin, declaratie, rusia, donald trump, kremlin, moscova, vladimir putin, prezidentiale

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Putin, DECLARAȚIE FĂRĂ PRECEDENT. Liderul rus ar putea DISTRUGE orice națiune: ”Suntem mai puternici decât toți”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/10-putin-mediafax-465x390-6.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/10-putin-mediafax-465x390-6-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Matei Năstase | vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 172 Vizualizari <!-- --> Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat foarte...

Preluat de la EVZ