Autor:
Petrică Răchită
|
vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 54 Vizualizari

<!–

–>

Orlando Schiopu

Curtea de Apel București a decis, marți, ca adjunctului ISU București, locotenent – colonelul Orlando Șchiopu, suspendat după tragedia de la Colectiv, să i se plătească cheltuielile de judecată, plus salariile care i se cuveneau după ce a fost suspendat din funcție.

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Schiopu şi adjunctul Giani Aldoiu – au fost suspendaţi din funcţii la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la recomandarea premierului Dacian Cioloș.

Măsura a fost luată după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora instituţia a primit o adresă de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfârşitul lunii septembrie, prin care era informată că în local urma să aibă loc un festival de muzică cu 2.000 de participanţi şi i se cerea un punct de vedere. După incendiul din 30 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat declara că la ISU Bucureşti nu figura niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activităţii care se desfăşura acolo sau pentru un punct de vedere. În urma aparţiei informaţiilor privind adresa Emagic, a fost făcut un control de urgenţă la ISU Bucureşti, dovedindu-se că instituţia primise adresa şi dăduse şi un răspuns.

Repus în funcție și despăgubit

Ulterior, Orlando Şchiopu a deschis două acţiuni civile împotriva Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care a cerut suspedarea actului prin care şi-a pierdut poziţia în cadrul instituţiei și să primească drepturile de care beneficia din funcția pe care o deținea. În iunie, instanța a anulat ordinul de suspendare, astfel că Șchiopu a fost repus în funcție

Marți, 20 decembrie, instanța de fond a decis că ISU trebuie să-i redea lui Șchiopu și toate drepturile: “Respinge excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârât, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Inspectorului General nr. 3602/IG/25.11.2015. Obligă pârâtul la reîncadrarea reclamantului în funcţia de prim-adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dealul Spirii” Bucureşti şi la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data punerii la dispoziţie şi până la data reîncadrării efective în funcţie. Obligă pârâtul la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.500 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.12.2016”.

”Am fost în noaptea aceea la Colectiv”

La o lună de la incendiul din Colectiv, locotenent-colonelul Orlando Şchiopu a dat un interviu pentru mediafax.ro, în care a povestit ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie 2015.

El a precizat, atunci, că este responsabil de partea operativă în ISU Bucureşti, iar în urma scandalului privind adresa Emagic şi lipsa verificărilor făcute de instituţie el şi colegii săi din conducere s-au pus la dispoziţie, fără să li se ceară de la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pentru că au considerat că “aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofţeri”.

Reporter: La comanda ISU dumneavostră vă ocupaţi de partea operativă. Ce înseamnă exact partea operativă, ce făceaţi dumneavoastră, domnule Şchiopu?

Orlando Şchiopu: Partea operativă înseamnă alertare, înseamnă deplasare, înseamnă ajungere în timp util, luarea deciziilor şi salvarea vieţilor, înseamnă echiparea efectivelor, dispozitivelor situaţiilor de urgenţă. Eu, în toată activitatea mea, m-am ocupat doar de partea operativă. Nu mi-am dat cu părerea nici pe partea de prevenire, nici pe partea de logistică, nici pe partea de resurse umane, nici pe juridic, că nu a fost treaba mea.

Reporter: Dumneavoastră, în calitate de prim-adjunct, câte misiuni aţi condus în ultimele şase luni?

Orlando Şchiopu: Am condus toate misiunile importante la nivelul Capitalei, nu am ratat aprope niciuna şi au fost destule.

Reporter: Aţi fost la Colectiv?

Orlando Şchiopu: Am fost în noaptea aceea la Colectiv.

Reporter: Cum a decurs misiunea din 30 octombrie?

Orlando Şchiopu: În noaptea de 30 octombrie eram acasă, eram după o zi în care făcusem exerciţii pentru intervenţii la metroul Capitalei. Începând cu ora 01.00, am făcut un exerciţiu complex, de antrenament, la metroul Capitalei şi am petrecut toată noaptea în galeriile metroului Pipera. Am făcut până la 3.00 – 3.30 antrenamente pentru eventuale intervenţii la metroul Capitalei. Seara zilei de 30 octombrie, vă daţi seama după o noapte istovitoare şi o zi la fel, m-a prins dormind, la ora aia efectiv dormeam. Am fost anunţat despre eveniment, am chemat maşina de serviciu şi m-am dus la faţa locului intervenţiei.

Reporter: Ce aţi găsit acolo?

Orlando Şchiopu: Imaginea a fost apocaliptică – oameni care sufereau, oameni care alergau, oameni care strigau. Am organizat întreaga activitate de intervenţie pe două direcţii principale: căutare, salvare, evacuare a tuturor persoanelor surprinse în interior şi triere medicală şi transport către unităţile de prim-ajutor, iar apoi evacuarea lor către unităţile spitaliceşti. Am avut 150 de pompieri acolo, am avut maşini de apă- spumă, maşini de descarcerare, maşini de prim-ajutor, maşini de transport victime multiple. Totul a fost contra-cronometru şi am reuşit, într-un timp foarte scurt, evacuarea din spaţiul respectiv.

Reporter: Au fost voci care au spus că autospecialele nu au ajuns la faţa locului atât de repede precum susţineau autorităţile. Cum comentaţi?

Orlando Şchiopu: Da, aceste lucruri, ce să vă spun, tot timpul au fost voci care au spus că noi venim la intervenţii, de exemplu, fără apă. Este cumva logic ca, într-o perioadă de criză, critică, când omul aşteaptă, un minut să i se pară o oră. Eu vă pot spune că pompierii de la Detaşamentul Pieptănari au ajuns foarte rapid.

Reporter: Cum sunteţi acum, că aţi fost suspendat din activitate, ce urmează?
Orlando Şchiopu: Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplsat în momentul în care am fost solicitat şi, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă. Apare la televizor faptul că am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevărat, apare faptul că sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre şefi să-mi ia apărarea, este un sentiment de dezamăgire totală.

Reporter: Ce spun colegii dumnevoastră?
Orlando Şchiopu: Ştiţi, eu aici la ISU Bucureşti sunt al doilea şef şi, în general, când şefii pleacă, subordonaţii se înveselesc, dar toţi subordonaţii mei, din momentul în care m-am pus la dispoziţie şi nu mai am nici un raport de şef cu ei, mi-au luat apărarea, şi-au schimbat poza de la profil cu poza mea, îmi acordă susţinere. Pentru mine e mare onoare să fiu coleg cu ei.

Reporter: Care ar fi cel mai negru scenariu pentru dumneavoastră?
Orlando Şchiopu: Nu vreau să mă gândesc. Eu ştiu doar atât: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la intervenţie şi am făcut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce să îmi reproşez.

Reporter: Să clarificăm un lucru: dumneavoastră aţi fost miercuri la DNA?
Orlando Şchiopu: Am fost joi, nu am fost miercuri la DNA, eu am fost trimis într-o delegaţie de domnul Arafat la Berlin, pentru a vedea modul de operare a serviciilor de intervenţie a pompierilor din Berlin. Marţi şi miercuri, m-am aflat la Berlin şi m-am întors miercuri cu un avion, în urma informaţiilor apărute în media. Am aterizat pe Aeroportul Henri Coandă pe la ora 00.50, iar a doua zi, joi, m-am prezentat la DNA şi am dat declaraţii. Deci când se titra la televizor că eu sunt la DNA adus cu mandat, eu eram la Berlin. Iar eu am fost joi la DNA, fără mandat, din propria iniţiativă. Soţia şi copilul meu vedeau la televizor miercuri că eu sunt adus cu mandat la DNA şi credeau la un moment dat că mint, că nu vreau să le spun unde sunt.

Reporter: Cum aţi aflat ce se întâmplă în ţară?
Orlando Şchiopu: M-a sunat soţia să îmi spună: “Măi, tu mă minţi sau eşti la DNA?! Că oamenii de la televizor spun că tu eşti la DNA”. “Măi, fată, sunt la Berlin, cum să fiu la DNA?!”. “Păi pe toate televiziunile apare că tu eşti la DNA. Ce se întămplă?”.

Reporter: Vreunul dintre superiorii dumneavoastră v-a contactat?
Orlando Şchiopu: Eram la Berlin cu unul dintre superiorii mei şi am aflat şi de la el despre acest lucru.

Reporter: Punerea la dispoziţie a venit din propria iniţiativă sau vi s-a cerut acest lucru?
Orlando Şchiopu: Noi ne-am pus la dispoziţie pentru a nu crea confuzie între statutul nostru de la comanda inspectoratului şi informaţiile din mass-media, unde au apărut aceste elemente şi urmează să fie făcute cercetări. Deci, nu IGSU ne-a pus la dispoziţie, noi am considerat că aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofiţeri, să ne punem la dispoziţie, şi am făcut un raport în care am scris că, în cazul în care IGSU consideră oprtun să ne pună la dispoziţie, noi suntem de acord. Ne-am dat acordul să ne pună la dispoziţie dacă vor considera oportun, ei ne-au pus la dispoziţie.

Tag-uri:
Colectiv

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Executat public după tragedia de la Colectiv, adjunctul ISU București a câștigat procesul cu instituția și va primi toate drepturile.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/orlando-schiopu-isu-colectiv-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/orlando-schiopu-isu-colectiv-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Petrică Răchită | vineri, 23 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 54 Vizualizari <!-- --> Orlando Schiopu Curtea de Apel București...

Preluat de la EVZ