loading…

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Studioul de Radio Cluj sunt obligate de Curtea de Apel Cluj să plătească 100.000 de euro daune morale unui jurnalist de la Studioul de Radio Cluj care a fost hărțuit și discriminat de conducerile celor două instituții, sentința fiind definitivă.

Potrivit sentinței emisă miercuri de Curtea de Apel Cluj și postată pe site-ul instituției, instanța a anulat și o decizie de sancționare a jurnalistului din februarie 2015 emisă de Studioul de Radio Cluj.

”Curtea de Apel Cluj admite apelul declarat de reclamantul Mihai Miclăuș împotriva sentinței civile din mai 2016 a Tribunalului Cluj și anulează decizia de sancționare din februarie 2015 emisă de pârâtă. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 100.000 euro (în echivalent în lei) reprezentând daune morale. Respinge apelul declarat de pârâtele SRR Cluj și SRR împotriva aceleiași sentințe și respectiv împotriva încheierii civile din iulie 2015 pronunțată în același dosar. Decizia este definitivă”, se arată în documentul citat.

Mihai Miclăuș a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că dacă în termen de 3 luni nu va primi suma stabilită ca despăgubiri morale de Curtea de Apel Cluj va începe demersurile de executare silită a SRR și Radio Cluj.

”Voi dona cea mai mare parte din bani în scopuri umanitare. Eu nu am deschis acest proces pentru a obține bani, ci pentru a stopa abuzurile din SRR și Studioul de Radio Cluj. Am deschis acest proces pentru hărțuire, discriminare și încălcarea unor drepturi, iar instanța mi-a dat dreptate. Am arătat magistraților că singura modalitate prin care poate fi stopat acest fenomen este impunerea de daune morale”, a spus Miclăuș.

În dosarul Curții de Apel Cluj se arată că, începând cu anul 2006, Mihai Miclăuș a sesizat numirile pe posturi din cadrul Studioului de Radio Cluj pe criterii clientelare, iar conducerea Studioului de Radio Cluj a început să facă presiuni asupra sa pentru a renuța la aceste demersuri. Astfel, la evaluarea activității din 2014, jurnalistul a primit punctaj minim pe motiv că a adresat petiții și pentru că a avut îndrăzneala să sesizeze numirile clientelare.

”Miclăuș Mihai a fost scos de pe post invocându-se faptul că nu are voce de radio, deși desfășura această activitate de aproape 20 de ani. Nu a mai avut avut voie să realizeze emisiuni și talk-show-uri iar reportajele și subiectele propuse îi erau refuzate fără niciun motiv”, se arată în dosar.

Jurnalistul a trimis un memoriu la directorului general al SRR în care arăta abuzurile care au loc împotriva sa iar acesta, în loc să le verifice, a dispus constituirea unei comisii de cercetare a lui Miclăuș pentru că acesta și-ar fi discreditat șefii, iar comisia respectivă l-a sancționat cu avertisment scris. De asemenea, în februarie 2015 o altă comisie l-a sancționat pe jurnalist cu diminuarea salariului cu 10% pe o lună.

Mihai Miclăuș s-a adresat instanței și, în decembrie 2014, a deschis un proces la Tribunal Cluj împotriva SRR și a Studioului de Radio Cluj, cerând anularea evaluării profesionale și reclamând hărțuirea și discriminarea la care a fost supus, sesizând și încălcarea unor drepturi, precum dreptul la petiție și dreptul la liberul acces la justiție.

”În cadrul Studioului de Radio Cluj, angajații care vorbeau cu Mihai Miclăuș erau chemați și admonestați de director, având loc o campanie de izolare a acestuia de colegi. Nu era lăsat să participe la ședințe de dimineață cu subiecte, care erau obligatorii pentru toți jurnaliștii”, se mai arată în documentul citat.

În mai 2016 Tribunalul Cluj a anulat evaluarea activității în cazul lui Mihai Miclăuș, a schimbat sancțiunea de diminuare a salariului cu 10% în avertisment scris și a dispus ca SRR și Studioul de Radio Cluj să îi plătească acestuia daune morale de 8.000 de lei.

Miclăuș a făcut apel care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Mihai Miclăuș lucrează ca jurnalist la Studioul de Radio Cluj din anul 1995.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/srr-si-radio-cluj-obligate-sa-plateasca-100-000-de-euro-daune-morale-unui-jurnalist-hartuit-33874.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/srr-si-radio-cluj-obligate-sa-plateasca-100-000-de-euro-daune-morale-unui-jurnalist-hartuit-33874-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv