Autor:
Dan Andronic
|
joi, 22 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 471 Vizualizari

<!–

–>

Tara de Dincolo de Facebook

Liviu Dragnea a dat lovitura. A propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Reacția de pe Facebook a ziariștilor și a politicienilor este de tot râsul. Dovedește că n-au înțeles nimic. De fapt, Liviu Dragnea a mutat decisiv în relația cu Klaus Iohannis și cu restul adversarilor politici.

Am citit reacțiile politicienilor și ale ziariștilor. De tot râsul, dovedesc că n-au înțeles nimic. Sucesc pe toate fețele propunerea lui Liviu Dragnea, învârtindu-se în jurul aceluiași subiect: este femeie, măritată cu un sirian și e de religie islamică! În rest, nici măcar apolegeții DNA nu au găsit ceva necurat în biografia ei. A, ba da, a fost martor într-un dosar de corupție! Și este fina lui Dragnea, deși nu prea există tradiția asta la musulmani. Ar putea să nu primească certificat ORNISS… 

Cam astea-s bubele din jurul propunerii PSD-ALDE. Adică mai nimic. Sevil Shhaideh are experiență în administrație, a lucrat peste 20 de ani în diverse zone legate de gestionarea programelor locale de dezvoltare și fonduri europene. Mai mult a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, devenind ministru în locul lui Liviu Dragnea. În mai 2015, Klaus Iohannis a acceptat-o ca ministru.

Aici este cheia întregii intrigi politice.

Liviu Dragnea a nominalizat un om în care are 100 la sută încredere. Ne-a spus lucrul ăsta răspicat de la început, așa au dispărut Vasile Dâncu, Marius Nica, Mihai Fifor, șamd din lista scurtă. Despre o parte din ei Liviu Dragnea știa că sunt legați strâns de SRI prin contracte și doctorate, iar numai de un guvern cu dublă comandă nu avea nevoie. În alții nu avea încredere totală. O asemenea nominalizare nu ar fi întâmpinat opoziție, dar automat însemna să cedeze o parte din putere către Cotroceni, adevăratul șef al serviciilor de informații din România, iar asta Liviu Dragnea nu și-o putea permite. Pentru că nu vrea să repete greșelile lui Victor Ponta. 

Așa că i-a pasat problema președintelui Iohannis. Care va trebui să o accepte pe Sevil Shhaideh. Pentru că nu are nici un motiv să nu o facă. Sevil Shhaideh a mai depus o dată jurământul la Cotroceni în calitate de ministru al Dezvoltării în mai 2015. Bănuiesc că a fost verificată atunci de SRI, bănuiesc că a primit certificat ORNISS atât în calitate de secretar de stat, cât și în calitate de ministru. Ce motiv ar putea să aibă Iohannis pentru o respingere, în condițiile în care a mai acceptat-o o dată: faptul că e de religie islamică? Faptul că este de origine turco-tătară? Klaus Iohannis ar deveni imediat un paria în Europa, având imaginea unui extremist patetic ! Ideea că un minoritar etnic și religios poate să respingă o propunere politică pe motive de etnie și religie, este ceva peste puterea de înțelegere a unui occidental. Așa că Președintele Iohannis va accepta propunerea PSD-ALDE, iar Sevil Shhaideh va deveni prim-ministru al României.

Aici a jucat tare Liviu Dragnea dovedind un curaj politic pe care nu i-l bănuiam. Tot timpul mi s-a părut un ins speriat de povara funcției, terorizat de dosarele lui și ale familiei, arăta ca un lider politic la care telecomanda stă în altă parte, prin Pădure. De data asta a mutat inteligent, deloc previzibil, obținând o situație în care nu are nimic de pierdut. Dacă respinge Iohannis propunerea PSD – ALDE se intră într-o criză politică fără noimă, cele două partide anunțând că nu vor face o nouă nominalizare. Ce poate face Iohannis, să declanșeze alegeri anticipate? Câștigă PSD peste 60 la sută din voturi, iar PNL poate să dispară. Acceptă Președintele Iohannis propunerea PSD – ALDE. Atunci Liviu Dragnea iese învingător fără luptă din prima confruntare. 

Care-i secretul ascuns al lui Lviu Dragnea? Ceea ce știam, că de fapt el va conduce guvernul. Spuneam din 19 decembrie că declarația sa potrivit căreia “nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru preşedintele Klaus Iohannis sau pentru PSD. O voi face în avantajul acestei ţări. Va fi făcută doar la consultări prima dată această propunere”, ascundea un avertisment clar pentru Președinte. Cu alte cuvinte, refuzul propunerii PSD va fi un refuz care va costa țara. PSD nu privește desemnarea viitorrul premier ca fiind o problemă politică, ci una de interes național. 

Secretul ascuns al lui Dragnea este acest avertisment adresat lui Iohannis de la bun început: Acceptă propunerea Sevil Shhaideh sau vei putea fi acuzat de lezarea interesului național! Iar de aici până la suspendare…

Din aceste motive cred că trebuie să înțelegem că având în față un Președinte slăbit de gesturi nepopulare și fără o susținere politică reală, Liviu Dragnea va  o va impune pe Sevil Shhaideh ca noul prim-ministru al României.

P.S Un rezumat al situație l-am găsit pe Facebook: În țara unde pe președinte îl cheamă Klaus Werner Iohannis, pe procurorul general Laura Codruța Kovesi, pe șeful SRI Eduard Hellvig, pe fostul prim ministru Dacian Julien Cioloș, e o problemă că noul prim ministru se numește Sevil Shhaideh?

Tag-uri:
Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, prim ministru, tatar, musulman, islamic, Iohannis, PSD, ALDE, guvern

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SECRETUL ASCUNS AL LUI LIVIU DRAGNEA. Cum l-a provocat la luptă dreaptă liderul PSD pe Klaus Iohannis. UN PRIM-MINISTRU MUSULMAN FAȚĂ-N FAȚĂ CU UN PREȘEDINTE NEAMȚ. Țara de dincolo de Facebook de Dan Andronic..

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-editorial-andronic-mi-465x390-7.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-editorial-andronic-mi-465x390-7-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Dan Andronic | joi, 22 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 471 Vizualizari <!-- --> Tara de Dincolo de Facebook Liviu Dragnea...

Preluat de la EVZ