loading…

Firmele care au efectuat concedieri colective nu vor putea angaja alte persoane pe locurile celor concediați timp de 3 luni de la momentul desfacerii contractului de muncă, dublu față de actuala perioadă de așteptare, de 45 de zile, impusă astăzi în Codul Muncii, conform ultimelor discuții dintre patronate și sindicate pentru modificarea Codului, conformate de ambele părți.

Astăzi, Codul Muncii prevede, printr-o formulare relativ complicată, că “în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”. Această prevedere se traduce practic prin faptul că un angajator nu poate angaja pe altcineva, pe un post desființat prin concediere colectivă, timp de 45 de zile.

Acum, această regulă va fi modificată, urmând să fie introdus un termen mult mai mare în care unui angajator îi va fi interzis să decidă noi angajări pe posturile respective.

“În termen de 3 luni calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”, este textul convenit în acest moment între patronate și sindicate, conform informațiilor Profit.ro.

Ambele părți au căzut de acord totodată că regulile de reangajare a salariaților concediați în acest mod vor trebui clarificate pentru cazurile în care sunt reînființate mai puține posturi, iar criteriile de evaluare, pe care angajatorul este obligat să le stabilească la momentul concedierii, nu vor putea diferenția în mod definitiv cine anume are prioritate la angajare.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/modificari-la-codul-muncii-va-fi-dublata-perioada-cu-interzis-la-angajare-in-firmele-care-incep-concedieri-33859.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/modificari-la-codul-muncii-va-fi-dublata-perioada-cu-interzis-la-angajare-in-firmele-care-incep-concedieri-33859-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv